Opinionsblogg

Huaweis nya Mate 9 Pro kommer till Sverige!

Huawei fortsätter sin satsning på att ta marknadsdelar här i Sverige. Nu har de släppt telefonen Mate 9 Pro. En spännande telefon med tanke på hur bra föregångaren Mate 8 var. Mate 9 Pro är en stor telefon som och går under kategorin stora telefoner som kallas för “phablets”. Telefonen kommer att släppas i två färger, Haze Gold och Titanium Grey. Säljstart i Sverige är den 20:e december och priset kommer att landa på cirka 7 990 kronor.

 
 

Med sin kurvade skärm ser den ut som en Samsung

Designen har rent generellt blivit väldigt bra i mobilbranchen och idag är i princip alla dyrare telefoner designade för att återspegla priset. Mate 9 Pro har en design som känns oerhört lik Samsungs. Tittar man på bilderna som finns på den går det knappt att se att det inte är en Samsung från framsidan. Kikar vi på baksidan så är den i borstat stål och ser riktigt bra ut, däremot kommer den förmodligen vara ganska hal i handen. På framsidan ser det även ut att vara en knapp under skärmen, det är dock inte någon knapp utan endast en fingeravtrycksläsare.

 Som första tillverkare efter Samsung har nu Huawei en telefon med kurvad skärm. Skärmen är kurvad på båda sidorna och detta är något som både ser väldigt bra ut och brukar vara väldigt skönt i användning. Den 5,5 tum stora skärmen är dessutom av typen AMOLED vilket betyder att vi kan vänta oss en skärm som är i absoluta toppskicktet rent bildmässigt. Att upplösningen är så hög som 2560*1440 är dessutom positivt för allt utom möjligen batteritiden.
 
 
 

Dubbla kameror

Det som Huawei verkar marknadsföra hårdast är kameran. Den är precis som i tidigare Huaweitelefoner framtagen i samarbete med företaget Leica. Det handlar om dubbla kameror som samarbetar med varandra för att få bättre färger i bilden. Den ena kameran är på 20 megapixlar och fotar bara i svartvitt. Den andra kameran är på 12 megapixlar och fotar i färg. Vilken upplösning bilderna kommer få låter jag vara osagt. I övrigt har kamerorna allt man kan önska, däribland 4K-inspelning, laserfokus, bilddstabilisering och något som kallas hybridzoom. Hur hybridzoomen fungerar ska bli spännande att testa, men fördelen ska enligt Huawei vara att man kan zooma in utan att förlora lika mycket detaljer som man vanligen gör.

 

Lär sig hur du använder telefonen

Vanligtvis brukar systemet i Huaweis telefoner vara lite övergjort. Med andra ord finns det lite för mycket specialinställningar för mitt tycke. Däremot brukar det rulla på snabbt och smidigt och det lär det även göra i Mate 9 Pro. Systemet kallas EMUI 5.0 och ska ha som nyhet att det lär sig ditt användarmönster. Fördelen med det är att mobilen vet hur den ska prioritera energianvändningen och detta kommer förhoppningsvis göra att mobilen blir både snabbare och strömsnålare.

 
 
 

Extra allt

Är du företagare och är van att gå runt med dubbla telefoner? Eller du kanske har två telefoner av någon annan anledning? Oavsett så har Mate 9 Pro dubbla SIM-kortsplatser vilket gör att du kan använda exempelvis ett SIM-kort till jobbsamtal och ett annat SIM-kort till privata samtal. Det som är bra här är även att det går att surfa på båda SIM-korten. I en del andra telefoner fungerar det som så att ena SIM-kortet tar hand som samtal och surf och det andra går bara att ringa med. Detta är alltså inget problem här.

Som vanligt har Huawei lite billigare hårdvara än andra tillverkar, sakerna som sitter “under huvven” är lika snabba som konkurrenterna men har ett billigare märke. Detta ska nog inte påverka oss som använder mobilen något, men kommer nog ge Huawei en lite högre vinst. Mate 9 Pro kommer även rustad med hela 128 GB lagringsminne och gigantiska 6 GB RAM. Onödigt mycket RAM-minne, men å andra sidan går det nog att använda för att sälja telefonen mera.

 

Gigantiskt batteri

Huawei brukar ha bra batterisparlägen på sina telefoner samtidigt som de har bra batteritid. Med andra ord är Huaweianvändarna vana vid riktigt bra batteritider. Mate 9 Pro tar detta till nästa nivå. Batteriet är 4000 mAh stort, eller mer än dubbelt så stort som batteriet i iPhone 7. Detta ska vid “normal användning”(som brukar vara att använda mobilen ganska lite) räcka till 2,4 dagars batteritid eller 20 timmars filmtittande. Helt otroliga siffror! Att 20 minuters laddning ska räcka för en hel dag låter också väldigt lovande.

 

Huawei Mate 9 Pro låter som en väldigt spännande telefon. Jag ska försöka komma över ett testexemplar och det ska bli riktigt kul att se om Huawei håller vad de lovar. Gör de det så kan det kanske bli den andra telefonen i min bloggs historia att få stämpeln “bäst i test”.

 

Kommentarer

Kommentera