Blogg

Test av Sonys nya premiumtelefon - XZ Premium

XZ Premium är mobilen som ska ge dig den absolut bästa upplevelsen Sony kan erbjuda. Mobilen är fullproppad med den absolut senaste tekniken och piskar konkurrenterna när det gäller både upplösning på skärmen och slowmotionvideo. XZ Premium finns i färgerna chrome, svar och rosa, kostar cirka 8000 riksdaler och går att köpa den 9 juni i Sverige. Här är mitt test av den!

Lyxig – men lite väl stor

Mitt första intryck av XZ Premium är att den är väldigt stor. Detta beror givetvis på att den har en stor skärm, men kanterna runt skärmen är gigantiska. Den mäter nästan exakt samma mått som iPhone 7 plus vilket gör den till en av de största mobilerna du kan köpa. Fram och baksida är av glas och långsidorna, som är rundade som halvcirklar, är av någon typ av plast som känns lyxig. Botten och toppen är av snygg metall. Tack vare de rundade långsidorna ligger mobilen riktigt skönt i handen, även om den är något hal. Alla knappar är placerade på höger sida, i av/på-knappen finns en inbyggd fingeravtryckssensor. Här hittar vi även en kameraknapp som jag lär mig att gilla allt mer under testets gång. I ljudväg har XZ Premium dubbla högtalare som ger ifrån sig ett riktigt bra ljud, dock är maxvolymen något låg. Att maxvolymen är låg beror förmodligen delvis på att mobilen är vattentät, något som brukar betyda ett lite lägre ljud.

Världens högsta upplösning

Skärmen är 5,46 tum stor, detta tillsammans med upplösningen 4K (en upplösning som idag fortfarande är hög för en TV!!) gör det till den skarpaste skärmen vi någonsin sett i en mobil. Skärmens skarphet är mest skryt, för jag ser ingen skillnad på den här skärmen och en vanlig mobilskärm. Dessutom försämrar det batteritiden. Men det är inget snack om att skärmen är bra, jag skulle inte säga att det är den bästa skärmen på marknaden, men det är fortfarande en riktigt bra skärm. Den fungerar både bra i solljus och när du vill att skärmen ska vara riktigt mörk. Däremot saknas ett läge som tar bort det blåa ljuset, något som många konkurrenter har och som passar bra att sätta igång innan du ska sova så att skärmen inte förstör sömnen så mycket.

Kamera med superslowmotion

Förutom skärmen är kameran det som ska sälja i XZ Premium. Kameran är på 19 megapixlar och kan filma i superslowmotion. Det är tack vare ny teknik där det finns ett minne inbyggt i kameran som superslowmotionfunktionen finns. Med den kan du filma i 960 bilder i sekunden i 0,2 sekunder. Det känns som att ta en bild, men sen kan du spela upp den i cirka 6 sekunder. Det är både roligt och svårt, dessutom behöver du dagsljus för att kameran ska lyckas få in tillräckligt med ljus. Även om funktionen har sina begränsningar är jag beredd att säga att det är en funktion som är så kul att jag skulle kunna tänka mig byta mobil, bara för den här funktionen. I övrigt är det en riktigt bra kamera, inte riktigt på samma nivå som de absolut bästa, även om det är nära. Den ha bra vidvinkel (får med mycket i bilden även om du står nära), är otroligt bra i dagsljus och närbilder, och gör ett ganska bra jobb i sämre ljus. Selfiekameran är även den otrolig och även om jag inte brukar hårdtesta selfiekameran så kan denna vara den bästa jag testat. Kameraappen börjar däremot kännas lite gammal och jag tycker nog det är dags att Sony sätter sig ned och snyggar till den.

Behöver fräschas upp

Själva mjukvaran är vad vi är vana vid från Sony. Allt går väldigt snabbt men det är samtidigt ganska gammalt, det har sett likadant ut länge på Sonys telefoner. Vissa appar behöver uppdateras och Sony behöver enligt mig börja lägga mer pengar på mjukvaran. Det följer även med en del skräpappar som jag inte känner att jag någonsin kommer att använda. Även om Sony inte uppdaterat sig på länge så måste jag ändå säga att mobilen är fortfarande snabb, och huvudsakligen använder man ju appar som Sony inte har att göra med, så det spelar inte en så stor roll som jag kanske får det att låta.

Innanför finns allt det senaste

Det som gör att den här telefonen heter ”premium” är förmodligen designen, skärmen och det som sitter inuti skalet. Vi har att göra med den mest ansedda mobila processorn, Snapdragon 835, detta tillsammans med 4 GB RAM minne. Detta ihop gör att mobilen blir snabb. Det enda tillfället den är långsam är när man är i albumappen och ska ta fram en bild. Bilden är då lite brusig i cirka 1 sekund, förmodligen för att telefonen ska ha tid att få upp den till samma upplösning som skärmen är på. Det inbyggda minnet är 64 GB stort och du har tillgång till cirka 50 GB av dessa, räcker det inte finns minneskortplats. Ska vi klaga lite så saknas FM-radio, frågan är bara om någon saknar detta?

Smartaste batteriet på marknaden

Batteriet är i det mindre laget med tanke på hur kraftfull mobilen är och hur stor skärmen är. Det 3230 mAh stora batteriet räcker ändå ganska länge och jag har aldrig haft problem med att den inte klarat hela dagen. Det som imponerar mig mest är alla extrafunktioner Sony kastar med. För det första lär sig telefonen när du brukar ladda den. Laddar du på natten och brukar gå upp exempelvis klockan 7 lär sig telefonen det och laddar upp till 90% för att precis innan du går upp fylla resten av batteriet. Detta för att inte nöta på batteriet i onödan, ett fulladdat batteri är inte bra för telefonen. Dessutom finns två batterisparlägen. Det första kallas STAMINA-läget. Detta läge begränsar batterianvändningen genom att begränsa prestandan och plocka bort vissa funktioner. Detta går att aktivera manuellt, vid en viss procentnivå, eller när mobilen känner av att batteriet annars kommer ta slut innan dagen tar slut. Krisar det ordentligt finns ultra STAMINA-läget. Här stängs nästan all funktionalitet av och du kan i princip bara använda de mest grundläggande funktionerna i telefonen. Med det här läget kan du klara dig länge på de sista procenten batteri kvar i telefonen. När det väl är dags att ladda telefonen laddar den snabbt, men inte supersnabbt, 30 minuters laddningen gav i mitt test 42 % batteri.

Sammanfattningsvis är detta en telefon som är gjord för den som vill ha allt. XZ Premium har allt man kan vänta sig för priset, och jag gillar speciellt batterisparfunktionerna och superslowmotionläget. Det jag tycker är tråkigt är att telefonen är så stor, visst har den en stor skärm, men kanterna runt skärmen är lite för stora.

Betyg:

Design: 4

Kamera: 4

Användarupplevelse: 3,5

Skärm: 4

Batteri: 4

Hårdvara: 5

 

Totalt: 24,5/30

Mest lästa inläggen

Nya prylar

Tack för den här tiden!

Som ni kanske märkt har jag gjort lite sammanfattade inlägg på den sista...

Nya prylar

Bästa och sämsta mobilerna - någonsin

Efter att nu har gått igenom dem bästa och sämsta mobilerna i varje kate...

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst batteritid!

En mobil utan batteri fungerar inte. Oavsett hur bra en mobil är måste m...

Nya prylar

Bästa och sämsta skärmarna i mobiler!

Skärmar skiljer sig mycket åt i olika telefoner. Den typen som enligt mi...

Blogg

Mobilen med världens bästa kamera - HTC U11

HTC må kanske inte sälja så bra, men deras nya HTC U11 verkar ändå vara en mobil som är ganska bra. U11 är en stor mobil, den kostar kring 7500 kronor och anländer till butikerna i juni. Mobilen finns i tre färger; blå, svart och silver.

Ingen hörlursutgång

Designen på den här stora mobilen är ganska unik. Istället för att ha en mobil helt i metall som hos de flesta andra tillverkare har HTC valt att U11 ska sticka ut. Baksidan är av glansigt,rundat glas och smälter som samman med kanterna av metall. Telefonen ser verkligen annorlunda ut. Som sagt är detta en riktigt stor telefon, som även väger ganska mycket. En telefon som väger en del brukar inge en känsla av lyx så för mig är det positivt. I ljudväg har HTC lagt in dubbla högtalare som av de som redan testat telefonen ska vara riktigt bra. Det som däremot är sämre är att det inte finns en hörlursutgång, istället får du ta med dig en adapter om du ska lyssna på musik i hörlurar och inte har bluetoothhörlurar. Det bör även nämnas att U11 är vattentät. Skärmen är 5,5 tum stor, vilket gör att man kan säga att detta är en phablet, alltså ett mellanting mellan surfplatta och mobil. Skärmen i sig är högupplöst och bör vara ungefär det man väntar sig av en mobil i prisklassen, det vill säga en riktigt bra skärm.

Världens bästa kamera?

När mobilnördar jämför mobilkameror är DXOMark en sida där de flesta mobiler testas och får poäng utifrån hur bra de är. HTC U11 har fått det högsta betyget någonsin vilket gör att HTC kan marknadsföra U11 som den mobil med bäst kamera någonsin. Om detta stämmer överens med verkligheten är svårt att uttala sig om men det bör indikera att den i alla fall har en kamera av högsta klass. Kameran är på 12 megapixlar och har ett bländarvärde på f/1.7, något som brukar betyda att mobilen är riktigt bra att fota i mörker. Den bästa mobilkameran jag har testat finns i Galaxy S8 och av de jämförelsebilder som finns mellan mobilerna verkar de vara extremt jämna. I mörkare miljöer lyckas Galaxy S8 få ljusare bilder medans U11 lyckas bevara de verkliga färgerna bättre. Kameran filmar självfallet även i både 4K och slowmotion. Selfiekamera är på 16 megapixlar.

Ny spännande funktion

Alla mobiler är idag väldigt lika. HTC har försökt hitta på något unikt och detta kallas för edge sense. Med den funktionen kan du klämma på mobilen, som har sensorer längs kanterna, för att aktivera funktioner som du själv väljer. Det kan exempelvis vara ett kort kläm för att öppna kameran och ett långt kläm för att sätta igång ficklampan. Detta verkar som ett spännande inslag, men däremot behöver man trycka ganska hårt för att aktivera funktionen. Jobbigt när man ska använda den, men kanske nödvändigt för att funktioner inte ska aktiveras av misstag.

Litet batteri

Priset speglar väl vad som ligger under skalet på U11. Den bästa mobilprocessorn Snapdragon 835 sitter under skalet tillsammans med 6 GB arbetsminne, bättre än så blir det inte. Minnet är 64 GB stort vilket bör räcka för de flesta, och gör det inte det finns det plats för minneskort. Det som däremot är ett frågetecken är batteriet. Det är visserligen ganska stort, men tillsammans med den stora skärmen och den kraftfullaste tekniken under skalet har jag svårt att tro att batteritiden är mycket bra, däremot kan jag tänka mig att den är acceptabel.

Sammanfattningsvis verkar detta vara en bra telefon och nackdelen jag ser med den är att batteriet möjligen är för litet samt att det saknas ett hörlursuttag. Den stora frågan är varför du ska välja HTC istället för Samsung, svaret HTC har här är nog designen. Gillar du designen kan detta vara mobilen för dig.

Mest omtyckta inläggen

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst användarupplevelse!

En sak som är ett måste med en ny mobil är att den ska fungera bra i var...

Nya prylar

Bästa och sämsta kameramobilerna jag testat!

Jag har testat många mobiler och det finns en sak som skiljer dem åt väl...

Nya prylar

Moto Z2 Force - mobilen med skärmen som inte spricker

Mobilskärmar går ibland sönder, det händer även den bästa. Motorola har ...

Nya prylar

Bäst designade mobilerna någonsin - och de sämsta

Jag har testat många olika mobiler under tiden jag haft min blogg. Men v...

Blogg

Köpa mobil för under 4000 kronor – här är de bästa!

Lägger du 4000 kronor på en mobiltelefon så får du inte det absolut bästa, men inte långt ifrån. Du får faktiskt inte så väldigt mycket mer telefon om du istället lägger 8000 kronor på den. Så här presenterar jag de mobiler jag skulle rekommendera om du inte vill spendera en halv månadslön på din mobil!

LG G5

Förra årets toppmodell från LG blev visserligen inte någon lyckad historia och LG verkar närmast ångra sin design på G5. Det går nämligen att plocka bort underdelen av telefonen och ersätta den med en större högtalare, ett större batteri och liknande. Även om det är en annorlunda mobil så är den i övrigt ganska bra. G5 har dubbla kameror som är riktigt roliga att leka med och har även en bra skärm, och självfallet är den riktigt snabb. Nackdelen är att batteritiden inte är så väldigt bra, men man får fortfarande väldigt mycket telefon för pengarna.
 

Huawei Honor 8

Även om Honor 8 klättrat upp i pris på senaste tiden för att bana väg för billigare Huaweimodeller så är mobilen fortfarande ypperligt prisvärd. Mobilen är snyggt designad och har det mesta man kan vänta sig av dyrare telefoner, exempelvis dubbla kameror för färgrikare foton. Det som kan klagas på är designen, som sagt är den snygg, men den är extremt hal och glider både ur fickor och av bord. Därför kan det vara smart att komplettera mobilen med ett skal.

Huawei P9

P9 har redan fått sin efterföljare P10. Skillnaden mellan mobilerna är inte så stor och P9 är fortfarande ett riktigt bra val. P9 är en mobil som har allt man kan tänka sig, dubbla kameror, snygg design, snabb hårdvara och en överlag bra upplevelse. Det enda som Huawei inte lyckats trycka i telefonen är vattentäthet. Valet mellan P9 och Honor 8 blir dock väldigt svårt att göra, de är väldigt lika på många sätt. Här får du nog titta på designen och ta den som är snyggast.

Samsung Galaxy A5 2017

Galaxy A5 är en telefon som nästan riskerar att skapa problem för Samsung då den är så bra att det kan bli svårt att rekommendera de dyrare telefonerna när A5 finns. Galaxy A5 har grymma kameror, en av de bästa batteritiderna, en svårslagen skärm med funktionalitet som gör att klockan kan vara igång och visas på skärmen även när skärmen är avstängd. Dessutom är mobilen vattentät vilket är ganska sällsynt i prisklassen. Det är svårt att hitta argument mot att inte välja Galaxy A5.
 

Apple iPhone SE 16 GB

 

 Apples telefoner är normalt sett väldigt dyra. IPhone SE sticker där ut och är en mobil som inte är så farligt dyr. Mobilen är en väldigt liten mobil som bygger på en iPhone 5 rent designmässigt medans allt som är innanför skalet är taget från en iPhone 6S. Tänk på att 16 GB är ganska litet minne och att modellen är på utgående och ersätts med dyrare versioner av iPhone SE med mer minne.
 

Sony Xperia X Compact

Den här telefonen är precis som iPhone SE av det mindre slaget. Här har Sony försökt att lägga in så mycket modern teknik som möjligt under ett mindre skal. Resultatet är en kompetent mobil som har en design som kan anses som lite tjejig, men som jag verkligen tycker om. Gillar du mindre mobiler så är inte bara Xperia X Compact ett billigare alternativ, det är dessutom kanske den bästa mindre mobilen som överhuvudtaget går att köpa. Tyvärr har dock Sony skippat vattentätheten på X Compact, men i övrigt finns det inte mycket att klaga på.
 

Samsung Galaxy A3 2017

Det här är en mobil som på många sätt är väldigt lik Galaxy A5. Det som skiljer mobilerna åt är huvudsakligen storleken där Galaxy A3 är ganska liten. Samsung har även satt ett ganska lågt pris på A3 som inte kostar mer än 3000 kronor idag. Precis som A5 är även A3 vattentät, vilket gör A3 till den kanske billigaste mobilen du kan köpa som är vattentät. Värt att tänka på är att A3 bara har 16 GB minne, så installerar du mycket appar kan det vara värt att kolla på antingen Galaxy A5 eller varför inte Xperia X Compact?

Mest kommenterade inläggen

Nya prylar

3D Creator - framtidens nyttoapp

3D, AR, VR. Samtliga är saker som för tankarna mot framtiden. Just 3D är...

Nya prylar

Test av Sonys nya lilla mobil - med extrem batteritid

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, vill man ha en liten bra m...

Nya prylar

Googles nya mobiler är lovande - men kommer kanske inte till Sverige

Google gör förutom Android, som sitter i princip alla mobiler utom iPhon...

Nya prylar

Ny mobil från Sony slår rekord i batteritest

Jag har precis testat Sony Xperia XZ1 och håller nu på att testa XZ1 Com...