Opinionsblogg

Samsung Galaxy S8 – nackdelarna

Samsungs nyaste telefon, Galaxy S8, är en telefon som på många sätt är väldigt bra. Tyvärr är det ju så med telefoner att de inte är kompletta och även en bra telefon har sina nackdelar. Det finns en rad saker som kan vara värt att veta om telefonen innan man förbeställer den, och här är nackdelarna.

Högtalaren är dåligt placerad

För mig är högtalaren en väldigt viktig del av en telefon. Får jag önska fritt har jag dubbla högtalare, en på varje sida av skärmen. Så är inte fallet när det gäller Galaxy S8 och S8+. Tack vare en kurvad skärm som täcker nästan hela framsidan har man lagt högtalaren på botten av telefonen. Detta är inte helt ovanligt, Apple har kört på det i alla sina telefoner. Nackdelen med detta är att högtalaren täcks över om du håller telefonen åt sidan. Med andra ord så blockeras högtalaren när du tittar på film, spelar vissa spel eller helt enkelt kollar lite Youtube. Använder du hörlurar är problemet löst, men använder du inte det så får du i princip inget ljud.

 

 

Galaxy S8 presenteras.
 
Fingeravtryckssensorn är även den dåligt placerad

En av de bästa sakerna som har hänt mobiltelefonmarknaden på senare år är fingeravtryckssensorer som gör att du säkert och snabbt kan öppna din telefon. Sensorn är vanligtvis placerad under skärmen, på sidan av telefoner där du håller tummen, eller på mitten av baksidan av telefonen. I Galaxy S8 är den placerad på sidan av baksidan på telefonen, precis bredvid kameran. Detta gör att den blir något svårare att hitta, och använder du telefonen med vänsterhanden sitter den på en position som känns onaturlig. Lösningen är enligt Samsung att S8 har ögonigenkänning, men är telefonen inte i linje med dina ögon blir det problem. Tänk dig att du ska kolla recept i telefonen medans den ligger på bordet, nu måste du böja dig så att ögonen är över telefonen för att öppna den, alternativt ta upp telefonen och använda fingeravtryckssensorn. Här var det bättre förr.

Gammal kamera

Egentligen kanske inte en nackdel, men vi hade nog önskat oss mer här. Kameran i Galaxy S7 var den bästa mobilkameran någonsin. Att lägga in en ännu bättre kamera var vad jag hoppades att Samsung skulle göra. Istället valde de att lägga in samma kamera men istället förbättra mjukvaran. De som redan lyckats testa telefonen har bevisat att det är ganska stora skillnader även fast Samsung inte bytt ut hela kameran. S8 tar med andra ord bättre bilder än S7 trots att det är samma kamera som sitter i dem. Men det hade nog varit roligare med en helt ny kamera, med exempelvis bättre slowmotion som hos Sony. Men det får vi nog vänta på tills nästa år.

Litet batteri

Samsung är det mobilmärke jag hade valt om jag skulle ha bra batteritid. Galaxy S7 edge är den telefon som enligt oberoende tester haft bäst batteritider på den svenska marknaden. I Galaxy S8 har Samsung en mycket större skärm än hos S7, samtidigt som batterierna faktiskt är ganska små jämfört med vad vi förväntat oss. Det betyder med stor sannolikhet en batteritid som inte är riktigt så bra som vi hade hoppats på. Samsung har visserligen lagt in modernare och strömsnålare saker under skalet, men förmodligen räcker inte det för att kompensera det mindre batteriet.

Nu kanske det låter som att Galaxy S8 är en dålig mobil, men det är det knappast. Spana in varför det är en grym mobil här!

Kommentarer

Kommentera