Opinionsblogg

Mobilerna med bäst och sämst användarupplevelse!

En sak som är ett måste med en ny mobil är att den ska fungera bra i vardagen. Den ska inte sega sig och vara jobbig, utan vara snabb och smidig men även gärna ha något extra. För mig är det viktigt att mobilens system är snyggt och modernt, inte har för mycket onödiga funktioner och att det rullar på bra. Men för att en mobil ska få toppbetyg i användarupplevelse räcker det inte, mobilen måste då ha en så kallad USP. USP står för unique selling point och det är alltså någonting som gör mobilen speciell och åtråvärd. Här är de bästa telefonerna jag testat gällande användarvänlighet och även en mobil som fått bottenbetyg.

Oneplus 3 och Samsung Galaxy Note 8

Oneplus 3 är en kinesisk mobil som främst är känd för att ge det toppmobilerna har, men till ett billigare pris. Användarupplevelsen är enkel men Oneplus har putsat till systemet så det finns lite extra saker som normalt ett saknas i Androidtelefoner. Två exempel på detta är att du både kan använda fysiska knappar och knappar på skärmen, välj helt enkelt det du föredrar i inställningarna. Mobilen har även en switch som du kan byta mellan ljudlöst och ljud, precis som i iPhone. I övrigt är mobilen snabb och har inte något skräp som följer mer överhuvudtaget.

 

Note 8 är en mobil som får toppbetyg tack vare sina extrafunktioner. Samsungs gränssnitt är snygg, snabbt och har extremt mycket extrafunktioner, tyvärr finns det lite för mycket saker som hänger med från början och mobilen blir nästan lite rörig. Dessutom följer en ganska värdelös talassistens vid namn Bixby med. Men å andra sidan följer även en penna med som har mycket smarta funktioner, så smarta att de faktiskt används i vardagen och gör det smidigare. Exempelvis händer det att jag vill skicka en bit text till någon kompis, istället för att ta en hel skärmdump kan jag markera det väsentliga med pennan och direkt skicka iväg det. Det går även att föra anteckningar på en avstängd skärm med pennan. Även om den har vissa nackdelar väger pennan upp tillräckligt mycket för att Note 8 ska nå toppbetyget 5/5, precis som Oneplus 3.

 

Oneplus 3 är idag lite föråldrad, efterföljaren Oneplus 5 är dock en mobil att fundera på om du vill ha en härlig användarupplevelse, även om den inte säljs i Sverige. Note 8 är visserligen dyr och kostar närmare 10 000 kronor, men du får vad du betalar för.

De tre sämsta mobilerna jag testat, AKTA DIG!

När det kommer till den så viktiga användarupplevelsen finns det en del mobiler att akta sig. Billiga mobiler kan ibland vara kvicka och hyffsat användarvänliga, men vissa är så långsamma att det kan bli ett irritationsmoment i vardagen. Jag pratar här om Huawei P10 lite och Huawei Honor 8 lite. Deras system är snyggt och fräscht med mycket smarta funktioner. Tyvärr verkar inte Huawei förstått att man inte kan lägga in ett så avancerat system i mobiler med lite långsammare hårdvara. Resultatet har blivit att mobilerna ibland är så långsamma att de knappt är användbara, och ibland är utvägen att starta om hela telefonen. Jag vill lyfta ett varningens finger, ser du en P10 lite som reas ut, köp den inte, du kommer att ångra dig. Det finns andra mobiler till samma pris som gör samma jobb mycket bättre.

 
 

En annan mobil som du ska akta dig för är Lumia 950 XL. Det är den första och den sista Windowsmobilen jag har testat, den var helt enkelt katastrof. Systemet är annorlunda och ofta otroligt snyggt. Microsoft har visserligen nästan lagt ned sitt mobilsystem, men det fanns faktiskt något att bygga på, men färdigt blev det inte. Lumia 950 XL som var en toppmodell var stundtals snabb, men ibland väldigt långsam. Inte lika långsam som Honor 8 lite och P10 lite, men ändå långt ifrån godkänd. Det som gjorde att den trots det fick samma betyg som de andra mobilerna, 2/5, var något annat. Hela mobilen känns ogenomtänkt, saker och ting var ologiska och även om jag väntade mig något helt annorlunda än Android så var saker och ting ibland korkat placerade. Ibland tvingades man ta omvägar för att finna självklara funktioner, eller så fanns de inte alls. Huawei P10 lite säljs än idag till ett pris på mellan 2000 och 3000 kronor, lägg dina pengar på något annat istället. Honor 8 lite säljs även den idag till ungefär samma pris, köp den inte. Lumia 950 XL säljs inte längre, men hittar du en begagnad, akta dig!

 

Kommentarer

#1 - Jessica Högberg

får du mobiler och annat att testa eller hur gör du??

Svar: Har kontakt med PR-firmor så får låna dem!
nyaprylar.blogg.se

#2 - Jessica Högberg

Toppen ju!

Kommentera