Blogg

Sonys nya Xperia, snyggaste billiga telefonen?

De billigare mobilerna på marknaden blir allt bättre och bättre. Ska man köpa en mobil för under 3000 kr har jag ofta rekommenderat Motorolas eller Samsungs telefoner då de levererar bra prestanda till ett lågt pris. Sony ger nu in sig i fighten på riktigt då de släpper Xperia XA som är en nedstrippad version av den dyrare Xperia X.

 

 Bildkälla: Sony

 

Snyggaste budgetluren

Det är inget snack om att Sony lyckats med designen av Xperia XA. Den lånar den mesta från sina storebröder men är inte lika bred, 5 tumskärmen går ut till kanterna av telefonen och gör den väldigt snygg. Skärmen är förövrigt helt okej för priset och briljerar som mest när den är i solljus då den syns bättre än de flesta andra telefoner. Runt om mobilen går en skönt rundad metallram(skulle kunna vara plast men känns som metall) och baksidan är av plast, en plast som känns oväntat lyxig. De enda knapparna som finns är en kameraknapp, volymknappar samt av/på knapp. Av/på knappen innehåller till skillnad från dyrare telefoner tyvärr ingen fingeravtryckssensor. Detta gör dels att man behöver trycka någon annan slags kod varje gång telefonen låses upp men dels gör den att Sony kunnat designa knappen riktigt snyggt.

 

 

Batteritiden är inte likt Sony

En av Sonys stoltheter i sina telefoner har länge varit batteritiden, på senaste tiden har deras telefoner utlovat 2 dagars batteritid. Tyvärr är Xperia XA en besvikelse på den punkten och batteritiden är en bit ifrån sina syskon. Telefonen har precis som väntat de batterisparlägen som Sony stoltserar med, men väljer man att inte använda sig av batterisparlägena, som jag helst inte gör, så klarar sig batteriet bara en dryg dag med för mig vanlig användning.

 

Bra prestanda

Väljer man att inte köpa en riktigt dyr telefon så får man tyvärr inte samma prestanda som hos de dyrare alternativen, det är ekvation som är svår att komma ur. Sony har sen ett tag tillbaka dock gjort snabba gränssnitt som gör sig väldigt bra även hos billigare telefoner. Förra året kom Sony Xperia E4 som trots sitt pris på under 1000 kr ändå presterade ganska bra när det handlar om ren prestanda. Xperia XA är riktigt snabb i menyerna och lagg förekommer inte, något som för mig är viktigt när jag köper en telefon. Det går däremot att märka att man håller i en billigare telefon när man börjar multitaska och byta mellan program snabbt, då får man väntetider som man inte skulle fått med en dyrare telefon.

 

 Bildkälla: Sony

 

“Sämre än den i dyrare telefoner”

Förutom prestandan är kanske den största skillnaden mellan dyrare och billigare telefoner kameran. Kameran i XA har tappat 10 MP jämfört med storebrorsan X vilket betyder att det är en 13 MP kamera vi hittar i XA. Kameran är märkbart sämre än den i dyrare telefoner överlag. Den klarar att ta riktigt bra bilder i bra förhållanden men har lite problem med sin fokus och fokuserar fel ibland. Fotografier i dåligt ljus är mer eller mindre lönlöst med Xperia XA och här ser vi skillnaden på en billig och en dyr mobil tydligt.

 
Bästa pensionärsmobilen 

Sony har med Xperia XA försökt leverera samma upplevelse i en mobil för 3000 kr som i en mobil för nästan dubbla priset. Tyvärr har de misslyckats med den på förhand svåra utmaningen. Däremot har de lyckats göra en mobil som er grymt snabb om man inte sysslar så mycket med appar och en mobil som är ruskigt snygg. Är man en av dessa som låter mobilen assistera som just en telefon så duger Xperia XA bra. Så för dessa användare kan jag verkligen rekommendera den.

 

Mest lästa inläggen

Nya prylar

Tack för den här tiden!

Som ni kanske märkt har jag gjort lite sammanfattade inlägg på den sista ti...

Nya prylar

Bästa och sämsta mobilerna - någonsin

Efter att nu har gått igenom dem bästa och sämsta mobilerna i varje kategor...

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst batteritid!

En mobil utan batteri fungerar inte. Oavsett hur bra en mobil är måste med ...

Nya prylar

Bästa och sämsta skärmarna i mobiler!

Skärmar skiljer sig mycket åt i olika telefoner. Den typen som enligt mig ä...

Blogg

Mest omtyckta inläggen

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst användarupplevelse!

En sak som är ett måste med en ny mobil är att den ska fungera bra i vardag...

Nya prylar

Bästa och sämsta kameramobilerna jag testat!

Jag har testat många mobiler och det finns en sak som skiljer dem åt väldig...

Nya prylar

Moto Z2 Force - mobilen med skärmen som inte spricker

Mobilskärmar går ibland sönder, det händer även den bästa. Motorola har bes...

Nya prylar

Bäst designade mobilerna någonsin - och de sämsta

Jag har testat många olika mobiler under tiden jag haft min blogg. Men vilk...