Blogg

Årets mobiler 2016!

Som vanligt har årets mobiler blivit bättre än någonsin tidigare. Fokus för det här året har varit vattentäthet och experimenterande som dubbla kameror. De dyra mobilerna har blivit närmast perfekta och mellanklassmobilerna har nästan också blivit fulländade. Tittar vi till de billigaste mobilerna så har de blivit bättre och många är nu helt acceptabla. Telefonerna som är med är telefoner som säljs i många elektronikaffärer i Sverige vilket betyder att exempelvis Oneplus 3 inte får vara med. I parentes står förra årets vinnare. Har du några funderingar eller inte håller med, lämna gärna en kommentar!

 

Bäst allround - Samsung Galaxy S7 (Samsung Galaxy S6)

 

Precis som förra året är det enligt mig Samsung som lyckats producera den bästa allroundmobilen. Nackdelarna med den förra som knackig batteritid och avsaknaden av vattentäthet är nu korrigerade och Galaxy S7 är en oerhört komplett mobil. I år blev det dock en tight kamp tack vare iPhone 7 som har en riktigt bra kamera och som numera dessutom är vattentät. Båda är värdiga vinnare men Galaxy S7 är billigare och därför valde jag den.

Pris: ca 6 000 kronor

Bäst design - Lenovo Moto Z (Samsung Galaxy S6 edge)

 

Som sagt har många mobiler i år varit lite experimentella. Moto Z lyckades kombinera smarta tillbehör med en ruskigt snygg design. Mobilen är stilren och otroligt tunn. För att lyckas med den enligt mig snyggaste telefonen i år fick Lenovo ta bort hörlursutgång och krympa batteriet ordentligt. Själva mobilen blev alltså sämre tack vare designen vilket är tråkigt. Men vem tackar nej till en mobil som bara är 5 mm tunn?

Läs hela testet här!

Pris: ca 6 500 kronor

Bäst under 3000 - Huawei Honor 7 (Samsung Galaxy A5)

 

Varje år blir de billigare mobilerna bara bättre och bättre, och den här utvecklingen är intressant att följa eftersom den går så snabbt. Årets billigare mobil blir Honor 7 då det är en väldigt komplett telefon för pengarna med både en design och en upplevelse som motsvarar en betydligt dyrare prislapp. Vill man ge några hundralappar mer är även Oneplus 3 ett väldigt bra alternativ. Värt att nämna är att Honor 7 släpptes redan 2015 och börjar nu bli lite gammal, så skynda fynda!

Pris: ca 3 000 kronor

Bästa phablet - Samsung Galaxy S7 edge (Samsung Galaxy S6 edge +)

 

Samsung är förmodligen de som är bäst på att göra större telefoner. Visserligen är Apple också bra men de är dåliga på att utnyttja den större skärmen på samma sätt som Samsung lyckats med. I kategorin bästa phablet trodde jag att jag skulle få gratulera Note 7, men så blev det inte. S7 edge är inte lika bra som Note 7 var, men är trots det en mobil med ytterst få nackdelar. Dessutom är det den mobil som har bäst batteritid på marknaden!

Pris: ca 7 000 kronor

Bästa mindre mobilen - Apple iPhone SE 64 GB (Sony Z5 Compact)

 

Mindre mobiler blir svårare och svårare att hitta eftersom trenden nu är stora skärmar. I min drömvärld så skulle alla flaggskeppsmobiler ha en lillebror med samma saker under skalet som sin storebror. Så är det tyvärr inte idag. IPhone SE är dock en liten mobil som har prestanda som en iPhone 6S vilket betyder att det är en riktigt bra telefon på de flesta sätt. Den har dessutom en ruskigt bra batteritid tack vare att den lilla skärmen inte vill ha så mycket ström. Det du ska tänka på när du köper den är att kameran inte riktigt speglar prislappen…

Pris: ca 5 000 kronor

Årets besvikelse - Samsung Galaxy Note 7 (Nexus 5X)

 

Att utnämna årets besvikelse har i år varit lättare än någonsin. Här skulle jag egentligen kanske sätta LG G5 då den har en ganska ful design och inte riktigt håller måtten för hur en flaggskeppstelefon ska vara idag. Men LG hade tur och Samsung slog till med det kanske största fiaskot i mobilvärldens historia. Note 7 började som en otrolig succé och försäljningssiffrorna väntades bli väldigt fina. Sen visade det sig att den började brinna av sig själv, och en bra mobil som börjar brinna är ingen bra mobil.

Läs här om vilken supermobil det faktiskt skulle kunnat bli!

Pris: Kanske ditt hus

 

Mest lästa inläggen

Nya prylar

Tack för den här tiden!

Som ni kanske märkt har jag gjort lite sammanfattade inlägg på den sista...

Nya prylar

Bästa och sämsta mobilerna - någonsin

Efter att nu har gått igenom dem bästa och sämsta mobilerna i varje kate...

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst batteritid!

En mobil utan batteri fungerar inte. Oavsett hur bra en mobil är måste m...

Nya prylar

Bästa och sämsta skärmarna i mobiler!

Skärmar skiljer sig mycket åt i olika telefoner. Den typen som enligt mi...

Blogg

Spotify till Samsungs klocka!

En av världens bästa smartklockor blev just mycket mer attraktiv. Samsung Gear S3 har sedan den släpptes varit bra på många sätt, bland annat till träning eftersom den till stor del kan ersätta telefonen. Något som däremot varit en liten hake är att möjlighet till Spotify utan att ha en mobil i närheten inte funnits, men detta är nu inte längre ett problem.

 

Med spotify-appen som släpptes förra veckan går det både att lyssna på musik direkt via klockan om du har ett trådlöst headset, och även att använda den som remote till mobilen. Vid användning av appen går det både att skriva in vilken låt man söker efter och att via s-voice säga vilken låt man vill höra. Med appen kommer också en widget till hemskärmen.


Fördelen med detta i praktiken blir om du exempelvis har wi-fi på gymmet, då kan du lämna mobilen i skåpet utan att lämna musiken i skåpet. Det finns dock en nackdel, du kan inte ha offlinelistor i klockan. Detta skulle kunna vara fullt möjligt att göra eftersom att klockan har ett minne som utan vidare problem borde kunna svälja i alla fall 400 låtar. Med andra ord hoppas vi att spotify jobbar på en lösning till detta!

Mest omtyckta inläggen

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst användarupplevelse!

En sak som är ett måste med en ny mobil är att den ska fungera bra i var...

Nya prylar

Bästa och sämsta kameramobilerna jag testat!

Jag har testat många mobiler och det finns en sak som skiljer dem åt väl...

Nya prylar

Moto Z2 Force - mobilen med skärmen som inte spricker

Mobilskärmar går ibland sönder, det händer även den bästa. Motorola har ...

Nya prylar

Bäst designade mobilerna någonsin - och de sämsta

Jag har testat många olika mobiler under tiden jag haft min blogg. Men v...

Blogg

Huawei Y6 - under 1000 kr & helt okej

Får några år sedan fick du när du köpte en mobil för runt tusenlappen en telefon som laggade, hade design i samma prisklass som ett mjölkpaket och hade en kamera som var i princip värdelös. Numera får du en mobil som kan jämföras med de bästa mobilerna från 2011. Huawei Y6 II Compact går att få för under tusenlappen och är helt klart en mobil som man kan leva med.

 

"Plast som känns ganska bra"

Även om mobilen kallas Compact så är den medelstor, ungefär som en iPhone 7. Materialvalet är självfallet plast, men en plast som känns ganska bra. Om vi skulle jämföra den med exempelvis den gamla Samsung Galaxy S3 så känns Y6 lite överraskande lyxigare, dessutom knakar inte plasten. Längst ned på telefonen hittar vi en högtalare och en laddningsport av äldre modell. Till höger hittar vi volymknappar samt power-knappen. På vänster sida finns det en knapp som du får ställa in funktion på själv, en knapp som jag har kommit att tycka om mycket. Högst upp på telefonen finns lyckligtvis ett uttag för hörlurar. Det som kan klagas på är att telefonen inte är vattentät och att en fingeravtryckssensor inte kommit med.

 

Vidare till skärmen så förstår vi varför mobilen är så billig. Färgerna på 5 tumsskärmen är riktigt tråkiga och matta. Jämför man med en dyrare mobil är skillnaden påtaglig. Trots att skärmen kanske är lite tråkig till färgen så klarar den sig bra med betraktningsvinklar och är för priset ganska skarp då den har upplösning i HD. Med andra ord så får skärmen med prisklassen i åtanke väl godkänt.

 Klockan går rätt!

Okej vanlig kamera, men selfiekameran...

Kameran har 13 megapixlar och filmar i full HD, på pappret alltså klart godkänd. När det kommer till kvaliteten är det svårt att få bilderna skarpa och jag upplever att telefonen har lite problem med bra fokusering. När det är lite mörkare fixar kameran det hyggligt och det finns även en fotolampa till stöd. Fotografierna blir ganska bra när man tänker på priset, men dessvärre fortfarande inga bilder att spara. Men är du ute efter en billigare mobil kan det mycket väl vara så att Y6 har den bästa kameran av de du funderar emellan. Selfiekameran är på 5 megapixlar och har fotolampa, men luras inte, den är kass. Att tillverka selfiekameran kan inte kostat mycket, den producerar bilder som på sin höjd duger till snapchat. Skärpa är inte att tala om och vid användande av blixten ser det ut som att jag har brist på pigment och mitt huvud smälter delvis in i den vita väggen bakom. Vill du ha en mobil där du överhuvudtaget kan ta selfies får du välja någon annan.

 Den bästa selfien jag lyckades klämma ur telefonen.

Dubbla simkort och mycket minne

Processor och grafikkort är naturligtvis lite halvslöa. Däremot är de tillräckligt kvicka för att få mobilen att vara ganska rapp vid enklare användning(förutom i galleriet som är långsamt). När man scrollar i menyerna är den lika snabb som vilken mobil som helst. Börjar man däremot använda tyngre appar eller hoppar mellan appar börjar den få problem, och istället för att den blir långsam säckar programmen ihop totalt och man får stänga ned dem. Den ljusare delen av hårdvaran är att minnet är väl tilltaget, 16 GB, med möjlighet till utökning via minneskort. Är du även beroende av 2 stycken SIM-kort så är detta en av de mobilerna som stödjer detta.

Själva systemet i mobilen känns lite övergjort. Mycket är väldigt snyggt men det känns även som att Huawei inte tänkt på att “less is more” och det finns mycket som borde tas bort både i funktionväg och i appväg. Appar som shoppingappen Vmall kommer jag inte använda, däremot har Huawei förmodligen fått betalt för att installera den och kan därigenom pressa priset ytterligare. Det som uppskattas mycket här är däremot att det finns en smart knapp på sidan av telefonen som du får tillge en valfri funktion. Jag valde att ett klick startade ficklampan och att ett dubbelklick startade kameran.

 

Bra batterisparlägen men seg laddning

Y6 har ett väldigt litet batteri, men å andra sidan har den strömsnåla saker under huven. Summan blir en batteritid som är tillfredsställande. Den klarar sig vid mitt användande enkelt en dag så länge man håller sig ifrån mer batterikrävande appar som exempelvis pokémon go. Krisar batteriet finns även grymma batterilägen att tillgå. Däremot saknas någon snabbladdning och att ladda batteriet fullt tar otroligt länge, nu har jag inte klockat det men gissningsvis mellan 2 och 3 timmar för en fulladdning.

Sammanfattningsvis är detta en riktigt bra telefon för priset och för att få en märkbart bättre mobil får man nog gå upp en tusenlapp. Vet du med dig att du kommer använda tyngre appar eller att du älskar att fota är nog det här inte mobilen för dig dock.

 

Betyg

Design: 2

Kamera: 1,5

Användarupplevelse: 2,5

Skärm: 2

Batteri: 2,5

Hårdvara: 2

 

Totalt: 12,5/30Mest kommenterade inläggen

Nya prylar

3D Creator - framtidens nyttoapp

3D, AR, VR. Samtliga är saker som för tankarna mot framtiden. Just 3D är...

Nya prylar

Test av Sonys nya lilla mobil - med extrem batteritid

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, vill man ha en liten bra m...

Nya prylar

Googles nya mobiler är lovande - men kommer kanske inte till Sverige

Google gör förutom Android, som sitter i princip alla mobiler utom iPhon...

Nya prylar

Ny mobil från Sony slår rekord i batteritest

Jag har precis testat Sony Xperia XZ1 och håller nu på att testa XZ1 Com...