Blogg

Samsung Galaxy S8 - 8 saker som du måste veta

Nya Galaxy S8 och S8+ har äntligen visats upp. Det finns mycket att säga om dem men jag har för ovanlighetens skull valt att sammanställa en lista med saker som jag tycker är intressanta med telefonerna. Mobilerna finns i butik från och med 28 april.

1. Skärmen

Samsung är enligt mig den mobiltillverkare som är bäst på skärmar. Den senaste trenden har varit skärmar med kurvade sidor. Det finns både i S8 och S8+, någon platt skärm finns alltså inte att välja. Men det är inte bara sidorna som är kurvade, även kanterna av displayen är lite rundade, snyggt! Skärmarna är även betydligt större än i S7-mobilerna och mer avlånga än tidigare i tidigare Samsunglurar. Skärmen i vanliga S8 är på 5,8 tum och den i S8+ är på 6,2 tum. För S7 var skärmarna 5,1 tum i S7 och 5,5 tum i S7+. Tack vare att skärmarna är mer avlånga och tar upp i princip hela framsidan så är inte mobilerna så mycket bredare än tidigare, men däremot är de något längre. Samsung är som sagt den bästa mobiltillverkaren och gissningsvis är skärmarna i de två telefonerna de bästa vi någonsin sett i en telefon. Samsung har precis som tidigare funktionen ”always-on” i skärmen, det betyder att klockan fortsätter att lysa även när du stänger av telefonen, utan att detta drar allt för mycket extra ström.

2. Inga knappar

Eftersom skärmen är så stor så har knapparna flyttat upp och är nu en del av skärmen. För att förbättra knapparna har Samsung lagt in sensorer i skärmen på mobilerna, detta gör att mobilen vet hur hårt du trycker ned knapparna. Detta är en funktion som sen tidigare bland annat finns hos iPhone, men Samsung hävdar att de lyckats få till sensorer som känner av hårdheten av trycken bättre än hos iPhone. Det finns såklart några knappar kvar. På höger sida har vi av/på-knappen och på vänster sida finns volymknapparna. Här hittar vi också en ny knapp, en knapp som leder oss till funktionen bixby. Vill du veta mer om den får du läsa nästa punkt.

3. Inbyggd assistent – bixby

Precis som i många andra telefoner har även S8 en inbyggd, röststyrd assistent. Det i sig är inget nytt, Samsung hade tidigare något de kallade för S Voice. Den har glömts bort på sistone och gissningsvis är det därför Samsung släpper en helt ny assistent. Trycker du på bixbyknappen får du information om väder, vad du har i din kalender och liknande. Håller du in knappen får du istället prata med telefonen, precis som man väntar sig kan man be telefonen ringa någon och förmodligen skicka SMS samt en hel del andra funktioner. Du kan även be telefonen sätta på ett nattläge som tar bort blått ljus från skärmen så att du kan somna lättare efter användning av telefonen. Tyvärr fungerar bixby bara på engelska (och koreanska)… och vad jag förstått måste du byta språk i hela telefonen till engelska för att aktivera röstfunktionen.

4. Ögonigenkänning – även i mörker

Eftersom Samsung sparat in på kanter runt skärmen fick de plocka bort fingeravtryckssensorn. Som tur är hamnade den på baksidan men den kan ändå upplevas som lite otymplig i jämförelse med när den var på framsidan. En lösning på problemet blir då den nya ögonigenkänningskameran på framsidan. Det är en helt egen kamera (vilket betyder att du har två kameror på framsidan) som känner av dina ögon och låser upp telefonen. Tack vare en lampa som släpper ut infrarött ljus (som mänskliga ögat inte kan se) fungerar den även i mörker. Tyvärr resulterar det här i att du måste ha telefonen vinklad direkt mot ögonen, så har du telefonen på ett bord framför dig måste du ändå lyfta telefonen för att komma åt fingeravtryckssensorn.

 

 

5. Koppla in den i en skärm och den blir en dator

Mobilerna har idag nästan ersatt våra datorer, men Samsung tar det här ett steg längre. Köper du ett tillbehör kallat Samsung DeX så kan din Samsung assistera som en enklare dator. DeX är en dockningsstation där du sätter mobilen. I dockningsstationen kopplar du sedan i ström, skärm, tangentbord och mus. Vips så har du här en dator som visserligen inte har Windows utan en skrivbordsversion av Android. Detta betyder att du knappast kan installera precis vad du vill som på din vanliga dator, men lite utvalda saker fungerar, exempelvis Microsoft Office där du kan skriva i Word. Tyvärr ingår inte Samsung DeX utan den kostar 1490 kronor att köpa till.

 

 

6. De är vattentäta

Inte så mycket att nämna om den här punkten. Samsungs S8 och S8+ är vattentäta vilket i princip är bra på alla sätt och vis, förutom att högtalaren blir något sämre av vattentätningen. Kom bara ihåg att inte sätta i laddaren direkt efter telefonen badat, ström+vatten är inte bra.

7. Kameror

Sedan Samsung Galaxy S6 har Samsung varit det enkla valet när man vill ha en mobil med den bästa kameran. Inför Galaxy S8 spekulerades det vilt om både dubbla kameror och super-slowmotioninspelning. Vi fick inget av detta utan fick förra årets 12 megapixelkamera från Galaxy S7, en kamera som är helt otroligt bra. Selfiekameran blev helt utbytt och försågs med både ansiktsigenkänning och autofokus, samt 8 megapixlar. Även om kameran inte är ny har Samsung förbättrat saker som gör att bilderna ska bli något bättre tack vare bättre mjukvara, och även om den inte är helt ny får du en helt otrolig kamera.

8. Priset

Låter det här som en billig telefon, nej såklart det inte gör. Vill du ha den vanliga S8:an får du betala 8000 kronor. Är du däremot sugen på en större mobil och vill köpa S8+ får du ge 9000 kronor. Dyrt är det, men å andra sidan får du en toppmodern mobil som har det mesta man kan tänka sig.

Mest lästa inläggen

Nya prylar

Tack för den här tiden!

Som ni kanske märkt har jag gjort lite sammanfattade inlägg på den sista ti...

Nya prylar

Bästa och sämsta mobilerna - någonsin

Efter att nu har gått igenom dem bästa och sämsta mobilerna i varje kategor...

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst batteritid!

En mobil utan batteri fungerar inte. Oavsett hur bra en mobil är måste med ...

Nya prylar

Bästa och sämsta skärmarna i mobiler!

Skärmar skiljer sig mycket åt i olika telefoner. Den typen som enligt mig ä...

Blogg

Test av Moto G5 - bäst mobil för 2000 kr?

Nu har jag testat Lenovo Moto G5 i drygt en vecka. Detta är alltså en telefon som kostar 2000 kronor och det finns faktiskt inte så mycket att klaga på. Det är en helt acceptabel telefon och till och med jag, som är van vid det värsta, tycker mobilen är helt okej att använda.

Funktion kombinerat med lyxigt material

G5 är en hyffsat liten mobil med dagens mått mätt och ligger skönt i handen. Baksidan är av metall vilket gör att mobilen blir ganska hal, men då den är liten får man ändå ett stadigt grepp om den. Baksidan är även löstagbar vilket medför möjligheten till att byta ut batteriet och även att sätta in inte bara ett utan två simkort, perfekt om du just nu konkar på två telefoner med andra ord. Tyvärr medför det även att mobilen trots sitt lyxiga material känns lite budget, dock känns den ändå något dyrare än den är. Högtalaren är helt okej och sitter på framsidan vilket är tacksamt eftersom ljudet alltid kommer rakt emot en, såhär borde alla mobiler ha. Längst ned på framsidan av G5 har vi en fingeravtrycksläsare. Den är riktigt bra, en fingeravtrycksläsare överhuvudtaget för det här priset är otroligt, att den dessutom är riktigt bra gläder ännu mera. Högst upp på telefonen har vi ett hörlursuttag och längst ned en gammal micro-USB kontakt för laddning. Tråkigt att Lenovo valt den gamla standarden dock. Skärmen är 5 tum stor och har upplösningen full-HD, otroligt skarp skärm för pengarna med andra ord. Skärmen i sig är kvalitetsmässigt ungefär vad man väntar sig för priset, inga otroliga färger och ingen superhäftig kontrast, men inte allt för dålig heller.

Tråkig kamera som tar bra bilder

I Moto G5 hittar vi en 13 megapixelskamera som filmar i full-HD. Den saknar slowmotion och 4K lägen och är i princip så standard som det går. Det enda som sticker ut är att den har ett avancerat läge där du själv får ställa in slutartid, ISO och andra avancerade inställningar. Perfekt om man vill lära sig grunderna inom kamerainställningar för att bli en bättre fotograf. Kameran tar riktigt bra bilder med tanke på priset. Vissa andra tillverkare har ibland ganska kassa kameror i sina budgettelefoner, i Moto G5 ska man dock inte klaga. I inomhusljus blir bilderna som väntat inget vidare. Utomhus däremot så klarar den både närbilder och landskapsbilder med ett resultat som för prisklassen är svårslaget. Däremot rekommenderar jag att man tittar på bilderna i datorn eftersom skärmen med sina tråkiga färger drar ned kvaliteten litegrann.

 

 
 
 
Mycket minne!

Moto G5 har riktigt bra saker under skalet, och det märks. Under testperioden har jag aldrig tyckt mobilen laggat. Den har alltid varit ruskigt snabb. Visserligen är de flesta mobiler i den här prisklassen i dagens läge ganska snabba, men de brukar kunna bli lite sega lite nu och då. Moto G5 är däremot snabb vid normal användning hela tiden. Börjar man pressa den med tyngre spel kan det dock bli problem. Minnesmässigt så får man 16 GB vilket bör räcka för de flesta när det gäller appar och liknande, sen finns det även plats för minneskort om det skulle bli trångt.

 
Bra batteri - seg laddning

Med billigare mobiler vet man aldrig hur bra batteriet är. Ibland har tillverkarna inte riktigt fått till det, och ibland är batteritiden helt otrolig tack vare att maskinerna under skalet inte är så strömkrävande. Med Moto G5 skulle jag säga att batteritiden inte är otrolig, men ändå bättre än medelsnittet. Jag har aldrig haft några problem med batteriet och brukar gå till sängs med cirka 30 % kvar. Däremot hade det varit bra om Lenovo fixade ett riktigt bra batterisparläge så att de där sista procenten endast kan användas för telefonsamtal och sms med en svartvit skärm. Detta finns ju redan hos Samsung, LG, Huawei och Sony. Sist men inte minst laddningen, den är i det segaste laget. Batteritiden är som sagt bra, men behöver du ladda upp den snabbt så går det inte. Räkna med att få knappt 1 % batteri/minut.

 

Stilren med smarta funktioner

Något som gör att den är så pass snabb är inte bara sakerna under skalet, utan även själva systemet. Lenovo har inte ändrat på så mycket från original Android. Det betyder en upplevelse utan en massa extraappar och att mobilen ser stilren ut när man använder den. Motorola har dock kastat in några extra funktioner. Den ena är att man vrider mobilen i handen två gånger för att starta kamera. Det fungerar riktigt bra och det är det smidigaste sättet att öppna kameran på. Dessutom öppnas den aldrig av misstag och fungerar varje gång man vill öppna den. Om man hugger två gånger med mobilen tänder man lampan, det fungerar lite sämre och ibland får man hugga några extra gånger. Däremot föredrar jag att hugga några extra gånger än att öppna mobilen och därigenom tända lampan. Något annat Lenovo lagt in är att skärmen tänds när du rör mobilen. Här visas eventuella meddelanden och även klocka och batteristatus. Det är snyggt och jag önskar att den kunde vara tänd hela tiden, det skulle dock dra för mycket batteri.

Slutligen måste jag säga att jag är riktigt nöjd med Lenovo Moto G5. För det här priset har den oerhört få brister och egentligen så hade Lenovo kunnat höjt priset med 500 kronor utan att skämmas. Är du ute efter en bra telefon med en budget på 2000 kronor är det här kanske det bästa valet du kan göra i dagsläget. Har du några funderingar? Lämna en kommentar!

Betyg:

Design: 3

Kamera: 2,5

Användarupplevelse: 4

Skärm: 2,5

Batteri: 2

Hårdvara: 2,5

Totalt: 16,5/30

Mest omtyckta inläggen

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst användarupplevelse!

En sak som är ett måste med en ny mobil är att den ska fungera bra i vardag...

Nya prylar

Bästa och sämsta kameramobilerna jag testat!

Jag har testat många mobiler och det finns en sak som skiljer dem åt väldig...

Nya prylar

Moto Z2 Force - mobilen med skärmen som inte spricker

Mobilskärmar går ibland sönder, det händer även den bästa. Motorola har bes...

Nya prylar

Bäst designade mobilerna någonsin - och de sämsta

Jag har testat många olika mobiler under tiden jag haft min blogg. Men vilk...

Blogg

Årets modeller ser ut att få bättre batteritider!

Mobilmarknaden har på senare år stagnerat något. De absolut bästa telefonerna blir inte så mycket bättre, de är ju redan så snabba och har så bra kameror. En sak de däremot kan förbättra är batteritiden. Nu har det kommit resultat från oberoende tester på LG G6 och HTC U Ultra.
 
 
LG har tidigare varit dåliga på batteritider
LG G5 hade en batteritid som var under all kritik. Vid normal användning var batteriet horribelt och med "always-on", en klocka som är tänd på skärmen hela tiden, var batteritiden ännu värre. LG G6 har med andra ord mycket att bli bättre på än sin föregångare. Testerna visar att G6 är 10 % bättre än G5 med "always-on" igång. Med funktionen avstängd har man lyckats med 20 % bättre batteritid än vad G5 klarade med funktionen avstängd. Det är inte några galna batteritider, men mycket mer acceptabelt än förr. Ett tips är dock att stänga av "always-on" då det förbättrar batteritiden med över 30 %.
 
Finns HTC kvar?
Ja HTC finns kvar, men mobilerna säljer mycket mindre än de förtjänar. Batteritiden på föra årets HTC flaggskepp HTC 10 var helt okej, men inte mer. Den nya flaggskeppsmodellen HTC U Ultra har ett mindre batteri, men HTC har trots det lyckats förbättra batteritiden ordentligt. Om du använder ett SIM-kort (använder du två försämras batteritiden mycket) så har årets modell cirka 23 % bättre batteritid än förra årets modell. U Ultra är till och med något bättre än LG G6.
 
Jag tycker det är intressant med batteritider. De tester LG G5, G6, HTC 10 och U Ultra genomgått är exakt identiska så det är lätt att jämföra. Däremot skiljer mobilerna sig åt ändå. U Ultra var exempelvis bra på det mesta men ganska dålig på videouppspelning, där G6 var extremt mycket bättre än U Ultra. Trots detta var U Ultra bättre än G6 alla kategorier inräknade. Så batteritid är knepigt att mäta!

Mest kommenterade inläggen

Nya prylar

3D Creator - framtidens nyttoapp

3D, AR, VR. Samtliga är saker som för tankarna mot framtiden. Just 3D är nå...

Nya prylar

Test av Sonys nya lilla mobil - med extrem batteritid

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, vill man ha en liten bra mobi...

Nya prylar

Googles nya mobiler är lovande - men kommer kanske inte till Sverige

Google gör förutom Android, som sitter i princip alla mobiler utom iPhone, ...

Nya prylar

Ny mobil från Sony slår rekord i batteritest

Jag har precis testat Sony Xperia XZ1 och håller nu på att testa XZ1 Compac...