Opinionsblogg

Den stora nackdelen med Galaxy S8!

Jag har testat Galaxy S8 i några dagar nu. Det är svårt att klaga, det mesta är riktigt bra. Det finns dock en sak som inte riktigt lyckats från Samsungs håll. När Samsung designade telefonen valde de att göra så att skärmen tar upp i princip hela framsidan samtidigt som skärmen välvde sig runt kanterna. Det resulterade dels i en underbar skärmupplevelse som ingen annan mobil kan rå på. Det resulterade även i att knapparna på framsidan var tvungna att bli touchknappar som en del av skärmen. Det knepiga med detta är att hemknappen tidigare innehöll en fingeravtryckssensor som inte kunde blir en del av skärmen. Det finns tre lösningar på det problemet; ta bort fingeravtryckssensorn, integrera fingeravtryckssensorn i av/på-knappen på sidan av telefonen, sätta fingeravtryckssensor på baksidan av telefonen. Att ta bort fingeravtrycksensorn är självfallet uteslutet, att sätta den på av/på-knappen går inte för att den välvda skärmen gör att knappen är för liten för att få plats med en sådan. Alternativet blev att sätta den på baksidan.

Här ovan ser du fingeravtryckssensorn som sitter på sidan av kameran, på höger sida sett från vårat håll (till vänster sitter en pulsmätare). De flesta mobiler som har läsaren på baksidan lägger den i mitten under kameran tillsammans med en inbuktning så att man tydligt känner den med fingret. Samsung satte den varken på mitten eller med en inbuktning. Faktum är att läsaren för fingret känns ungefär som kameran, så att lägga fingret på kameran istället (som kladdas ned) är ett vanligt misstag från min sida. Dessutom får man ta upp hela mobilen för att låsa upp den om den ligger på ett bord…

Samsungs lösning!

Nya problem kräver nya lösningar. Samsungs nya lösning är en iris-scanner, alltså en scanner som känner av dina ögon och på så sätt kan låsa upp mobilen. Det här kräver tyvärr att du håller mobilen rakt framför dig och samtidigt att du helst inte har varken linser eller glasögon på dig. Visst, tekniken är riktigt häftig, men inget slår en fingeravtryckssensor på framsidan. När man väl låser upp skärmen förstår man att Samsung gjorde den här uppoffringen, men frågan är om de verkligen hade behövt sätta läsaren på ett så dumt ställe. I övrigt är detta en mobil som är ruskigt svårslagen, nästa vecka kommer mitt test!

Kommentarer

Kommentera