Opinionsblogg

Dagens skärmar är fulländade - vi behöver inte bättre

Utvecklingen av mobiltelefoners skärmar har gått fort, sedan första iPhonen släpptes för 10 år sedan har skärmarna gått från att varit lågupplösta och halvdana till att bli bättre än det mänskliga ögat egentligen behöver. Vill du veta hur små pixlarna idag egentligen här, klicka här
 
Idag domineras mobilmarknaden av skärmar vars upplösning är allt ifrån 720p (HD) till 4K upplösning. Även fast det mänskliga ögat inte kan urskilja pixel för pixel längre så går det faktiskt att se skillnad, dock är den väldigt marginell. Det har nyss gjorts en undersökning där man frågat mobilintresserade vilken upplösning de föredrar. Resultatet blev att de flesta inte ville ha en så skarp skärm som möjligt utan ville hellre ha en skärm med lite lägre upplösning.
 
Galaxy S7 edge har en riktigt högupplöst skärm.
 
 
4K som är den bästa upplösningen någon mobil någonsin haft och har sin största nytta om man ska använda mobilen i ett virtual-reality(VR) headset. Annar gör den nästan ingen nytta. Den näst högsta upplösningen vi har i dagens mobiler är vanlig bland annat i de dyrare Samsungtelefonerna och kallas 1440p. Den upplösningen är så skarp att den precis som 4K egentligen bara gör nytta om man har mobilen i ett VR headset. De andra vanliga upplösningarna är full-HD och vanlig HD. Enligt undersökningen visade det sig att det konsumenter uppskattar mest är full-HD, följt av 1440p. Med andra ord är det kanske inte så stor idé att utveckla ännu skarpare skärmar.
 
Apples bryr sig inte om att sätta in skarpare skärmar längre.
 
 
Nackdelar med hög upplösning
Den stora nackdelen med hög upplösning är att batterinivån sjunker snabbare. Detta beror dels på att telefonen får jobba hårdare med att ta fram bilden. Det beror också på att skärmen i sig behöver mera ström för att leverera en bild som är lika ljus. En lägre upplösning gör därför att mobilen får bättre batteritid och även att det är möjligt att få en skärm som är ljusstarkare utan att dra mera ström. Så egentligen finns det inte så många anledningar att göra skarpare skärmar. Apple har idag bland de mest lågupplösta skärmarna på marknaden och kan tack vare det dra många fördelar som bättre batteritid och en snabbare upplevelse. Dessutom har jag aldrig hört någon som klagat på att iPhone har en oskarp skärm. Så Samsung, LG och ni andra, sluta kriga för att det ska se fint ut på pappret, konsumenterna är nöjda och jag tror alla skulle uppskatta bättre batteritider istället!

Kommentarer

Kommentera