Opinionsblogg

Huawei Y6 - under 1000 kr & helt okej

Får några år sedan fick du när du köpte en mobil för runt tusenlappen en telefon som laggade, hade design i samma prisklass som ett mjölkpaket och hade en kamera som var i princip värdelös. Numera får du en mobil som kan jämföras med de bästa mobilerna från 2011. Huawei Y6 II Compact går att få för under tusenlappen och är helt klart en mobil som man kan leva med.

 

"Plast som känns ganska bra"

Även om mobilen kallas Compact så är den medelstor, ungefär som en iPhone 7. Materialvalet är självfallet plast, men en plast som känns ganska bra. Om vi skulle jämföra den med exempelvis den gamla Samsung Galaxy S3 så känns Y6 lite överraskande lyxigare, dessutom knakar inte plasten. Längst ned på telefonen hittar vi en högtalare och en laddningsport av äldre modell. Till höger hittar vi volymknappar samt power-knappen. På vänster sida finns det en knapp som du får ställa in funktion på själv, en knapp som jag har kommit att tycka om mycket. Högst upp på telefonen finns lyckligtvis ett uttag för hörlurar. Det som kan klagas på är att telefonen inte är vattentät och att en fingeravtryckssensor inte kommit med.

 

Vidare till skärmen så förstår vi varför mobilen är så billig. Färgerna på 5 tumsskärmen är riktigt tråkiga och matta. Jämför man med en dyrare mobil är skillnaden påtaglig. Trots att skärmen kanske är lite tråkig till färgen så klarar den sig bra med betraktningsvinklar och är för priset ganska skarp då den har upplösning i HD. Med andra ord så får skärmen med prisklassen i åtanke väl godkänt.

 Klockan går rätt!

Okej vanlig kamera, men selfiekameran...

Kameran har 13 megapixlar och filmar i full HD, på pappret alltså klart godkänd. När det kommer till kvaliteten är det svårt att få bilderna skarpa och jag upplever att telefonen har lite problem med bra fokusering. När det är lite mörkare fixar kameran det hyggligt och det finns även en fotolampa till stöd. Fotografierna blir ganska bra när man tänker på priset, men dessvärre fortfarande inga bilder att spara. Men är du ute efter en billigare mobil kan det mycket väl vara så att Y6 har den bästa kameran av de du funderar emellan. Selfiekameran är på 5 megapixlar och har fotolampa, men luras inte, den är kass. Att tillverka selfiekameran kan inte kostat mycket, den producerar bilder som på sin höjd duger till snapchat. Skärpa är inte att tala om och vid användande av blixten ser det ut som att jag har brist på pigment och mitt huvud smälter delvis in i den vita väggen bakom. Vill du ha en mobil där du överhuvudtaget kan ta selfies får du välja någon annan.

 Den bästa selfien jag lyckades klämma ur telefonen.

Dubbla simkort och mycket minne

Processor och grafikkort är naturligtvis lite halvslöa. Däremot är de tillräckligt kvicka för att få mobilen att vara ganska rapp vid enklare användning(förutom i galleriet som är långsamt). När man scrollar i menyerna är den lika snabb som vilken mobil som helst. Börjar man däremot använda tyngre appar eller hoppar mellan appar börjar den få problem, och istället för att den blir långsam säckar programmen ihop totalt och man får stänga ned dem. Den ljusare delen av hårdvaran är att minnet är väl tilltaget, 16 GB, med möjlighet till utökning via minneskort. Är du även beroende av 2 stycken SIM-kort så är detta en av de mobilerna som stödjer detta.

Själva systemet i mobilen känns lite övergjort. Mycket är väldigt snyggt men det känns även som att Huawei inte tänkt på att “less is more” och det finns mycket som borde tas bort både i funktionväg och i appväg. Appar som shoppingappen Vmall kommer jag inte använda, däremot har Huawei förmodligen fått betalt för att installera den och kan därigenom pressa priset ytterligare. Det som uppskattas mycket här är däremot att det finns en smart knapp på sidan av telefonen som du får tillge en valfri funktion. Jag valde att ett klick startade ficklampan och att ett dubbelklick startade kameran.

 

Bra batterisparlägen men seg laddning

Y6 har ett väldigt litet batteri, men å andra sidan har den strömsnåla saker under huven. Summan blir en batteritid som är tillfredsställande. Den klarar sig vid mitt användande enkelt en dag så länge man håller sig ifrån mer batterikrävande appar som exempelvis pokémon go. Krisar batteriet finns även grymma batterilägen att tillgå. Däremot saknas någon snabbladdning och att ladda batteriet fullt tar otroligt länge, nu har jag inte klockat det men gissningsvis mellan 2 och 3 timmar för en fulladdning.

Sammanfattningsvis är detta en riktigt bra telefon för priset och för att få en märkbart bättre mobil får man nog gå upp en tusenlapp. Vet du med dig att du kommer använda tyngre appar eller att du älskar att fota är nog det här inte mobilen för dig dock.

 

Betyg

Design: 2

Kamera: 1,5

Användarupplevelse: 2,5

Skärm: 2

Batteri: 2,5

Hårdvara: 2

 

Totalt: 12,5/30



Kommentarer

Kommentera