Opinionsblogg

Samsungs nya supermoderna USB-minne - med extremt pris

När vi ska lagra saker finns det några alternativ. Antingen lägger man dem på datorn, i någon molntjänst (som dropbox) eller på ett USB-minne. Traditionellt sett har USB-minnen visserligen varit smidiga, men de har haft brist på utrymme. Alternativet har då varit en extern hårddisk, som dessvärre är alldeles för stor. Lösningen på detta är Samsungs nya SSD T5, en smidig hårddisk, som är lika liten på utsidan som stor på insidan.

 

SSD T5 är visserligen större än ett vanligt USB-minne, den mäter 7,4*5,7*1 cm, alltså fortfarande mindre än en mobiltelefon. Den är snyggt designad i aluminium och finns i färgerna svart och blå. Minnesmässigt får du välja mellan 250, 500, 1000 och 2000 GB. Moderniteten visas även när det gäller porten som är av typen USB-C, med följer sladd så att du dels kan koppla in den i moderna datorer med USB-C, men även till äldre datorer med den gamla och fortfarande vanliga USB-kontakten. Det nya uttaget medför även supersnabba hastigheter. Överföringen kan gå upp till 540 MB/s, vilket betyder att du kan föra över en högupplöst film på cirka 20 sekunder, istället för några minuter.

 

Det här USB-minnet är inte till för de vanliga konsumenterna, utan mest för de som har extrema krav på både design, prestanda och minne. Priserna är därför högre än bara några hundralappar. 250 GB kostar cirka 1 600 kronor och 500 GB cirka 2 500 kronor. Har du ännu extremare krav och vill ha 1 TB (1000 GB) så får du betala cirka 5 000 kronor, och vill du ha 2 TB får du betala, håll i dig, närmare 10 000 kronor.

Kommentarer

Kommentera