Opinionsblogg

Nya billiga mobiler - med dubbla kameror

Lenovo, har under sitt undermärke Motorola släppt två nya telefoner. Det handlar om Moto G5S och Moto G5S Plus. Den huvudsakliga skillnaden mellan mobilerna kan man nästan lista ut direkt, det är nämligen storleken. Något annat som skiljer dem åt är priset, vanliga G5S kommer att kosta strax under 3000 kronor medans Plus kommer att kosta cirka 3000 kronor.

 

Gjord i metall

När det gäller design har Motorola trots att priset är lågt, valt att satsa på mobiler i metall. Det kan låta lyxigt men tyvärr är min tidigare erfarenhet av Motorolas metallmobiler i den lägre prisklassen varit sådär. Visst, det är metall, men de har ändå inte lyckats få till den där lyxiga känslan. Något som däremot är positivt trots priset är att båda mobilerna har en fingeravtrycksläsare monterad på framsidan. Det är något som man ofta får klara sig utan i billigare telefoner. Vattentäthet finns inte, däremot ska båda mobilerna vara stänksäkra, så att vara ute med mobilen i regn är ingen fara. Tappar du dock mobilen i vattnet är du illa ute, men det finns ändå ett visst skydd så du kan klara dig.

Skärmen på den mindre mobilen är på 5,2 tum och har en upplösning på full-HD. Plusmodellen har en 5,5 tum stor skärm vilket gör den till en ganska stor telefon. Däremot är upplösningen trots detta fortfarande bara full-HD, en lägre upplösning, men är du inte extremt kräsen så är det inte något att klaga på. Positivt är även att ett nattläge finns i båda telefonerna, så att det blir lättare att sova efter telefonanvändning.

Större mobil = dubbla kameror

Kamerorna skiljer sig åt beroende på vilken modell du väljer. Motorola brukar inte ha så otroligt bra kameror, så vänta dig inte allt för mycket av dem. G5S har en 16 megapixelskamera som filmar i full-HD. Selfiekameran är på 5 megapixlar och har faktiskt blixt, något som är ovanligt för en selfiekamera. G5S Plus har dubbla 13 megapixelskameror, med dessa kan du ta bilder på exempelvis en person, för att sedan göra bakgrunden riktigt suddig. Förhoppningsvis gör detta att man kan ta riktigt snygga bilder. Den här kameran klarar även att filma i 4K vilket är mycket ovanligt i mobiler i prisklassen. Selfiekameran är på 8 megapixlar och har även den en blixt.

Väl tilltaget minne

Det som driver G5S är en Snapdragon 430, medans G5S Plus drivs av en Snapdragon 625. Högre siffror är till skillnad från ålder bättre i det här sammanhanget, så vill du ha en kvickare telefon får du även en större telefon. Minnesmässigt har båda 3 GB i arbetsminne, helt klart tillräckligt för att driva många appar samtidigt. I lagringsminne har båda 32 GB, väl tilltaget med tanke på priset. G5S plus kommer även i en version med 64 GB lagringsminne och 4 GB arbetsminne, men det är oklart om denna når våra breddgrader. Hur som helst finns det plats för minneskort i båda mobilerna, så minnet är inget att oroa sig över. Något man däremot kan oroa sig över är batteriet. I G5S finns ett 3000 mAh stort batteri vilket bör vara tillräckligt. I G5S Plus, med större skärm och mer krävande processor, finns också ett 3000 mAh stort batteri. Med andra ord bör du om du vill ha bra batteritid titta närmare på den mindre mobilen istället.

Avslutningsvis så måste jag säga att Motorola verkar ha tryckt in en hel del i båda mobilerna. Jag har inte haft någon av dem i mina händer, men vill man ha snygga mobiler som känns bra, då kanske man får lägga ut mer pengar. Annars känns det som att Motorola lyckats trycka in riktigt mycket i mobilerna med tanke på prislappen.

Kommentarer

Kommentera