Opinionsblogg

Ny mobil från Samsung - som är lite mindre

I mitt tidigare inlägg skrev jag om den nya Galaxy A5 2017 som med sitt pris på cirka 5 000 kronor kan bli en riktig försäljningssuccé. Vill du läsa mer om den är det bara att scrolla ner eller trycka här. Samsung avslöjade även lillebror Galaxy A3 2017 som är en mobil som är spännande tack vare att den är något mindre samtidigt som den inte kostar mer än 3 490 kronor. Säljstart ska vara den 3:e februari.

 

Liten och modern

Designmässigt är A3 väldigt lik sin storebror och det enda som verkligen skiljer dem åt är storleken. A3 är liten med dagens mått mätt och jämför man den med iPhone 7 så är den några mm mindre bred och några mm kortare. Designen är absolut premium och även om priset är lite billigare så skulle designen med metall runt kanterna och glas på både fram och baksida lika gärna kunna gjorts för en flaggskeppsmodell. Precis som hos storebror A5 är högtalaren smart placerad högt upp längs långsidan vilket gör att den i normal användning aldrig täcks av handen. Telefonen är även vattentät, har en fingeravtryckssensor och har den modernaste typen av laddningsport(där du kan sätta i laddaren åt båda hållen).

 

Skärmen på telefonen är av samma storlek som hos iPhone 7 men har en upplösning som är snäppet lägre. Skillnaden borde dock vara väldigt liten. Tack vare att A3 har en super AMOLED-skärm så kan vi kanske få se en skärm som är ungefär likvärdig med den i iPhone 7. A3 har även “Always on” vilket gör att du kan ha en klocka som alltid är på även om du stänger av skärmen. Detta är en funktion som jag personligen verkligen gillar och om man stänger av funktionen saknar man den. Samsung hävdar även att den sparar batteri eftersom man slipper tända hela skärmen för att kolla klockan.

 A3 2017 till vänster och A3 2016 till höger
 

“tar bra bilder i mörker”

Att så här i förhand säga hur bra kameran är är inte det lättaste. Antalet megapixlar säger inte så mycket idag men eftersom Samsung har förbättrat sina kameror rejält på senaste tiden kan jag tänka mig att A3 har en kamera som är väldigt bra för prisklassen. Kameran har upplösning 13 megapixlar men filmar “bara” i full HD. Däremot är ett tal som kallas bländartal ganska lågt vilket bör göra att kameran tar bra bilder i mörker och att det man inte fokuserar på blir snyggt suddigt. Selfiekameran har 8 megapixlar och har även den ett lågt bländartal vilket är kul att höra.

Snålt med minne

Att säga att A3 har riktigt bra saker under skalet är att överdriva, men den åttakärniga processorn bör förhoppningsvis få mobilen att rulla på bra under normal användning. Tyvärr har Samsung valt att bara lägga in 2 GB RAM-minne vilket gör att mobilen kanske inte riktigt orkar med om du har mycket saker uppe samtidigt. Att kolla ett SMS och sen hoppa tillbaka till ett spel tar med A3 förmodligen längre tid än med dyrare telefoner. Lagringsminnet är ganska snålt på 16 GB, även om det för priset är helt okej. Som tur är finns plats för minneskort alternativt ett extra SIM-kort om du behöver det.

 

När det kommer till batteriet tycker jag att Samsung snålat lite. Batteriet är på 2350 mAh vilket förmodligen borde göra att batteritiden inte är mer än medelmåttig. Dessutom stödjer telefonen inte snabbladdning. Däremot finns det bra batterisparlägen som borde göra att du klarar dig med bara några procent kvar av batteriet om du måste ta emot eller ringa ett telefonsamtal om några timmar.

 

Utan att ha testat mobilen måste jag ändå säga att det känns som en mobil som måste gå ner i pris lite för att vara lätt att motivera. Det finns faktiskt mobiler som på pappret är bättre än A3 men billigare. Däremot har A3 2017 en del saker som är till dess fördel. Den är modern både i funktion och design, den är vattentät(ovanligt i den här prisklassen) och den ser faktiskt ut att vara dyrare än vad den är. Dessutom är den en av få mindre mobiler på dagens marknad.

 

Kommentarer

Kommentera