Blogg

Samsung Galaxy S8 - 8 saker som du måste veta

Nya Galaxy S8 och S8+ har äntligen visats upp. Det finns mycket att säga om dem men jag har för ovanlighetens skull valt att sammanställa en lista med saker som jag tycker är intressanta med telefonerna. Mobilerna finns i butik från och med 28 april.

1. Skärmen

Samsung är enligt mig den mobiltillverkare som är bäst på skärmar. Den senaste trenden har varit skärmar med kurvade sidor. Det finns både i S8 och S8+, någon platt skärm finns alltså inte att välja. Men det är inte bara sidorna som är kurvade, även kanterna av displayen är lite rundade, snyggt! Skärmarna är även betydligt större än i S7-mobilerna och mer avlånga än tidigare i tidigare Samsunglurar. Skärmen i vanliga S8 är på 5,8 tum och den i S8+ är på 6,2 tum. För S7 var skärmarna 5,1 tum i S7 och 5,5 tum i S7+. Tack vare att skärmarna är mer avlånga och tar upp i princip hela framsidan så är inte mobilerna så mycket bredare än tidigare, men däremot är de något längre. Samsung är som sagt den bästa mobiltillverkaren och gissningsvis är skärmarna i de två telefonerna de bästa vi någonsin sett i en telefon. Samsung har precis som tidigare funktionen ”always-on” i skärmen, det betyder att klockan fortsätter att lysa även när du stänger av telefonen, utan att detta drar allt för mycket extra ström.

2. Inga knappar

Eftersom skärmen är så stor så har knapparna flyttat upp och är nu en del av skärmen. För att förbättra knapparna har Samsung lagt in sensorer i skärmen på mobilerna, detta gör att mobilen vet hur hårt du trycker ned knapparna. Detta är en funktion som sen tidigare bland annat finns hos iPhone, men Samsung hävdar att de lyckats få till sensorer som känner av hårdheten av trycken bättre än hos iPhone. Det finns såklart några knappar kvar. På höger sida har vi av/på-knappen och på vänster sida finns volymknapparna. Här hittar vi också en ny knapp, en knapp som leder oss till funktionen bixby. Vill du veta mer om den får du läsa nästa punkt.

3. Inbyggd assistent – bixby

Precis som i många andra telefoner har även S8 en inbyggd, röststyrd assistent. Det i sig är inget nytt, Samsung hade tidigare något de kallade för S Voice. Den har glömts bort på sistone och gissningsvis är det därför Samsung släpper en helt ny assistent. Trycker du på bixbyknappen får du information om väder, vad du har i din kalender och liknande. Håller du in knappen får du istället prata med telefonen, precis som man väntar sig kan man be telefonen ringa någon och förmodligen skicka SMS samt en hel del andra funktioner. Du kan även be telefonen sätta på ett nattläge som tar bort blått ljus från skärmen så att du kan somna lättare efter användning av telefonen. Tyvärr fungerar bixby bara på engelska (och koreanska)… och vad jag förstått måste du byta språk i hela telefonen till engelska för att aktivera röstfunktionen.

4. Ögonigenkänning – även i mörker

Eftersom Samsung sparat in på kanter runt skärmen fick de plocka bort fingeravtryckssensorn. Som tur är hamnade den på baksidan men den kan ändå upplevas som lite otymplig i jämförelse med när den var på framsidan. En lösning på problemet blir då den nya ögonigenkänningskameran på framsidan. Det är en helt egen kamera (vilket betyder att du har två kameror på framsidan) som känner av dina ögon och låser upp telefonen. Tack vare en lampa som släpper ut infrarött ljus (som mänskliga ögat inte kan se) fungerar den även i mörker. Tyvärr resulterar det här i att du måste ha telefonen vinklad direkt mot ögonen, så har du telefonen på ett bord framför dig måste du ändå lyfta telefonen för att komma åt fingeravtryckssensorn.

 

 

5. Koppla in den i en skärm och den blir en dator

Mobilerna har idag nästan ersatt våra datorer, men Samsung tar det här ett steg längre. Köper du ett tillbehör kallat Samsung DeX så kan din Samsung assistera som en enklare dator. DeX är en dockningsstation där du sätter mobilen. I dockningsstationen kopplar du sedan i ström, skärm, tangentbord och mus. Vips så har du här en dator som visserligen inte har Windows utan en skrivbordsversion av Android. Detta betyder att du knappast kan installera precis vad du vill som på din vanliga dator, men lite utvalda saker fungerar, exempelvis Microsoft Office där du kan skriva i Word. Tyvärr ingår inte Samsung DeX utan den kostar 1490 kronor att köpa till.

 

 

6. De är vattentäta

Inte så mycket att nämna om den här punkten. Samsungs S8 och S8+ är vattentäta vilket i princip är bra på alla sätt och vis, förutom att högtalaren blir något sämre av vattentätningen. Kom bara ihåg att inte sätta i laddaren direkt efter telefonen badat, ström+vatten är inte bra.

7. Kameror

Sedan Samsung Galaxy S6 har Samsung varit det enkla valet när man vill ha en mobil med den bästa kameran. Inför Galaxy S8 spekulerades det vilt om både dubbla kameror och super-slowmotioninspelning. Vi fick inget av detta utan fick förra årets 12 megapixelkamera från Galaxy S7, en kamera som är helt otroligt bra. Selfiekameran blev helt utbytt och försågs med både ansiktsigenkänning och autofokus, samt 8 megapixlar. Även om kameran inte är ny har Samsung förbättrat saker som gör att bilderna ska bli något bättre tack vare bättre mjukvara, och även om den inte är helt ny får du en helt otrolig kamera.

8. Priset

Låter det här som en billig telefon, nej såklart det inte gör. Vill du ha den vanliga S8:an får du betala 8000 kronor. Är du däremot sugen på en större mobil och vill köpa S8+ får du ge 9000 kronor. Dyrt är det, men å andra sidan får du en toppmodern mobil som har det mesta man kan tänka sig.

Mest lästa inläggen

Nya prylar

Tack för den här tiden!

Som ni kanske märkt har jag gjort lite sammanfattade inlägg på den sista ti...

Nya prylar

Bästa och sämsta mobilerna - någonsin

Efter att nu har gått igenom dem bästa och sämsta mobilerna i varje kategor...

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst batteritid!

En mobil utan batteri fungerar inte. Oavsett hur bra en mobil är måste med ...

Nya prylar

Bästa och sämsta skärmarna i mobiler!

Skärmar skiljer sig mycket åt i olika telefoner. Den typen som enligt mig ä...