Opinionsblogg

Här är nyheterna i iPhone X och iPhone 8!

Årets största dag för mobilfantasterna, och även många andra, var igår. Apple släppte uppföljaren till iPhone 7, nämligen iPhone 8 (och inte 7S av någon anledning). En annan mobil som Apple också släppte var iPhone 10, eller egentligen iPhone X (10 fast med romerska siffror). Vi börjar med att gå igenom iPhone 8 och sen går vi över till iPhone X.

 

Nyheter i iPhone 8

Iphone 8 släpps som väntat i två versioner, en vanlig version med en ganska liten skärm på 4,7 tum, och en större version med en skärm på 5,5 tum. Den största nyheten hittar vi i designen. Det handlar helt enkelt om att man bytt ut aluminiumet på baksidan och ersatt den med glas, detta för att det ska gå att ladda mobilerna trådlöst. Med en trådlös laddare kan du ladda upp mobilen till 50% på 30 minuter, riktigt snabbt för att vara Apple. Skärmarna är också nya, men eftersom upplösningen och tekniken är densamma som innan så är skillnaden mot iPhone 7 förmodligen minimal.

Kameran är också utbytt. I iPhone 8 handlar det fortfarande om en 12 megapixelskamera, men med bättre saker bakom kameran, som ska göra att den klarar av dåliga ljusförhållanden bättre. Apple har snabbat på kameran så att den kan filma i 4K i 60 bilder/sekund och i Full-HD i 240 bilder/sekund(slowmotion). Detta gör att filmerna i alla fall på pappret bör ha bäst kvalitet i världen när det gäller mobiler. Precis som tidigare har iPhone 8 Plus ytterligare en kamera så att du dels kan zooma in utan att tappa kvalitet, och dels ta bilder som får en snygg suddig bakgrund tack vare samarbete mellan kamerorna.

Som vanligt är också mobilerna lite snabbare än föregångarna, men det behöver jag väl knappt nämna? Minnet som du kan välja mellan är antingen väl tilltagna 64 GB eller hela 256 GB, äntligen är Apple generösa med minnet! Är du sugen så kan du förhandsboka din iPhone 8 den 15:e september och hämta ut den 22:a september. Priset är 7 995 kronor för iPhone 8 och 9 095 kronor för iPhone 8 plus. Vill du av någon anledning ha 256 GB minne får du lägga på 1 700 kronor på respektive kostnad.

Iphone X – Apple har blivit moderna igen

Apple har i år blivit omsprungna av Samsung på designplanet. Så en större skärm som tar upp hela framsidan kommer visserligen en version sent, men bättre nu än aldrig. Iphone X är lite större än vanliga iPhone 8, men inte mycket. Trots att den inte är så mycket större har den istället för en lågupplöst 4,7 tumsskärm en knivskarp 5,8 tumsskärm, som bokstavligen tar upp hela framsidan. Vad det betyder är att hemknappen har försvunnit och istället kommer du hem genom att dra nedifrån och upp på skärmen. Vill du använda Siri får du hålla in av/på-knappen. Fingeravtrycksläsaren ersätts med avancerad ansiktsigenkänning. Hur bra det än fungerar (fungerar till och med i mörker) betyder det att du måste ha mobilen framför telefonen…

 

Något annat som skulle kunna bli jobbigare är att tända mobilskärmen eftersom hemknappen är borta. Det har Apple löst genom att man dubbelklickar på skärmen för att väcka den, något som sedan tidigare funnits i vissa konkurrenter och som ofta fungerar bra. En annan fördel med iPhone X är att den har dubbla kameror precis som hos iPhone 8 plus, detta utan mobilen är särskilt stor. Så vill du ha en mindre mobil med dubbla kameror får du köpa iPhone X.

Innan du slår till på iPhone X ska du tänka på att det är den dyraste mobilen på marknaden. Till och med dyrare än Samsungs Note 8 som kostar 10 000 kronor. Ska du köpa ”budget”-varianten med 64 GB minne får du slanta upp 11 500 kronor…

Personligen är jag måttligt imponerad av de nya telefonerna. Iphone 8 är egentligen som iPhone 7 fast med några ytterst små uppgraderingar. Iphone X är i princip som iPhone borde vara, skärmar som täcker hela framsidan har redan de största konkurrenterna haft i ett halvår. Hörlursuttaget är fortfarande borta… Vad tycker du om iPhone 8 och iPhone X, hade du också förväntat dig mer?

 

Kommentarer

Kommentera