Blogg

Bästa och sämsta kameramobilerna jag testat!

Jag har testat många mobiler och det finns en sak som skiljer dem åt väldigt mycket, kameran. I dagsläget blir de billigare telefonerna allt bättre både när det gäller design och prestanda, men en sak som man fortfarande behöver betala mycket för är kameran. Och kanske är det ändå så att kameran för många är den viktigaste komponenten i en telefon. Här är den bästa och den sämsta telefonen jag testat gällande kameran.

Samsung Galaxy Note 8

Samsung har nu i några år varit herren på täppan när det gäller kameror i mobiler. Konkurrenterna börjar närma sig men har i mitt tycke fortfarande en liten bit kvar. Note 8 har samma kamera som sitter i Galaxy S8, men har dessutom ytterligare en kamera för zoom och för att ta foton med extremt suddig bakgrund. Resultaten blir nästan alltid otroliga, dessutom är kameraappen den jag gillar mest i någon telefon. Note 8 är den enda telefonen som fått betyget 5,5/5 i kategorin kamera på min blogg. De mobiler som fått toppbetyget 5 är Galaxy S8+ och Galaxy S8.

 
 

Sämsta kameramobilen - Huawei Y6 II Compact

Huaweis budgetmobil vinner kategorin sämsta kameran. Kameran i sig är inte helt tokig med tanke på priset, däremot är appen undermålig och selfiekameran den överlägset sämsta jag någonsin testat. Låt dig inte luras av att den har 13 megapixlar (fler än Note 8) och att selfiekameran har 8 megapixlar. Megapixlar anger bara hur stor bilden är, och inte hur bra bilderna blir. Kameran fick bottenbetyget 1,5. Andra mobiler med riktigt dåliga kameror är Motorola Moto G5 och Huawei Honor 8 Lite, båda fick betyget 2,5.

 
 

Mest lästa inläggen

Nya prylar

Tack för den här tiden!

Som ni kanske märkt har jag gjort lite sammanfattade inlägg på den sista ti...

Nya prylar

Bästa och sämsta mobilerna - någonsin

Efter att nu har gått igenom dem bästa och sämsta mobilerna i varje kategor...

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst batteritid!

En mobil utan batteri fungerar inte. Oavsett hur bra en mobil är måste med ...

Nya prylar

Bästa och sämsta skärmarna i mobiler!

Skärmar skiljer sig mycket åt i olika telefoner. Den typen som enligt mig ä...

Blogg

Moto Z2 Force - mobilen med skärmen som inte spricker

Mobilskärmar går ibland sönder, det händer även den bästa. Motorola har bestämt sig att göra något åt det och i Motorola Moto Z2 Force kan glaset inte gå sönder. I övrigt är Z2 Force en mobil att räkna med, den är modern, snygg och snabb. Den finns att köpa idag och kostar cirka 8 000 kr, en riktigt toppmodell med andra ord.

 

Saknar något viktigt

Precis som alla andra Motorolor har Z2 Force en design som knappast sticker ut, detta för att passa med diverse tillbehör som sätts på baksidan. Telefonen är av modell större och vill du lätt kunna manövrera mobilen med en hand så är nog Z2 lite för stor. På framsidan har vi en stor skärm, en fingeravtryckssensor under skärmen och en högtalare ovanför skärmen. Högtalaren är en av de absolut bästa som går att hitta i någon mobil just nu. Kvalitet kan lätt kombineras med hög volym i Z2´s högtalare. Något som däremot är sämre är att det saknas en hörlursutgång, det följer med en adapter, men jag hade ändå önskat att det fanns en utgång. Något som kan vara anledningen till att den saknas är att Z2 Force är otroligt tunn, endast 6,1 mm för att vara exakt. I handen känns den tack vare tunnheten något kantig, men den är inte obekväm att hålla i, även om det finns mer ergonomiska alternativ på marknaden. Att telefonen inte är vattentät är dock en nackdel, och något man egentligen kan förvänta sig när man köper en telefon för 8 000 kronor, däremot ska Z2 Force klara av vattenstänk.

Den 5,5 tum stora skärmen som täcker framsidan är allt annat än dålig. Den är väldigt högupplöst och färgerna är briljanta. Skärmen är av OLED-typ, vilket betyder att när skärmen ska visa svart färg så kan den släcka ner pixlarna helt. Detta gör att bilden blir betydligt bättre samt att mobilen kan spara lite ström. Glaset som skyddar skärmen är märkbart tjockare än hos andra telefoner, så det bör hålla en hel del. Det glaset däremot inte håller är repor, på den vecka jag testat den har jag redan fått lite smårepor, något jag aldrig upplever med andra telefoner.

 

Kamera som är bra - utan att imponera

Motorola är inte precis kända för sina kameror, men i Z2 Force finns det faktiskt lite bättre saker än i tidigare Motorolamobiler. Till att börja med är selfiekameran på 5 megapixlar, och har dubbla fotolampor. De dubbla fotolamporna är i olika färger, så bilderna ska få ett mer naturligt ljus. Den bakre kameran har inte bara dubbla fotolampor till hjälp, den har även två kameror. Den ena kameran är för svartvitt fotografi och den andra för vanligt. Tillsammans skapar de bilder som är färgrikare än annars. I ärlighetens namn så är det inte en skillnad som är märkbar, även om kameran är bra. När det handlar om bildernas kvalitet så tycker jag absolut att bilderna är värdiga en topptelefon, men knappt. Bilderna jag tagit med Z2 Force har aldrig blivit dåliga utan har alltid blivit bra, men riktigt bra bilder är svårt att ta med Z2 Force.

 
 
 
 
 

Mjukvara som är standard

Telefonens system är väldigt likt Android i Googles egna telefoner. Med andra ord har Motorola inte lagt några större pengar på att ändra om något som dessutom redan är väldigt bra. Detta betyder att telefonen snabbt kommer få uppdateringar, att telefonen är väldigt snabb (och kommer vara det ett bra tag framöver) och dessutom känns modern. Vissa av apparna har Motorola gjort själva. Ett exempel på det är kameraappen som tidigare har varit krånglig i Motorolamobiler. I Moto Z2 Force upplever jag appen som lättare att hantera, det finns flera saker att trycka på en tidigare, och appen är lättare att lära sig. Innan handlade appen mer om att man skulle lära sig att svepa åt olika håll för olika funktioner, men inlärningskurvan var då lite för hög. Något annat som Motorola lagt till är att man kan hugga med telefonen två gånger för att tända lampan och att man kan tvista på telefonen två gånger för att sätta igång kameran, väldigt smidigt.

 

Bra hårdvara - men kan bli varm

Under skalet bjuder Z2 Force på allt man kan tänka sig. Det handlar om en supersnabb Snapdragon 835 tillsammans med hela 6 GB RAM-minne. Detta tillsammans gör telefonen oerhört snabb. Lagringsminnet är på 64 GB och plats för minneskort finns. Dessutom finns det plats för dubbla SIM-kort. Allt verkar med andra ord perfekt, men det finns en liten nackdel. Det är nämligen så att telefonen blir varm när man använder lite tyngre appar. Det stör mig inte så mycket, men detta är förmodligen en nackdel som uppstår eftersom telefonen är så pass tunn som den är.

 

Batteri som laddas snabbt, riktigt snabbt

Att telefonen är tunn har förutom värmeutveckling och avsaknaden av hörlursutgång även en tredje nackdel. Batteriet är väldigt litet med tanke på hur stor skärmen är. Även om batteriet är litet så tycker jag batteritiden är helt okej, jag hade under testperioden inga problem med att batteriet tog slut under dagen. Däremot är det ingen telefon som klarar av två dagar i sträck på en laddning, något bra batterisparläge finns inte heller. Det som däremot finns är riktigt, riktigt snabb laddning. På 30 minuter laddar Z2 Force upp från 0 % till 58 %. Det är en av de snabbaste laddningarna på marknaden, och den enda telefonen som är snabbare så vitt jag känner till är Oneplus 3. Imponerande!

Slutligen måste jag säga att Moto Z2 Force är en väldigt trevlig mobil. Däremot har den inte det där lilla extra att erbjuda om du inte köper de tillbehören som Motorola erbjuder. Den har även lite nackdelar som är tråkiga med tanke på priset. Är du däremot en av de som spräcker skärmar på löpande band så kan jag verkligen rekommendera Moto Z2 Force.

Betyg:

Design: 4,5

Kamera: 4

Användarupplevelse: 3,5

Skärm: 5

Batteri: 3,5

Hårdvara: 4

 

Totalt: 24,5/30

Mest omtyckta inläggen

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst användarupplevelse!

En sak som är ett måste med en ny mobil är att den ska fungera bra i vardag...

Nya prylar

Bästa och sämsta kameramobilerna jag testat!

Jag har testat många mobiler och det finns en sak som skiljer dem åt väldig...

Nya prylar

Moto Z2 Force - mobilen med skärmen som inte spricker

Mobilskärmar går ibland sönder, det händer även den bästa. Motorola har bes...

Nya prylar

Bäst designade mobilerna någonsin - och de sämsta

Jag har testat många olika mobiler under tiden jag haft min blogg. Men vilk...

Blogg

Bäst designade mobilerna någonsin - och de sämsta

Jag har testat många olika mobiler under tiden jag haft min blogg. Men vilka är de bästa jag någonsin testat? Ser man till helheten är det Samsung Galaxy S8 och Galaxy Note 8, men om vi bara ser till designen? Detta område handlar till stor del om tycke och smak. För mig är det viktigt att mobilen är snygg och skön att hålla i. Jag uppskattar även om mobilerna bland annat är vattentäta, har bra placerade fingeravtrycksläsare och riktigt bra högtalare.

Sony Xperia XZ och Sony Xperia XZs

Idag hade inte Xperia XZ och syskonmobilen XZs fått toppbetyg, den känns helt enkelt inte tillräckligt 2017. Men när den släpptes för cirka ett år sedan var designen klockren. Designen var för mig väldigt tilltalande, den låg bra i handen, var vattentät, hade dubbla högtalare och en grym fingeravtrycksläsare. Så mycket mer designmässigt kan man inte begära av en mobil. Vill du köpa en Xperia XZ så finns den fortfarande i butik till ett pris på cirka 4 000 kronor. Dessa är de enda mobiler i bloggens historia som fått toppbetyg 5/5 i design.

 
 

Sämst design

De två telefoner jag tyckt har sämst design är Lumia 950 XL samt Huawei Y6 II Compact. Den första var Microsofts flaggskepp och finns tack och lov inte kvar på marknaden. Trots priset på cirka 5000 kronor kändes det som en telefon som lika gärna kunde kostat 700 kronor, den var helt enkelt ruskigt plastig och ruskigt ful. Huawei Y6 II Compact finns däremot fortfarande till salu till ett pris på mellan 1000 och 2000 kronor. Rent designmässigt tycker jag den är snyggare än Lumia 950 XL men högtalaren har en dålig placering. Summan blev att båda fick bottenbetyget 2/5.

 
 
 

Mest kommenterade inläggen

Nya prylar

3D Creator - framtidens nyttoapp

3D, AR, VR. Samtliga är saker som för tankarna mot framtiden. Just 3D är nå...

Nya prylar

Test av Sonys nya lilla mobil - med extrem batteritid

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, vill man ha en liten bra mobi...

Nya prylar

Googles nya mobiler är lovande - men kommer kanske inte till Sverige

Google gör förutom Android, som sitter i princip alla mobiler utom iPhone, ...

Nya prylar

Ny mobil från Sony slår rekord i batteritest

Jag har precis testat Sony Xperia XZ1 och håller nu på att testa XZ1 Compac...