Blogg

Ny mobil från Motorola - med glas som inte spricker

Motorola har släppt sin nya Moto Z2 Force Edition. Det handlar om en mobil som liknar tidigare Motorola mobiler vilket betyder en riktigt snygg design, men här har Motorola försökt att gå ett steg längre. Mobilen väntas landa i våra svenska butiker inom några veckor.

 

Precis som förr

Då Motorola gjort ett stort nummer av sina motomods, tillbehör du sätter via magneter på baksidan av telefonen, måste deras nya telefoner vara av exakt samma formfaktor. Det gör att Moto Z2 inte skiljer sig nämnvärt från sina föregångare, vilket inte heller är negativt. Mobilen är supertunn på cirka 6 mm och är samtidigt ganska stor. Materialvalet andas hög kvalitet och kameran sticker ut ordentligt, vilket är nödvändigt för att hålla tillbehören på plats. Nytt här är att Moto Z2 klarar av stänk av vatten, riktig vattentäthet är det alltså inte tal om, men nu borde i alla fall mobilen klara ordentligt regn utan att man behöver oroa sig. Skärmen är 5,5 tum och är som vanligt högupplöst och bör i vanlig ordning kunna visa riktigt fina färger. Det som skiljer mobilen åt från andra mobiler på riktigt är att skärmglaset inte går sönder. Det är i alla fall vad tillverkaren hävdar, egentligen handlar det om en garanti som även innefattar sprucket glas. Men är du orolig för att skärmen ska spricka, då bör du fundera på den här mobilen.

 

Dubbla kameror

Ska man köpa en kameramobil har Motorola aldrig varit en mobil att tänka på, även om kamerorna varit bra har de aldrig varit bäst. I Moto Z2 har man valt att lägga in dubbla kameror på baksidan, båda på 12 megapixlar. De fungerar precis som kamerorna i många Huaweitelefoner, en fotar svartvita bilder och en i färg, bilderna kombineras och vips så har man en riktigt färgrik bild. Självklart filmar även kamerorna i 4K och klarar av slowmotion. Den främre kameran fotar i 5 megapixlar. Om kameran är bra eller inte återstår att se, men jag kan tänka mig att Motorola har höjt sig åtminstone något i Moto Z2.

 

Starkast i stan

Motorola brukar kunna visa en av de bästa användarupplevelserna i sina mobiler, det handlar alltid om ganska rena operativsystem utan en massa tjafs, och snabbt brukar det gå. Det som driver mobilen den här gången är värstingprocessorn Snapdragon 835 tillsammans med 4 GB RAM, så mycket bättre finns inte att hitta på marknaden. Till minne finns 64 GB att tillgå, räcker inte det kan Moto Z2 sluka minneskort på upp till 256 GB. 

De stora nackdelarna

Nu har jag inte testat telefonen, men det finns en sak jag oroar mig för. Motorola själva hävdar att batteritiden ska vara riktigt bra och att mobilen även ska vara snabb att ladda. Snabbladdning köper jag, men att det lilla batteriet på 2730 mAh ska kunna visa en riktigt bra batteritid har jag svårt att se. Har Motorola lyckats göra mobilen strömsnål är det visserligen inte omöjligt, men batteriets storlek tillsammans med den stora skärmen rimmar inte bra i mina öron. Den andra stora nackdelen är att det inte finns något hörlursuttag, ska du lyssna på musik får du helt enkelt använda den medföljande adaptern. Har du glömt den, ja då får du lyssna någon annan gång…

Avslutningsvis känns den här mobilen som ett halvdant försök att göra en bra flaggskeppstelefon. Vissa saker känns riktigt bra, Moto Z2 kommer exempelvis vara riktigt snabb, men batteritiden och ett skippat hörlursuttag gör mig verkligen besviken. Något pris är inte presenterat, men gissningsvis får du lägga en bra bit över 5 000 på den här telefonen. Jag känner mig kluven.

Mest lästa inläggen

Nya prylar

Tack för den här tiden!

Som ni kanske märkt har jag gjort lite sammanfattade inlägg på den sista ti...

Nya prylar

Bästa och sämsta mobilerna - någonsin

Efter att nu har gått igenom dem bästa och sämsta mobilerna i varje kategor...

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst batteritid!

En mobil utan batteri fungerar inte. Oavsett hur bra en mobil är måste med ...

Nya prylar

Bästa och sämsta skärmarna i mobiler!

Skärmar skiljer sig mycket åt i olika telefoner. Den typen som enligt mig ä...

Blogg

Top 5 lista - Detta gillar inte svenskar på sociala medier

Att kunna gilla en bild, text eller liknande är en central funktion i många sociala nätverk, vem vill inte få många likes? När man väl lägger upp något finns det saker att tänka på om man vill att folk ska uppskatta bilden, här är några tips. Huawei har nu gjort en undersökning där 1000 svenskar i åldrarna mellan 16 och 65 år fått välja vad de inte gillar på sociala medier. Samtidigt som de släpper undersökningen har de valt att pusha för P10 och P10 plus, som båda är mobiler som är utmärkta för sociala nätverk med kameror som fångar upp extra mycket färger.
 
5. Citat
 
 
Nej, citat gillar varken jag eller svensken. Här tycker jag personligen att man kanske kan anstränga sig lite mer för att underhålla sina nära, kära och övriga följare.
 
4. Selfies
 
 
En selfie med någon cool bakgrund kan vara kul, kanske eiffeltornet. Men bara en helt vanlig selfie, då kanske man kan hitta på något roligare att lägga ut.
 
3. Mat
 
 
Just den här bilden är nog ingen höjdare att lägga ut. Men att lägga ut matbilder när man äter lite finare mat eller om man lagat något gott själv har jag inget emot, men var beredd på att medelsvensson inte gillar den.
 
2.  Kändisar
 
 
Att bara lägga ut någon slumpmässig bild på en kändis, nja, inte så roligt. Har du tagit den själv eller kanske är du med i bilden, då skulle i alla fall jag ge den en like. Men den här bilden skulle nog jag, och säkert många andra bara scrolla förbi.
 
1. Träning
 
 
Det svenskar gillar minst på sociala nätverk är bilder på träning... Jag personligen har inget emot det, bara det inte blir för mycket.
 
Stör du dig på dessa bilder? Lämna gärna en kommentar.

Mest omtyckta inläggen

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst användarupplevelse!

En sak som är ett måste med en ny mobil är att den ska fungera bra i vardag...

Nya prylar

Bästa och sämsta kameramobilerna jag testat!

Jag har testat många mobiler och det finns en sak som skiljer dem åt väldig...

Nya prylar

Moto Z2 Force - mobilen med skärmen som inte spricker

Mobilskärmar går ibland sönder, det händer även den bästa. Motorola har bes...

Nya prylar

Bäst designade mobilerna någonsin - och de sämsta

Jag har testat många olika mobiler under tiden jag haft min blogg. Men vilk...

Blogg

Stort test av Huawei P10 plus!

P10 plus är en av Huaweis bästa mobiler och den visades allra först upp i februari i år och släpptes i våra butiker i april. Jag har under en längre tid testat den, både som kamera jämfört med Samsung Galaxy S8 (som du kan se om du scrollar ned), men även som mobil i övrigt. P10 plus kostar idag cirka 7000 kronor och är med det en ganska dyr mobil. Färgerna den finns i är många, men de vanligaste i Sverige är svart, silver och guld.

 
Välarbetad design

P10 plus är som namnet antyder en ganska stor telefon. Att hålla i den känns i mina normalstora, manliga händer bra. Min tumme når ganska obehindrat alla hörnen på skärmen, och vill jag nå något kan jag enkelt förminska skärmen så att jag når hela. Designen är väldigt lik den hos iPhone med en mobil som har baksida och kanter i ett stycke, där kanterna är mjukt rundade. Detta tillsammans med storleken av mobilen gör den förhållandevis lätt att tappa vilket gör att ett skal kan vara en bra idé. Fingeravtryckssensorn har Huawei placerat på min favoritplacering, längst fram under skärmen. De övriga knapparna hittas på skärmen förutom av/på-knapp och volymknappar som finns på högra långsidan. Längst ned finns laddningskontakt och hörlursuttag men även högtalare. Att högtalaren sitter längst ned på sidan gör att den är lätt att blockera. Lyckligtvis har Huawei löst detta genom att låta vanliga hörluren för samtal fungera för medialjud. Det gör att det går att lyssna på ljud även om man råkar blockera högtalaren, däremot är det väldigt lågt härifrån. Huvudhögtalaren har ett bra ljud, helt klart bland de bättre högtalarna i mobiler i dagsläget. Det som däremot Huawei inte lyckats lösa är vattentätheten, det betyder att P10 plus är en av få riktigt dyra telefoner som inte är vattentät.

 

Stor skärm, med nattläge

Som sagt är skärmen ganska stor på mobilen, nämligen 5,5 tum stor. Detta är kombinerat med en upplösning på 1440*2560 pixlar som ger en skarp skärm. Skärmen är bra utan att imponera allt för mycket, den gör det den ska. Skärmen har även läget ”eye comfort” som gör att den blåa färgen i skärmen minskas för att du ska kunna sova gott även efter att ha scrollat igenom facebookflödet en sista gång. Att nämna mer om skärmen är att glaset ovanför är av typen Gorilla Glass 5. Det betyder att glaset är det tåligaste vi sett någonsin mot sprickor, med det sagt så kan det ändå spricka. Däremot ska glaset vara lättare att repa, men efter nästan en månad av användande så har inte min P10 plus fått en spricka så jag är nöjd.

 

Dubbla, riktigt bra kameror

Som jag tidigare sagt har jag verkligen hårdtestat kameran. P10 plus har dubbla kameror, en på 20 megapixlar och en på 12 megapixlar, och tillsammans kan de producera bilder på 20 megapixlar. Den ena tar en svartvit bild och den andra en färgbild, sedan kombineras detta ihop. Detta medför några extrafunktioner. Dels kan du enbart använda den svartvita kameran för att få ett riktigt bra monokromt resultat, men du kan även få extra färgstarka färger i dina bilder. Överlag blir bilderna väldigt bra, att jämföra dem med Samsung Galaxy S8 är som att jämföra päron och äpplen, båda tar riktigt bra bilder, men de är väldigt annorlunda. Mörkerbilder, som brukar vara det svåraste, tar P10 plus bra, färgerna blir realistiska så bilden blir inte ljusare än i verkligheten och inte heller mörkare. Selfiekameran däremot lämnar mycket i övrigt att önska, den har svårt att hantera bilder med mycket olika ljus, men kan i alla fall ta skarpa selfies i 8 megapixlar. Värt att notera är att huvudkameran stödjer både 4K film och slowmotion.

 
 
Nattläget kan ta riktigt fina bilder.
 
De dubbla kamerorna förstärker färgerna, titta på den röda bänken.
 

”Känns något år föråldrat”

Det har sagts förr och det tåls att säga igen, jag har lite svårt för Huaweis gränssnitt, det känns något år föråldrat. Apparna känns ibland tråkiga och omoderna, även om de har gott om funktioner. Vissa appar däremot, som exempelvis väderappen, känns nypolerad och fin. Inställningsmenyn är helt omgjord från Android originalet, så byter du från en annan tillverkare så kommer du inte att känna igen dig. Det finns en hel del funktioner att gräva sig igenom och en hel del anpassning. Från början exempelvis så finns det ingen applåda utan alla appar är utplacerade på hemskärmen. Men någonstans där djupt inne bland alla inställningsmöjligheter gick det att fixa en applåda vilket gjorde mig glad. Överlag kan det vara bra att leka runt lite med en P10 plus för att känna hur gränssnittet känns, jag har lite svårt för det, men inget säger att du inte kommer att älska det.

 

Kraftfull – men sämre batteritid

När det kommer till hårdvara ska P10 plus vara herren på täppan. Den har visserligen inte den dyraste processorn, men det handlar om en kraftfull HiSilicon Kirin 960 processor. Det tillsammans med gigantiska 6 GB RAM, som är lite överdrivet, gör att telefonen flyter på bra. Lagringsminnet är på 128 GB och räcker inte det så finns det plats för ett minneskort som i detta fall ockuperar platsen för ett andra SIM-kort.

Batteristorleken som numera enligt mig kanske är den viktigaste specifikationen du kan lära dig är på 3750 mAh, riktigt mycket med andra ord. Jag förstår att Huawei lagt in ett så pass stort batteri för P10 plus drar riktigt mycket batteri. Med den medföljande laddaren är dock mobilen riktigt snabb att ladda, 50 % på 30 minuter, dessutom finns det batterisparlägen i världsklass inbyggda i telefonen. Det bästa skulle såklart varit om batteriet räckt så länge att varken batterisparläge eller snabbladdning hade behövts, men tyvärr är detta saker man får förlita sig på, tur att de är bra.

För att avsluta så tycker jag att P10 plus är en bra stor telefon med roliga kameror så kan få ut en del extra ur en bild. Jag tycker kanske att priset är lite väl tilltaget och det är synd att telefonen brister i både batteritid och det faktum att den inte är vattentät. Men i övrigt är det ett mycket bra köp, det är svårt att gå fel när man lägger ut så här mycket pengar på en telefon!

Betyg:

Design: 4

Kamera: 4

Användarupplevelse: 4

Skärm: 4

Batteri: 2,5

Hårdvara: 5

 

Totalt: 23,5/30

Mest kommenterade inläggen

Nya prylar

3D Creator - framtidens nyttoapp

3D, AR, VR. Samtliga är saker som för tankarna mot framtiden. Just 3D är nå...

Nya prylar

Test av Sonys nya lilla mobil - med extrem batteritid

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, vill man ha en liten bra mobi...

Nya prylar

Googles nya mobiler är lovande - men kommer kanske inte till Sverige

Google gör förutom Android, som sitter i princip alla mobiler utom iPhone, ...

Nya prylar

Ny mobil från Sony slår rekord i batteritest

Jag har precis testat Sony Xperia XZ1 och håller nu på att testa XZ1 Compac...