Opinionsblogg

Hur stor är en pixel?

Pixlar är grunden till en mobilskärm och för att en mobilskärm ska vara skön att se på behöver pixlarna vara riktigt små. Men hur små är de egentligen? Det finns kanske inte något rakt svar på detta utan det varierar helt enkelt.

 

Vi kan börja med hur stora de var för 12 år sedan i de klassiska Sony Ericsson mobilerna. Det varierade såklart en hel del men i en standardmobil (W800i) så var en pixel 0,16 mm bred. Det betyder att det gick 5 pixlar på tjockleken av ett bankkort.Sen hände det inte så mycket, förrän iPhone 4 kom 2010. Pixlarna skulle nu vara så små att de inte längre gick att urskilja för det mänskliga ögat. Resultatet var pixlar som endast var 0,08 mm breda. Det är fortfarande ungefär dubbelt så tjockt som en plastpåse från en matbutik, men ändå extremt smalt.

 

Efter iPhone 4 har utvecklingen gått framåt, utan att det egentligen inte gör så stor skillnad för våra ögon. Världens mest högupplösta skärm som har funnits att köpa i en vanlig butik var Sony Xperia Z5 Premium. Här har pixlarna varit endast 0,03 mm breda, extremt små med andra ord. Faktum är att på en pixel i gamla W800i får det rum cirka 30 pixlar från Z5 premium, snacka om att tekniken har gått framåt!

 

Kommentarer

Kommentera