Opinionsblogg

Nu blir det lättare att ta bilder på gamla fotografier!

Alla har väl någon gång tagit en bild med sin mobil på ett gammalt fotografi? Resultatet blir oftast sådär och det syns tydligt att det inte är originalbilden man tittar på. Det här har Google tänkt på och utvecklat en app för att få dina originalfoton att se lika bra ut när du fotar dem med mobilen. Appen heter “Fotoscanner” och finns till både iPhone och Android.

 
 

Hur fungerar den?

Tekniken är simpel och det är konstigt att ingen tänkt på det här innan. Först tar du ett foto på hela bilden. Sen tar du 4 till foton på delar av bilden som appen visar att du ska ta kort på. I och med att det glänser på olika ställen av fotografiet beroende på vart du tar kort kan appen sedan ersätta de glänsande partierna med bra bild. Sedan beskärs bilden och vips så har du digitaliserat ditt gamla foto.

 

Här är resultatet

Här är originalbilden som jag tog i New York:

 

Här är bilden som är tagen med appen:

 
 

Här är en bild som jag försökt ta utan appens medverkan:

 
 
Visst är det långt ifrån originalkvalitet, men det känns snarare som att man använt en annan kamera vid fotoögonblicket än att man tagit kort på originalet. Ska du någon gång ta kort på en gammal bild är det här appen du måste skaffa!
 
Undrar du varför bilden i fotoscannern är mindre än originalet? Det är för att bilden beskärdes för att kunna framkallas.

Kommentarer

Kommentera