Opinionsblogg

Första intrycket av Sonys superslowmotiontelefon!

En av de Sonymobiler jag gillat mest genom tiderna är Sony Xperia XZ. Det är mobil som är bra på det mesta och som dessutom är riktigt snygg. Nu har Sony släppt en uppdaterad version av den kallad Xperia XZs. Det är i princip samma telefon men med en ny spännande kamera. Här är mina första intryck av den efter en dryg dagsanvändning.

Kameran - med slowmotion

I traditionella mobilkameror sparas det man filmar till det vanliga minnet. Tyvärr är snabbheten på sparningsprocessen begränsad vilket gör att de bästa slowmotionkamerorna idag filmar i 240 bilder i sekunden. Sony har ny byggt in ett litet, men snabbt, minne i sin sensor vilket gör det möjligt att spela in film i 960 bilder i sekunden. Eftersom minnet är väldigt litet går det dock bara att spela in 0,2 sekunders film, men det går dock att spela upp i 6 sekunder. När man filmar får man välja på två lägen. Antingen filmar man vanligt och kan då trycka på slowmotionknappen och får då en bit av filmen inspelad i slowmotion, när kameraminnet efter några sekunder sedan töms till det vanliga minnet går det att trycka på slowmotionknappen igen. Det andra alternativet är att helt enkelt trycka på kameraknappen för att få endast en slowmotioninspelning, något som känns ungefär som att ta en bild.

Designen

Xperia XZs är i mitt tycke en av de snyggaste telefonerna någonsin. Sen ligger skönt i handen, är inte hal och är byggd på ett sätt som får luren att kännas premium. Sony har lyckats peta in det nya ladduttaget USB-C vilket betyder att du kan sätta i laddaren åt båda hållen. I ljudväg har de ett vanligt hörlursuttag på toppen, och dubbla extremt härliga högtalare på båda sidorna av skärmen. Det enda som skulle kunna ses som ett misslyckande är att kameran sticker ut lite. Jag tycker inte att det är en nackdel. Att kameran sticker ut lite gör att mobilen ligger stabilare på en platt yta, en mobil med en helt platt baksida har en förmåga att lätt glida runt på platta ytor vilket är negativt.

Smart batteri

Batteriet har länge varit en av Sonys starka sidor. Tyvärr är själva batteritiden inte mer än medelmåttig på XZs. Däremot har Sony jobbat på andra saker. De har lagt in en teknik kallad Qnovo vilket gör att mobilens batteri håller mycket längre, så att om några år kommer batteriet inte vara helt slutkört. De har dessutom bra energisparlägen och mobilen vet av sig själv ungefär hur länge batteriet kommer räcka. Exempelvis kan den hålla reda på att du brukar lägga mobilen på laddning klockan 10 på kvällen. Märker den redan tidigt på dagen att batteriet inte kommer att räcka kan den automatiskt slå på batterisparläget, smart!

Kommentarer

Kommentera