Opinionsblogg

Ett nytt år med ny spännande Samsunglur!

Jag hoppas ni har klarat er utan blogguppdateringar nu under nyåret. Nu börjar ett nytt år och Samsung är redan igång med två fräscha lurar. Den mest intressanta är mellanklassmobilen Samsung Galaxy A5 2017. Mobilen kommer att kosta drygt 4 490 kronor och detta är faktiskt priset på en mellanklasslur idag, säljstart blir 3:e februari.

 

En del nyheter!

Förra årets A5, A5 2016 hade en svårslagen design för priset. A5 2017 har en liknande design med glas på både fram och baksida, men den är ordentligt rundad vid kanterna vilket gör att jag personligen tycker att den inte ser lika snygg ut. A5 ligger i det normalstora segmentet vilket klingar bra med en skärm på 5,2 tum. Skärmen har full-HD upplösning vilket inte är top noch, men å andra sidan är det absolut tillräckligt om du inte använder den till VR. Lite roliga nyheter är att man i år plockat in både en fingeravtryckssensor, vattentäthet och den moderna laddningsporten USB-C. Intressant är också att man valt att flytta högtalaren till övre sidan av långsidan. Detta gör att den inte täcks över oavsett om mobilen hålls stående eller med båda händerna i landskapsläge.


Kan vara en riktigt bra kamera

Att inte köpa den dyraste mobilen betyder ofta att man får en mobil med en lite sämre kamera. Så är nog fallet även här. Samsung har dock sagt att det ska vara en riktigt bra kamera i A5 vilket får mig att tro att detta skulle kunna vara den mellanklassmobilen med bäst kamera. Samsung brukar nämligen inte lämna någon besviken om de skryter om sina kameror. Både fram och bakkameran har 16 megapixlars upplösning och filmar i maximalt full-HD(ingen 4K tyvärr). Hur bra kamerorna är får vi se i ett eventuellt test.

 

 

Stort batteri

Under skalet finner vi processorer som på pappret är jämförbara med förrförra årets toppmobil Galaxy S6. Översätter man det i användarupplevelse bör det betyda att mobilen klarar av allt du använder den till utan att den laggar. Undantaget är extremt tunga spel. RAM-minnet på 3 GB är även det en glad överraskning. Samsung väljer även att lägga in 32 GB lagringsutrymme vilket jag inte skulle gissat på förhand, minneskortplats finns även.


Batteritiden är svår att sia om innan man testat en telefon. A5 har dock ett batteri på 3000 mAh vilket är ganska stort med tanke på skärmstorleken och vad som finns under skalet, så här har jag väldigt höga förväntningar. Funktionen always on finns även den förinstallerad vilket gör att du alltid kan ha en klocka framme på skärmen, även när mobilen är i stand-by. Detta kommer tyvärr påverka batteritiden negativt, men lösningen är inte svårare än att du stänger av funktionen om du skulle behöva snåla på batteriet.


Sammantaget ser det här ut att vara en mobil som man kan köpa utan att bli allt för drabbad av att man inte köpt en mobil för 8000 kronor. Rent spontant hittar jag inte några nackdelar förutom designen som inte riktigt smakar semla vid första anblicken. Är du ute efter en ny mellanklassmobil så bör du spana in A5 2017 noga!

 

Kommentarer

Kommentera