Blogg

Historian om iPod nano - minns du?

Har du någonsin ägt en iPod Nano? Svaret är med stor sannolikhet ja, de har varit väldigt populära. Det är desto färre som fortfarande använder den, funktionaliteten finns helt enkelt redan i mobilen. Det har så klart Apple insett och har slutat producera den oerhört populära MP3-spelaren. Så här är lite historia om den legandariska iPod Nano.

Det började under namnet iPod Mini

 

IPod Mini släpptes i början på 2004. Den var ganska tjock med dagens mått mätt men för snart 14 år sedan var den däremot mycket modern. Den släpptes i två generationer där den andra generationen fick uppdaterade färger och minnesalternativ. Generation nummer ett hade endast 4 GB som alternativ, som räcker till cirka 1000 låtar. Köpte du andra generationen fick du välja mellan 4 och 6 GB.

Första generationen av iPod Nano

 

Även med dagens ögon så tycker jag att första iPod Nano var fantastiskt snygg. Allt var enkelt, du navigerade precis som hos Mini med ett hjul med touchfunktion. Skärmen var väldigt liten, men år 2005 spelade det mindre roll. Minnesalternativen var mindre än hos föregångaren Mini, du fick välja mellan 1, 2 och 4 GB.

Andra generationen

 

Året var 2006 och nu blev designen ännu snyggare. Designen var i aluminium med roliga färger, en design som helt klart hade fungerat idag i en telefon. Minnesmässigt fanns alternativen 2, 4 och 8 GB. Inte mycket idag, men 2000 låtar kommer man ganska långt på. Batteritiden var dessutom ypperligt bra, upp till 24 timmars musikspelande klarade den.

Tredje generationen

 

Året var 2007 och nu ville Apple lägga in videouppspelning som funktion. På grund av den nya funktionen ändrade man om designen och iPod Nano blev ganska fyrkantig med en för tiden ganska stor skärm. Minnesalternativen var 4 och 8 GB, tillräckligt för 1000 låtar och cirka 4 timmars film. Den här hade knappast sålt idag, men då var det häftigt.

Fjärde generationen

 

Nu var året 2008 och iPhone hade släppts. Designen gick tillbaka till den hos andra generationen men skärmen blev avlång, för att med hjälp av ganska modern teknik kunna lutas för att få innehållet på skärmen att hamna i landskapsläge. Minnet hade ökat till 4, 8 eller 16 GB, och färgalternativen uppgick till hela 10 stycken.

Femte generationen

 

Konkurrensen med mobiler börjar nu bli hård, året är 2009. Nu går man ifrån det borstade aluminiumet och började med polerat aluminium. Nya funktioner var videokamera, radio och stegräknare. 4 GB plockades bort och minnesalternativen blev nu 8 och 16 GB.

Sjätte generationen

 

Året är 2010 och nu börjar var och varannan ha en smartphone i fickan. Apple designar nu om iPod Nano helt och det blir en liten fyrkantig MP3-spelare. Hela framsidan täcks av en liten skärm som har touch. Det legendariska hjulet under skärmen plockas en gång för alla bort. Minnesalternativen är fortfarande desamma, 8 eller 16 GB.

Sjunde och sista generationen

 

Den sista generationen iPod Nano släpptes 2012, sen lät man den vara oförändrad tills den gick i graven i somras. Skärmen blev nu avlång och täckte nästan hela framsidan, men man lade till en hemknapp i botten av spelaren. Man släppte nya färger 2015, men annars har den gått oförändrad. Minnesalternativet var bara 16 GB, alltså inte mer än vad man kunde köpa 2008.

Vilka av dessa iPods har du ägt?

Mest lästa inläggen

Nya prylar

Tack för den här tiden!

Som ni kanske märkt har jag gjort lite sammanfattade inlägg på den sista ti...

Nya prylar

Bästa och sämsta mobilerna - någonsin

Efter att nu har gått igenom dem bästa och sämsta mobilerna i varje kategor...

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst batteritid!

En mobil utan batteri fungerar inte. Oavsett hur bra en mobil är måste med ...

Nya prylar

Bästa och sämsta skärmarna i mobiler!

Skärmar skiljer sig mycket åt i olika telefoner. Den typen som enligt mig ä...