Opinionsblogg

Stort test av Huawei P10 plus!

P10 plus är en av Huaweis bästa mobiler och den visades allra först upp i februari i år och släpptes i våra butiker i april. Jag har under en längre tid testat den, både som kamera jämfört med Samsung Galaxy S8 (som du kan se om du scrollar ned), men även som mobil i övrigt. P10 plus kostar idag cirka 7000 kronor och är med det en ganska dyr mobil. Färgerna den finns i är många, men de vanligaste i Sverige är svart, silver och guld.

 
Välarbetad design

P10 plus är som namnet antyder en ganska stor telefon. Att hålla i den känns i mina normalstora, manliga händer bra. Min tumme når ganska obehindrat alla hörnen på skärmen, och vill jag nå något kan jag enkelt förminska skärmen så att jag når hela. Designen är väldigt lik den hos iPhone med en mobil som har baksida och kanter i ett stycke, där kanterna är mjukt rundade. Detta tillsammans med storleken av mobilen gör den förhållandevis lätt att tappa vilket gör att ett skal kan vara en bra idé. Fingeravtryckssensorn har Huawei placerat på min favoritplacering, längst fram under skärmen. De övriga knapparna hittas på skärmen förutom av/på-knapp och volymknappar som finns på högra långsidan. Längst ned finns laddningskontakt och hörlursuttag men även högtalare. Att högtalaren sitter längst ned på sidan gör att den är lätt att blockera. Lyckligtvis har Huawei löst detta genom att låta vanliga hörluren för samtal fungera för medialjud. Det gör att det går att lyssna på ljud även om man råkar blockera högtalaren, däremot är det väldigt lågt härifrån. Huvudhögtalaren har ett bra ljud, helt klart bland de bättre högtalarna i mobiler i dagsläget. Det som däremot Huawei inte lyckats lösa är vattentätheten, det betyder att P10 plus är en av få riktigt dyra telefoner som inte är vattentät.

 

Stor skärm, med nattläge

Som sagt är skärmen ganska stor på mobilen, nämligen 5,5 tum stor. Detta är kombinerat med en upplösning på 1440*2560 pixlar som ger en skarp skärm. Skärmen är bra utan att imponera allt för mycket, den gör det den ska. Skärmen har även läget ”eye comfort” som gör att den blåa färgen i skärmen minskas för att du ska kunna sova gott även efter att ha scrollat igenom facebookflödet en sista gång. Att nämna mer om skärmen är att glaset ovanför är av typen Gorilla Glass 5. Det betyder att glaset är det tåligaste vi sett någonsin mot sprickor, med det sagt så kan det ändå spricka. Däremot ska glaset vara lättare att repa, men efter nästan en månad av användande så har inte min P10 plus fått en spricka så jag är nöjd.

 

Dubbla, riktigt bra kameror

Som jag tidigare sagt har jag verkligen hårdtestat kameran. P10 plus har dubbla kameror, en på 20 megapixlar och en på 12 megapixlar, och tillsammans kan de producera bilder på 20 megapixlar. Den ena tar en svartvit bild och den andra en färgbild, sedan kombineras detta ihop. Detta medför några extrafunktioner. Dels kan du enbart använda den svartvita kameran för att få ett riktigt bra monokromt resultat, men du kan även få extra färgstarka färger i dina bilder. Överlag blir bilderna väldigt bra, att jämföra dem med Samsung Galaxy S8 är som att jämföra päron och äpplen, båda tar riktigt bra bilder, men de är väldigt annorlunda. Mörkerbilder, som brukar vara det svåraste, tar P10 plus bra, färgerna blir realistiska så bilden blir inte ljusare än i verkligheten och inte heller mörkare. Selfiekameran däremot lämnar mycket i övrigt att önska, den har svårt att hantera bilder med mycket olika ljus, men kan i alla fall ta skarpa selfies i 8 megapixlar. Värt att notera är att huvudkameran stödjer både 4K film och slowmotion.

 
 
Nattläget kan ta riktigt fina bilder.
 
De dubbla kamerorna förstärker färgerna, titta på den röda bänken.
 

”Känns något år föråldrat”

Det har sagts förr och det tåls att säga igen, jag har lite svårt för Huaweis gränssnitt, det känns något år föråldrat. Apparna känns ibland tråkiga och omoderna, även om de har gott om funktioner. Vissa appar däremot, som exempelvis väderappen, känns nypolerad och fin. Inställningsmenyn är helt omgjord från Android originalet, så byter du från en annan tillverkare så kommer du inte att känna igen dig. Det finns en hel del funktioner att gräva sig igenom och en hel del anpassning. Från början exempelvis så finns det ingen applåda utan alla appar är utplacerade på hemskärmen. Men någonstans där djupt inne bland alla inställningsmöjligheter gick det att fixa en applåda vilket gjorde mig glad. Överlag kan det vara bra att leka runt lite med en P10 plus för att känna hur gränssnittet känns, jag har lite svårt för det, men inget säger att du inte kommer att älska det.

 

Kraftfull – men sämre batteritid

När det kommer till hårdvara ska P10 plus vara herren på täppan. Den har visserligen inte den dyraste processorn, men det handlar om en kraftfull HiSilicon Kirin 960 processor. Det tillsammans med gigantiska 6 GB RAM, som är lite överdrivet, gör att telefonen flyter på bra. Lagringsminnet är på 128 GB och räcker inte det så finns det plats för ett minneskort som i detta fall ockuperar platsen för ett andra SIM-kort.

Batteristorleken som numera enligt mig kanske är den viktigaste specifikationen du kan lära dig är på 3750 mAh, riktigt mycket med andra ord. Jag förstår att Huawei lagt in ett så pass stort batteri för P10 plus drar riktigt mycket batteri. Med den medföljande laddaren är dock mobilen riktigt snabb att ladda, 50 % på 30 minuter, dessutom finns det batterisparlägen i världsklass inbyggda i telefonen. Det bästa skulle såklart varit om batteriet räckt så länge att varken batterisparläge eller snabbladdning hade behövts, men tyvärr är detta saker man får förlita sig på, tur att de är bra.

För att avsluta så tycker jag att P10 plus är en bra stor telefon med roliga kameror så kan få ut en del extra ur en bild. Jag tycker kanske att priset är lite väl tilltaget och det är synd att telefonen brister i både batteritid och det faktum att den inte är vattentät. Men i övrigt är det ett mycket bra köp, det är svårt att gå fel när man lägger ut så här mycket pengar på en telefon!

Betyg:

Design: 4

Kamera: 4

Användarupplevelse: 4

Skärm: 4

Batteri: 2,5

Hårdvara: 5

 

Totalt: 23,5/30

Kommentarer

Kommentera