Opinionsblogg

Test av en billig mobil med bra kamera - Xperia XA1

När man köper en billigare telefon får man oavsett modell man väljer inte allt som finns i de dyrare telefonerna. Det som brukar märkas mest är att kameran är mycket sämre. Sony försöker nu ändra på det med XA1 där man faktiskt får en ganska bra kamera för priset. Jag har testat XA1 som finns i butik nu och kostar cirka 3000 kronor.

Snygg – men bristande funktionalitet

Designen i XA1 är i princip likadan som i föregångaren XA. Det betyder att mobilen är ganska avlång och skärmen går hela vägen in till kanten på långsidorna medans ytorna över och under skärmen är ganska stora. Det gör att mobilen inte är så bred vilket resulterar i att den ligger riktigt skönt i handen. Mobilen är även i normal storlek, så vill du ha en väldigt liten eller en väldigt stor mobil så passar inte XA1 för dig. Telefonen är gjord i metall och för priset får man en väldigt lyxig design. Alla knappar sitter på höger långsida, här hittar vi både volymknapp, kameraknapp och av/på-knapp. Det märks ändå att mobilen inte är så dyr. Det är nämligen så att den saknar en fingeravtryckssensor, så är du van med en sådan så kommer du säkert irritera dig på att du alltid får slå din kod för att låsa upp mobilen. Högtalaren sitter på undersidan och levererar ett hyggligt ljud, inget riktigt bra stereoljud som vi är vana med från Sony. Telefonen är inte heller vattentät, så med andra ord är det några saker som du inte får i XA1 som du däremot får i dyrare telefoner.

Den 5 tum stora skärmen i XA1 levererar en ganska bra kvalitet, upplösningen är 720p vilket är ganska lågupplöst, men det är desto bättre för batteriet och prestandan. För priset finns det inte så mycket att klaga på angående skärmen, förutom en sak. Ibland vill jag att mobilens skärm ska vara riktigt mörk, exempelvis när jag gör något på mobilen kvällstid och det är mörkt. Problemet jag upptäckt med skärmen är att lägsta möjliga ljusstyrkan är ganska hög, här finns det med andra ord rum för förbättring. Den högsta ljusstyrkan är däremot bra och att titta på skärmen i direkt solljus är inga problem.

Mycket bra – men 4K och slowmotion saknas

För att vara en billigare mobil är XA1 som sagt lite unik. Det är nämligen så att XA1 har fått ärva kameran från den före detta flaggskeppsmobilen Xperia Z5. Det betyder en kamera på hela 23 megapixlar som förmodligen är den absolut bästa du kan få för 3000 kronor. Sony har fått kompromissa lite med kameran, detta är förmodligen på grund av att mobilen inte är tillräckligt kraftfull eller att man ändå vill skilja den från flaggskeppen. Det är närmare bestämt så att både slowmotion och 4K saknas. Bilderna du tar blir dock riktigt bra även om kameran kunde varit bättre i dåliga ljusförhållanden. Kameran har även ärvt ett välkänt problem från Z5. Det är nämligen så att bilden längst ut i kanterna har en förmåga att bli lite skev och ibland få små missfärgningar. Det är inte något jag märkt när jag fotat, men efter att jag granskat bilderna ordentligt har jag kunnat hitta dessa fel. Trots detta så är det en kamera som är riktigt bra. Selfiekameran är inte heller den så tokig och 8 megapixelkameran kan lyckas med ganska bra selfiebilder.

Bild tagen med selfiekameran
 
Påkostat minne!

XA1 är en mobil som är riktigt kvick. Att mobilen är seg och liknande upplever jag aldrig, förutom att det tar riktigt lång tid att starta den. Mobilen drivs av en åttakärnig processor som är ganska stark för priset. XA1 är även bortskämd med hela 3 GB RAM-minne vilket är riktigt mycket för priset och gör att mobilen fixar flera saker samtidigt utan att vara seg. Lagringsminnet går att utöka med minneskort om inte de 22 GB som är lediga från början räcker till.

Otidsenligt system

Mjukvarumässigt, alltså själva systemet, känns lite gammalt. Sony har inte gjort några märkbara förbättringar på ett tag nu. Även om systemet är snabbt så är exempelvis klockappen föråldrad och ser både ful ut och är lite otymplig. Sony kastar även med en hel del appar som aldrig kommer till användning vilket är lite tråkigt. Det är inte hela världen, apparna går ju alltid att byta ut men det skulle vara kul om Sony lade ner lite mer energi på att användarupplevelsen skulle bli bättre. Även om mobilen i huvudsak känns snabb finns det ett tillfälle då den är seg (förutom vid uppstart), i galleriet. Det tar nämligen någon sekund innan bilderna blir skarpa, de första sekunderna när du tittar på dem är de lite suddiga.

Sony har blivit bättre på batterier

När det gäller batteritiden upplever jag att Sony haft en svacka de senaste åren, men det känns som deras nya telefoner börjar få bättre batteritider. XA1 har en batteritid som inte är den bästa, men långt ifrån den sämsta. Jag har aldrig behövt oroa mig över batteritiden under tiden jag använt den. Det kombinerat med riktigt bra batterisparlägen samt en laddning som är skonsam för batteriet och som gör att batteriet fått en fördubblad livslängd är riktigt härligt. Kanske är det dock den skonsamma laddningen som även gör att laddningen är riktigt seg, ingen snabbladdning här inte!

Sammanfattningsvis så är min inställning till XA1 lite delad. Det är en kompetent mobil för pengarna med en riktigt bra kamera. Däremot så har Sony valt att bortse från vattentäthet och fingeravtryckssensor. Är du beredd att offra det för en billigare mobil samtidigt som du vill kunna ta riktigt bra bilder med mobilen gör du dock ett bra val!

Betyg:

Design: 2,5

Kamera: 3,5

Användarupplevelse: 3

Skärm: 3

Batteri: 3,5

Hårdvara: 3,5

 

Totalt: 19/30

Kommentarer

Kommentera