Opinionsblogg

Bästa och sämsta skärmarna i mobiler!

Skärmar skiljer sig mycket åt i olika telefoner. Den typen som enligt mig är bäst är OLED. Dessa skärmar har bäst kontrast, det vill säga att färgerna skiljer sig mycket från varandra och skärmen blir inte matt. Dessutom kan de släcka pixlar när det ska vara svart, en vanlig LCD skärm kan inte göra det utan svart blir istället grått. Samsung brukar ofta hyllas för de skärmar som dom tillverkar, och jag kan inte annat än att säga att Samsung gör världens bästa skärmar. Som tur är gör de även skärmar till sina konkurrenter. Men vilka skärmar är bäst då? Och sämst? Här är de som jag tycker är bäst och sämst.

Samsung Galaxy S8/S8+, Oneplus 3, Galaxy Note 8 och Motorola Moto Z2 Force

Alla mobiler du ser i rubriken har fått toppbetyget 5/5 gällande skärmen. Samsungs telefoner liknar alla varandra. Både S8, S8+ och Note 8 har skärmar som är kurvade och har extrafunktioner som ”Always on display” så att du kan se klockan även när skärmen är släckt. Dessutom finns det ett nattläge så att mobilen går bra att använda kvällstid utan att man förstör sömnen. När skärmen väl är påslagen visar den upp en kvalitet som är den bästa på marknaden.

 
 

Strax efter kvalitetsmässigt kommer Oneplus 3 och Motorola Moto Z2 Force. Trots att de inte riktigt är lika bra är de fortfarande välförtjänta av betyget 5. Oneplus 3 har en otrolig kvalitet, har bra betraktningsvinklar, bra ljusstyrka och har även ett nattläge. Däremot saknas ”always on display”. Även Z2 Force har en otrolig skärm kvalitetsmässigt, har nattläge och har något som kan liknas vid always on display. Skärmen visar nämligen upp klockan när du rör mobilen eller sveper med handen över den. Det fungerar sådär, jag gillar Samsungs lösning mer där klockan visas hela tiden, men Motorolas är förmodligen snålare på batteriet.

Sämsta skärmen jag testat

Precis som på många andra kategorier är det Huawei Y6 2 Compact som är sämst av alla. För priset får man en HD-skärm, något som är imponerande. Det som är värre är färgerna, de är helt enkelt alldeles för matta och skärmen är riktigt svår att njuta av. Här skulle Huawei satsat pengarna på är mer lågupplöst skärm som hade bättre färger, det skulle även gynnat batteritiden. Men även om skärmen är dålig så är det inte något som förstör hela upplevelsen. Man klarar sig och vänjer sig, dagens skärmar är bra och i fallet Huawei Y6 är det helt enkelt så att jag är kräsen, men sämre finns inte.

 
 
 

Kommentarer

#1 - Jessica Högberg

Låter på dina inlägg som jag valt rätt, gillar min samsung (även om det är 7:an) mycket

Svar: Japp, de nyare skärmarna är bättre, men det är väldigt marginellt!
nyaprylar.blogg.se

Kommentera