Blogg

Test av Sonys nya premiumtelefon - XZ Premium

XZ Premium är mobilen som ska ge dig den absolut bästa upplevelsen Sony kan erbjuda. Mobilen är fullproppad med den absolut senaste tekniken och piskar konkurrenterna när det gäller både upplösning på skärmen och slowmotionvideo. XZ Premium finns i färgerna chrome, svar och rosa, kostar cirka 8000 riksdaler och går att köpa den 9 juni i Sverige. Här är mitt test av den!

Lyxig – men lite väl stor

Mitt första intryck av XZ Premium är att den är väldigt stor. Detta beror givetvis på att den har en stor skärm, men kanterna runt skärmen är gigantiska. Den mäter nästan exakt samma mått som iPhone 7 plus vilket gör den till en av de största mobilerna du kan köpa. Fram och baksida är av glas och långsidorna, som är rundade som halvcirklar, är av någon typ av plast som känns lyxig. Botten och toppen är av snygg metall. Tack vare de rundade långsidorna ligger mobilen riktigt skönt i handen, även om den är något hal. Alla knappar är placerade på höger sida, i av/på-knappen finns en inbyggd fingeravtryckssensor. Här hittar vi även en kameraknapp som jag lär mig att gilla allt mer under testets gång. I ljudväg har XZ Premium dubbla högtalare som ger ifrån sig ett riktigt bra ljud, dock är maxvolymen något låg. Att maxvolymen är låg beror förmodligen delvis på att mobilen är vattentät, något som brukar betyda ett lite lägre ljud.

Världens högsta upplösning

Skärmen är 5,46 tum stor, detta tillsammans med upplösningen 4K (en upplösning som idag fortfarande är hög för en TV!!) gör det till den skarpaste skärmen vi någonsin sett i en mobil. Skärmens skarphet är mest skryt, för jag ser ingen skillnad på den här skärmen och en vanlig mobilskärm. Dessutom försämrar det batteritiden. Men det är inget snack om att skärmen är bra, jag skulle inte säga att det är den bästa skärmen på marknaden, men det är fortfarande en riktigt bra skärm. Den fungerar både bra i solljus och när du vill att skärmen ska vara riktigt mörk. Däremot saknas ett läge som tar bort det blåa ljuset, något som många konkurrenter har och som passar bra att sätta igång innan du ska sova så att skärmen inte förstör sömnen så mycket.

Kamera med superslowmotion

Förutom skärmen är kameran det som ska sälja i XZ Premium. Kameran är på 19 megapixlar och kan filma i superslowmotion. Det är tack vare ny teknik där det finns ett minne inbyggt i kameran som superslowmotionfunktionen finns. Med den kan du filma i 960 bilder i sekunden i 0,2 sekunder. Det känns som att ta en bild, men sen kan du spela upp den i cirka 6 sekunder. Det är både roligt och svårt, dessutom behöver du dagsljus för att kameran ska lyckas få in tillräckligt med ljus. Även om funktionen har sina begränsningar är jag beredd att säga att det är en funktion som är så kul att jag skulle kunna tänka mig byta mobil, bara för den här funktionen. I övrigt är det en riktigt bra kamera, inte riktigt på samma nivå som de absolut bästa, även om det är nära. Den ha bra vidvinkel (får med mycket i bilden även om du står nära), är otroligt bra i dagsljus och närbilder, och gör ett ganska bra jobb i sämre ljus. Selfiekameran är även den otrolig och även om jag inte brukar hårdtesta selfiekameran så kan denna vara den bästa jag testat. Kameraappen börjar däremot kännas lite gammal och jag tycker nog det är dags att Sony sätter sig ned och snyggar till den.

Behöver fräschas upp

Själva mjukvaran är vad vi är vana vid från Sony. Allt går väldigt snabbt men det är samtidigt ganska gammalt, det har sett likadant ut länge på Sonys telefoner. Vissa appar behöver uppdateras och Sony behöver enligt mig börja lägga mer pengar på mjukvaran. Det följer även med en del skräpappar som jag inte känner att jag någonsin kommer att använda. Även om Sony inte uppdaterat sig på länge så måste jag ändå säga att mobilen är fortfarande snabb, och huvudsakligen använder man ju appar som Sony inte har att göra med, så det spelar inte en så stor roll som jag kanske får det att låta.

Innanför finns allt det senaste

Det som gör att den här telefonen heter ”premium” är förmodligen designen, skärmen och det som sitter inuti skalet. Vi har att göra med den mest ansedda mobila processorn, Snapdragon 835, detta tillsammans med 4 GB RAM minne. Detta ihop gör att mobilen blir snabb. Det enda tillfället den är långsam är när man är i albumappen och ska ta fram en bild. Bilden är då lite brusig i cirka 1 sekund, förmodligen för att telefonen ska ha tid att få upp den till samma upplösning som skärmen är på. Det inbyggda minnet är 64 GB stort och du har tillgång till cirka 50 GB av dessa, räcker det inte finns minneskortplats. Ska vi klaga lite så saknas FM-radio, frågan är bara om någon saknar detta?

Smartaste batteriet på marknaden

Batteriet är i det mindre laget med tanke på hur kraftfull mobilen är och hur stor skärmen är. Det 3230 mAh stora batteriet räcker ändå ganska länge och jag har aldrig haft problem med att den inte klarat hela dagen. Det som imponerar mig mest är alla extrafunktioner Sony kastar med. För det första lär sig telefonen när du brukar ladda den. Laddar du på natten och brukar gå upp exempelvis klockan 7 lär sig telefonen det och laddar upp till 90% för att precis innan du går upp fylla resten av batteriet. Detta för att inte nöta på batteriet i onödan, ett fulladdat batteri är inte bra för telefonen. Dessutom finns två batterisparlägen. Det första kallas STAMINA-läget. Detta läge begränsar batterianvändningen genom att begränsa prestandan och plocka bort vissa funktioner. Detta går att aktivera manuellt, vid en viss procentnivå, eller när mobilen känner av att batteriet annars kommer ta slut innan dagen tar slut. Krisar det ordentligt finns ultra STAMINA-läget. Här stängs nästan all funktionalitet av och du kan i princip bara använda de mest grundläggande funktionerna i telefonen. Med det här läget kan du klara dig länge på de sista procenten batteri kvar i telefonen. När det väl är dags att ladda telefonen laddar den snabbt, men inte supersnabbt, 30 minuters laddningen gav i mitt test 42 % batteri.

Sammanfattningsvis är detta en telefon som är gjord för den som vill ha allt. XZ Premium har allt man kan vänta sig för priset, och jag gillar speciellt batterisparfunktionerna och superslowmotionläget. Det jag tycker är tråkigt är att telefonen är så stor, visst har den en stor skärm, men kanterna runt skärmen är lite för stora.

Betyg:

Design: 4

Kamera: 4

Användarupplevelse: 3,5

Skärm: 4

Batteri: 4

Hårdvara: 5

 

Totalt: 24,5/30

Mest lästa inläggen

Nya prylar

Tack för den här tiden!

Som ni kanske märkt har jag gjort lite sammanfattade inlägg på den sista ti...

Nya prylar

Bästa och sämsta mobilerna - någonsin

Efter att nu har gått igenom dem bästa och sämsta mobilerna i varje kategor...

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst batteritid!

En mobil utan batteri fungerar inte. Oavsett hur bra en mobil är måste med ...

Nya prylar

Bästa och sämsta skärmarna i mobiler!

Skärmar skiljer sig mycket åt i olika telefoner. Den typen som enligt mig ä...