Opinionsblogg

Sonys nya billiga mobil - med superkamera

Sony stal showen på Mobile World Congress med sin Sony Xperia XZ Premium som har världens kanske mest avancerade skärm samtidigt som den har en kamera som filmar i super slowmotion. Deras nya mellanklassmobil XA1 fick inte så mycket uppmärksamhet som den var värd. XA1 är uppföljare till gamla XA som idag är en snygg billig mobil som kan det mesta, men har en ganska dålig kamera. XA1 hittar du i butiken i april till ett pris på cirka 3000 kronor.

 

Kamera som låter helt crazy för prislappen

Kamerna i telefonen är en 23 megapixels Exmor RS-sensor som är samma kamera som Sony tidigare använt i sina flaggskeppstelefoner. Detta betyder det att kameran visserligen är av gammal modell, men fortfarande väldigt, väldigt bra för en mellanklassmobil. Tyvärr har Sony dock inte kastat med funktioner som 4K inspelning och slowmotioninspelning, förmodligen för att mobilen i övrigt inte skulle fixat det. Selfiekameran är på 8 megapixlar och har funktionalitet som gör att en vinkning med handen gör att kameran tar en bild.

 

Modern, men ingen fingeravtryckssensor

XA1 har en design som jag verkligen gillar. Skärmen går från ena till andra sidan och även om mobilen är i plast så ser den mycket modern ut. Mobilen är ganska avlång men inte så bred, vilket betyder att den borde ligga väldigt bra i handen. Den har både USB-C och hörlursutgång men saknar tyvärr både fingeravtryckssensor och vattentäthet. Skärmen i telefonen är 5 tum stor och har HD-upplösning, vilket absolut är tillräckligt och enligt mig tacksamt, en lagom låg upplösning är skonsam för batteriet.

 
 

Stort minne – litet batteri

Det känns som att pengarna är spenderade på kameran när det gäller XA1. Inne i telefonen sitter en processor av typen billigare, men som tillsammans med 3 GB RAM (som är mycket för pengarna) borde göra att mobilen får en laggfri och snabb upplevelse. Dessutom är lagringsminnet 32 GB stort, vilket även detta är mycket bra för pengarna. Räcker det inte finns dessutom plats för minneskort.

Batteriet är däremot av modell mindre. Det är 2300 mAh stort vilket möjligen kan räcka, men det är mindre än vad man hade önskat sig. XA1:s föregångare XA hade lika stort batteri men hade en av de sämsta batteritiderna på marknaden, så tyvärr finns det risk att det blir liknande här. Det som är positivt är att Sony förmodligen lagt in grymma batterisparlägen och även en teknik kallad Qnovo. Tekniken laddar upp telefonen skonsamt vilket gör att batteriets livslängd blir längre. Med andra ord är kanske batteritiden inte så bra, men planerar du att ha mobilen länge så kan du räkna med att den efter några år har ett batteri som är bättre än i många andra mobiler med samma ålder.

 

Slutligen verkar Sony ha gjort en mobil som skulle kunna fylla en lucka i mobilmarknaden, nämligen billiga mobiler med bättre kamera. Vattentäthet och fingeravtryckssensor är något man får offra när man vill spara lite pengar, men det är synd att Sony inte lade i ett större batteri. Hur bra batteriet egentligen är får vi se när jag kommer över en testenhet. Håll dig uppdaterad på bloggen!

Kommentarer

Kommentera