Opinionsblogg

Test av Galaxy S8 – alla andra mobiler är omoderna nu

Förutom mobilen som Apple förmodligen släpper i höst så är Galaxy S8 årets mest spännande mobil. Jag har nu testat den mindre modellen i cirka en vecka och det är inget snack om att den känns modernare än någon annan mobil, någonsin. Priset på Galaxy S8 är cirka 8000 kronor. Lägger du till en tusenlapp får du S8+ med en större skärm och ett lite större batteri, i övrigt är mobilerna lika. Mobilerna finns i färgerna svart, grå och silver, jag har testat den svarta.

Design som är år före alla andra – men Samsung har fått kompromissa

Det som är nytt med Galaxy S8 är i huvudsak designen. Skärmen täcker nämligen nästan hela framsidan. Detta gör att det känns annorlunda att hålla på med mobilen, på något sätt gör detta att mobilen känns oerhört modern. Kanterna är helt rundade och därav ligger på mobilen väldigt skönt i handen. S8 känns som en mobil som är gjord i ett stycke, man märker inte av några jobbiga kanter och den här känslan måste man uppleva för att förstå. Samsung har fått kompromissa med i huvudsak en sak för att åstadkomma detta, fingeravtryckssensor är nämligen riktigt taskigt placerad. Även om sensorn är bra måste jag säga att det är den sämsta placeringen jag varit med om, läs mer om det här. Det går att låsa upp med en ögonscanner, något som är häftigt, men inte något man använder om man inte vill skryta lite. Det fungerar knappt med glasögon och man måste ha telefonen på ett visst avstånd samtidigt som man riktar den mot ögonen. Samsung har valt att placera högtalaren på botten av telefonen, och det är en riktigt bra högtalare, som tyvärr är lätt att blockera. Hem, bak och multitask-knappen är inbyggda i skärmen. Trots det fungerar hemknappen även när skärmen är avstängd, det är bara att trycka lite hårdare så reagerar den och skärmen tänds. Förutom av/på-knapp och volymknappar finns även en ”bixby-knapp”, vi återkommer till den senare. Mobilen är självfallet även vattentät.

Den perfekta skärmen?

Skärmen täcker som sagt nästan hela framsidan, hela 84 %, det kan jämföras med iPhone 7 där skärmen bara täcker 66 % av framsidan. Oavsett om du köper S8 eller S8+ så är det en skärm som är kurvad runt kanterna vilket gör att skärmen ser snygg ut. Kvaliteten på bilden är som vanligt av allra högsta klass och den högupplösta skärmen med upplösningen 1440*2960 är förmodligen den bästa på marknaden. Storleken på skärmen är 5,8 tum, detta beror på att den är mer avlång en tidigare. Med andra ord är skärmen inte så bred, däremot väldigt lång. Ibland kan det vara svårt att med fingrarna komma åt toppen av skärmen, men oftast är det inget jag stör mig på. När skärmen är avstängd finns läget ”always on”. Det betyder att även om du har stängt av skärmen så lyser klockan upp och du kan även se om du fått några notifikationer och saker som vilken låt som spelas upp. Detta är ruskigt snyggt och det märks inte ens att det drar mer ström. Dessutom har Samsung lagt in ett läge som heter blåljusfilter, det sätts igång när solen går ned och tar bort den blåa färgen på skärmen. Det märks knappt för ögonen men gör att det blir lättare att somna.

Kamera som klarar dåligt ljus bättre än ögat

Föregångaren Galaxy S7 hade en fantastisk kamera, så bra att Samsung valde att behålla den i S8. Kameran är den bästa jag någonsin testat och förutom att ta bra bilder i bra förhållanden är den överlägsen i princip alla mobiler i sämre ljusförhållanden. Ett mörkt rum ser ljusare ut i mobilen lins än i mina ögon, något jag inte upplevt med någon annan kamera. Detta beror på att 12 megapixelskameran har en väldigt stor bländaröppning, något som även gör att det du inte fokuserar på blir sådär snyggt suddigt. Kameran går snabbt att öppna via ett dubbelklick på av/på-knappen vilket är smidigt. Även selfiekameran har begåvats med onormalt bra egenskaper och är ruskigt bra i dåligt ljus. Jag skulle till och med vilja påstå att bilderna jag tar med selfiekameran ofta blir bättre än med andra mobilers huvudkameror! Kameragränssnittet känns snyggt och modernt och det enda jag saknar från andra mobiler är superslowmotion som finns i Xperia XZs.

 
 
Bilden ovan är tagen med selfiekameran
 
Stort minne och ny typ av bluetooth

S8 har självfallet utrustats med det bästa inom hårdvara. Det är en Samsungtillverkad Exynos 8895 som driver mobilen och gör att allt flyter på riktigt bra. RAM-minnet är på 4 GB, det finns mobiler med mer, men 4 GB räcker och blir över. Minnet för lagring är 64 GB stort, vilket räcker gott och väl för nästan alla användare. Behöver du mer finns också minneskortplats där du för mellan 1500 och 2000 kronor kan utöka ditt minne till totalt gigantiska 320 GB. S8 är också den första telefonen i världen med bluetooth 5. Det gör att det går ungefär dubbelt så fort att ansluta och föra över ljud och liknande till andra enheter. Räckvidden har även blivit 4 gånger längre, så inomhus har räckvidden förbättrats från cirka 10 meter till 40 meter. Dataöverföringshastigheterna är nu 8 gånger så snabba vilket gör att det går att koppla till två högtalare samtidigt för att få ett riktigt häftigt stereoljud.

Batteritid som imponerar

Efter den stora batteriskandalen med Galaxy Note 7 så har Samsung infört flera säkerhetsåtgärder för att detta inte ska hända med Galaxy S8. Tyvärr har detta gjort att man inte lagt in ett så stort batteri i mobilen och det går heller inte att ladda så snabbt som förr. När mobilen är död får du på en halvtimme 36 % batteri vilket är snabbt, men långt ifrån snabbast. Trots att batteriet bara är 3000 mAh stort så är batteritiden riktigt bra. Under min användning har jag aldrig haft några problem med att klara mig en hel dag, även om jag använt mobilen riktigt, riktigt mycket. Det finns också bra batterisparfunktioner och sammanfattningsvis så måste jag säga att jag är riktigt nöjd med batteritiden.

Samsungs nya app Bixby håller inte måttet

Förutom att lägga mycket energi på att få till en riktigt härlig design så har Samsung jobbat hårt med att få mobilen gränssnitt att kännas riktigt bra. Allt går snabbt och är väldigt snyggt och modernt. Inställningsmenyn är omgjord och även om det kanske är lite för mycket inställningar så är det i alla fall snyggt gjort och är lätt att hitta. Eftersom skärmen är kurvad på sidan har Samsung lagt till edge-menyn. Det är en liten meny som du har på sidan och som du kommer åt genom att dra i en liten flärp. Du väljer själv vad som ska visas här, du kan få fram saker som dina favoritkontakter, aktieinformation, linjal och en hel del mer saker. Det är snyggt och roligt, men jag har inte kommit att använda det så mycket.

Något annat som är nytt är Bixby. Det är som en hjälpassistent som har fått en egen knapp på vänster sida av telefonen och också en egenmeny som du kommer åt genom att gå längst till vänster i startskärmen. Här finns det lite nyheter som Bixby tror är intressant för dig, väder och lite uppdateringar som exempelvis dina kalenderhändelser. Men i ärlighetens namn känns den här funktionen knappast så bra och vi svenskar saknar många funktioner som finns i den engelska versionen av Bixby. Dessutom finns Google Now som du kommer åt genom att hålla in hemknappen, här får du tillgång till alla Bixbys funktioner men också mycket mer…

Avslutningsvis är Galaxy S8 en otrolig telefon där designen både på utsidan och i själva mjukvaran är det som ska få dig att köpa telefonen. Det går inte säga annat än att Samsung levererar den bästa upplevelsen just nu. Kameran är också ett starkt köpargument. Det jag inte gillar med telefonen är högtalarplaceringen, placeringen av fingeravtryckssensorn och även programmet Bixby. Det är dock väldigt mycket annat som väger upp vilket gör detta till den enligt mig bästa telefonen på marknaden just nu. Allt sammantaget gör att S8 får det högsta betyget jag någonsin delat ut.

Betyg:

Design: 4

Kamera: 5

Användarupplevelse: 4,5

Skärm: 5

Batteri: 5

Hårdvara: 5

 

Totalt: 28,5/30

Kommentarer

Kommentera