Opinionsblogg

En förhandstitt på nya Honor 9

Förra årets toppmobil från Honor, modell nummer 8, var en riktigt bra mobil. Nu är det dags för uppföljaren, Honor 9. Det ser inte ut som att så mycket har hänt, i alla fall inte designmässigt, något som i och för sig inte behöver vara dåligt. Honor 9 kommer till Sverige i mitten av augusti till ett pris på cirka 5000 kronor.

 

Trevlig design – med vissa nackdelar

Precis som Honor 8 är mobilen medelstor och har både fram och baksida utav glas. Glaset är ett så kallat 2,5D glas vilket gör att nyanserna av glaset skiftar snyggt när mobilen rör på sig. Färgerna att välja mellan skiljer sig också från föregångaren och du kan välja mellan grå, blå, svart och guld. Fingeravtrycksscannern är belägen under hemskärmen och inte på baksidan som vi annars är vana med hos Huawei, en klar förbättring i mitt tycke. Hem, bak och multitaskknapparna ligger precis som vi är vana med på skärmen. Laddport, hörlursuttag och tyvärr även högtalare befinner sig på botten av telefonen. En flytt av högtalaren till framsidan som hos vissa av konkurrenterna hade varit positivt. Något annat som är tråkigt är att Honor 9 tyvärr inte är vattentät. Skärmen har Huawei förminskat något sedan förra modellen och den är nu 5,15 tum stor med en full-HD upplösning. Honor 8 hade en riktigt bra skärm så förmodligen har Honor 9 en minst lika bra skärm.

 

Dubbla kameror

Huawei har numera dubbla kameror på baksidan som standard, i alla fall hos de dyrare telefonerna. Det handlar om en kamera som fångar svartvitt och en som fångar färg, detta för att göra bilderna färgrikare men även för att förbättra svartvita bilder. Den dubbla kamerauppsättningen gör även att du kan zooma upp till 2x utan att kvaliteten försämras vilket gillas. Honor 9 har även försetts med 4K-inspelning, något som av någon anledning inte funnits i tidigare Honortelefoner. Selfiekameran besitter en upplösning på 8 megapixlar och med huvudkamerorna kan du ta bilder på upp till 20 megapixlar.

Bra minne och hygglig batteritid

Minnet hos Honor 9 är väl tilltaget med upp till 64 GB lagringsminne och 4 GB arbetsminne. Detta tillsammans med en snabb processor borde göra mobilen kvick samtidigt som du lär få plats med det mesta på det inbyggda minnet. Det finns även en extra kortplats där du antingen kan sätta ett extra SIM-kort eller ett minneskort. Gällande batteriet så är det ganska stort i Honor 9, och tidiga tester visar på en 10 % bättre batteritid jämfört med Honor 8, som redan den hade en ganska bra batteritid. Laddningen ska enligt tester ge 40 % batteri inom en halvtimme vilket inte är snabbast, men fortfarande förhållandevis snabbt.

Avslutningsvis så är Honor 9 kanske inte den bästa mobilen på marknaden, men det är ändå inte så mycket som saknas från de absolut dyraste telefonerna. Det jag saknar hos Honor 9 är framförallt vattentäthet och dubbla högtalare, klarar du dig utan detta verkar det vara en riktigt trevlig telefon.

Kommentarer

Kommentera