Blogg

Test av nya Xperia XZ1

Sonys nya flaggskepp XZ1 är en mobil man känner igen redan från början om man tidigare haft Sony. Den är mycket lik sina föregångare och Sony har bara finslipat mobilen lite, ungefär som Apple årligen gör med sina telefoner. XZ1 kostar cirka 7 000 kronor och släpps den 6:e oktober, och jag har testat den!

 

Lika som förr, men lite snyggare

Det är svårt att urskilja XZ1 från tidigare Sonytelefoner. Den största skillnaden här att den kommer i så kallad unibody-design. Metallen som är på baksidan löper runt kanterna, utan skarvar. Ovan och undersidan är nu av plast för att få bättre teckning, de är dessutom lite rundade, så man kan inte ställa mobilen på kanten som man kan göra med andra Sonytelefoner. Som vanligt ligger alla knappar på höger sida. Volymknapp, av/på-knapp med en riktigt bra fingeravtrycksläsare plus en kameraknapp är det som erbjuds. På ovansidan finns en hörlursutgång och laddporten är som vanligt på botten av telefonen. Till skillnad från många andra nya telefoner täcker inte skärmen hela framsidan, utan det finns stora ”döda” ytor. Fördelen med dessa är att Sony kunnat lägga in dubbla högtalare. Ljudkvaliteten är här bra, dessutom går det att vrida upp volymen mer än tidigare Sonymodeller, men jag personligen skulle önska ytterligare högre volym från högtalarna. Sony har dessutom i vanlig ordning vattentätat mobilen. Designmässigt känns mobilen lyckad, den är skön att hålla i och jag gillar den.

 

Bra skärm – utan att imponera

Precis som hos de flesta Sonytelefoner de senaste åren är skärmen 5,2 tum stor och har en upplösning på full-HD. Skärmen är utan tvekan bra, men är å andra sidan märkbart sämre gällande färger om man jämför med många andra mobiler i samma prisklass. Den gamla LCD tekniken Sony använder gör även att man inte kan ha någon klocka tänd när skärmen är släkt, och något nattskärmsläge eller liknande saknas också. Skärmen är alltså bra, men är ändå en punkt där Sony hade kunnat gjort betydligt mer. En sak som å andra sidan är positivt, är att glaset som skyddar skärmen är av typen Gorilla Glass 5, det starkaste glaset som marknaden erbjuder.

 

Kamera med häftiga funktioner

Kameran i XZ1 är en gammal goding som jag testat förr, det är med andra ord ingen ny kamera. Den är på 19 megapixlar, har laserfokus för snabbare och mer precis fokus och filmar i både 4K och superslowmotion. Bilder jag tar med kameran i ljusa förhållanden är svårslagna. XZ1 har ibland problem med exempelvis en ljus himmel, men oftast får jag bilder som är riktigt bra. Det som är nackdelen är att kameran har problem i dåligt ljus. Jag har jämfört den med kameran i Samsung Galaxy S8 och måste tyvärr säga att Sonys kamera är chanslös i nattfotografi.

Något som Sonys kamera har som ingen annan har är superslowmotion. Det går alltså att filma i 960 bilder/sek i 0,2 sekunder. Även om det är svårt att tajma rätt så är det en funktion som man kan leka med väldigt mycket. En annan ny funktion är att kameran ibland tar flera bilder, både före och efter du trycker på kameraknappen. När jag tog kort på min katt som gäspade blev jag erbjuden flera bilder att välja mellan. Ytterligare en funktion som jag gillar att Sony lagt till. Värt att nämna är även att selfiekameran är på imponerande 13 megapixlar. Slutligen tycker jag Sonys kameraapp möjligen känns lite omodern, men den är enkel att lära sig, är rik på funktioner och jag gillar den även om den estetiskt sett skulle kunna snyggas till.

 
 
 

Modern hård och mjukvara

XZ1 är en av de första mobilerna med nya Android 8. Det medför inte många nya funktioner, men i alla fall några. Allt ser lite modernare ut, speciellt inställningsmenyn. En ny funktion är att om du håller nere en app får du upp lite snabba alternativ. Håller du nere telefonappen får du upp alternativ på folk som du kontaktar ofta, exempelvis. Detta är som en motsvarighet till iPhones Force Touch. Att systemet är så nytt medför några buggar, telefon har hängt sig när jag kopplade in en bluetoothhögtalare för att nämna ett exempel. Detta är nog något som Sony förhoppningsvis fixar ganska snabbt. Något som Sony själva lagt in i mobilen är den nya appen 3D Creator. Här kan du ta 3D bilder som du sedan kan skriva ut om du råkar ha en 3D printer. Appen är ganska rolig, men det är svårt att få bra 3D bilder. Trots det uppskattar jag att Sony utvecklat den här appen.

Hårdvårumässigt så är XZ1 en riktigt bra telefon. Snapdragon 835 tillsammans med 4 GB RAM ser till att telefonen är snabb. Den är också snabb att starta, något Sonytelefoner historiskt sett varit långsamma på. Till lagringsminne finns 64 GB tillgängligt, vilket betyder att det finns minne som räcker och blir över. Vill du ha ytterligare mer minne finns även plats för minneskort.

 

Godkänd batteritid, och smarta batterisparfunktioner

Min stora farhåga innan jag testade XZ1 var att batteritiden skulle vara under all kritik. Batteriet är nämligen ganska litet. Efter en veckas hårt testande måste jag ändå säga att batteritiden var bättre än väntat. Det är knappast någon extraordinär batteritid, men den är i alla fall klart godkänd. Snabbladdning finns också, eller det beror på hur man definierar det. Min definition är att snabbladdning är om mobilen laddar snabbare än 1 % per minut, och det gör den, men inte mycket mer än så. En halvtimmes laddning gav 32 % batteri. Något som är bra är att det finns riktigt bra batterisparlägen, ett som stänger av lite funktionalitet som synkning av appar och ett som stänger av i princip all funktionalitet och sparar ordentligt på batteriet. Telefonen känner av när mobilen riskerar att få slut på batteriet innan du går och lägger dig och tipsar då om att sätta på energisparläget. Dessutom laddar mobil sig full under natten, men inte direkt, utan den väntar till du ska gå upp. Med hjälp av detta förlängs batteriets livslängd. Även fast batteritiden i sig inte är så väldigt bra lyckas faktiskt XZ1 nå högsta betyg tack vare alla extra, smart funktioner.

Sammanfattningsvis är XZ1 en modern och bra telefon. Det jag saknar är en kamera som hanterar sämre ljus bättre, en skärm som inte är godkänd utan också riktigt bra, och en batteritid som imponerar mer.

Betyg:

Design: 4,5

Kamera: 4

Användarupplevelse: 4

Skärm: 4

Batteri: 5

Hårdvara: 5

 

Totalt: 26,5/30

Mest lästa inläggen

Nya prylar

Tack för den här tiden!

Som ni kanske märkt har jag gjort lite sammanfattade inlägg på den sista ti...

Nya prylar

Bästa och sämsta mobilerna - någonsin

Efter att nu har gått igenom dem bästa och sämsta mobilerna i varje kategor...

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst batteritid!

En mobil utan batteri fungerar inte. Oavsett hur bra en mobil är måste med ...

Nya prylar

Bästa och sämsta skärmarna i mobiler!

Skärmar skiljer sig mycket åt i olika telefoner. Den typen som enligt mig ä...

Blogg

Vilken iPhonemodell ska du välja - här är guiden

Det finns ovanligt många iPhones att köpa idag. Det gör att det kan vara svårt att bestämma sig, dessutom är skillnaden i pris väldigt stor. Här är alla olika modeller och varför och varför inte du ska välja just den modellen.

iPhone SE

 

+ Gillar du små mobiler är detta den perfekta mobilen. Den har en liten 4 tumsskärm som inte är för stor för någon. Det finns inga konkurrenter som är mindre.

+ Den här mobilen är billig för att vara Apple, 32 GB kostar 4 195 kronor och 128 GB kostar 5 295 kronor.

+ Har hörlursuttag

- Tekniken i telefonen är lånad från iPhone 6S, vilket tyvärr betyder att den är två år gammal.

- Designen är lånad från iPhone 5, vilket gör att den designmässigt är 5 år gammal, något som kan vara en besvikelse när man ändå köpt en ny mobil.

- Skärmen känner inte av hur hårt du trycker, så många av de nya funktionerna som finns i övriga iPhonemobiler saknas i iPhone SE.

- Ingen vidare kamera

- Inte vattentät

iPhone 6S & iPhone 6S plus

 

+ Ganska billig, 6S kostar 5 295 kronor med 32 GB och 6 395 kronor med 128 GB, vill du ha plus får du lägga till 1 100 kronor på respektive pris.

+ Har trots att den är två år gammal teknik som känns modern, exempelvis känner skärmen av hur hårt du trycker.

+ Har hörlursuttag

+ Design som fortfarande känns modern i och med att iPhone 8 nästan ser likadan ut.

- Inte den snabbaste processorn, vill du spela tunga spel och liknande, bör du inte välja 6S.

- Ingen vidare kamera

- Inte vattentät

iPhone 7 & iPhone 7 plus

 

+ Bara ett år gammal, har bra kamera och är kvick. I plusmodellen får du dubbla kameror.

+ Är vattentät.

+ Bra kamera/kameror

- Saknar hörlursuttag

- Är fortfarande ganska dyr, 7 kostar 6 395 kronor för 32 GB och 7 495 kronor för 128 GB. 7 plus är 1 100 kronor dyrare vilket gör att den fortfarande kostar närmare 8 000 kronor i sin billigaste variant.

- Design som känns omodern, ser ut som 3 år gamla iPhone 6.

- Inte mycket billigare än iPhone 8.

iPhone 8 & iPhone 8 plus

 

+ Ny modern teknik, vilket betyder en fläckfri upplevelse oavsett hur tunga appar du använder.

+ Är vattentät.

+ Bra kamera/kameror

- Saknar hörlursuttag

- Förutom att baksidan är i glas så ser den ut som 3 år gamla iPhone 6.

- Väldigt dyr, iPhone 8 kostar 7 995 kronor för 64 GB och sanslösa 9 695 kronor för 256 GB. Plusversionen är 1 100 kronor dyrare oavsett hur mycket minne du vill ha.

iPhone X (ska uttalas iPhone tio)

+ Ny supermodern skärm som är både stor och bra.

+ Ny modern teknik, vilket betyder en fläckfri upplevelse oavsett hur tunga appar du använder.

+ Är vattentät.

+ Bra kamera/kameror

+ Går att låsa upp med ditt ansikte

+ Ser mycket modern ut, dessutom vet folk att du har pröjsat ordentligt för att köpa den.

- Saknar hörlursuttag

- Saknar fingeravtryckssensor och hemknapp, allt sköts istället vi skärmen och med ansiktsupplåsning.

- Inte mycket nytt förutom skärmen.

- Ingen plusmodell.

- Dyraste mobilen någonsin, iPhone X kostar 11 495 kronor för 64 GB och sanslösa 13 195 kronor för 256 GB. 

Mest omtyckta inläggen

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst användarupplevelse!

En sak som är ett måste med en ny mobil är att den ska fungera bra i vardag...

Nya prylar

Bästa och sämsta kameramobilerna jag testat!

Jag har testat många mobiler och det finns en sak som skiljer dem åt väldig...

Nya prylar

Moto Z2 Force - mobilen med skärmen som inte spricker

Mobilskärmar går ibland sönder, det händer även den bästa. Motorola har bes...

Nya prylar

Bäst designade mobilerna någonsin - och de sämsta

Jag har testat många olika mobiler under tiden jag haft min blogg. Men vilk...

Blogg

Nya Note 8 - bäst i test!

Samsungs S serie, men S8 som den senaste mobilen, brukar räknas som toppserien i Androidsegmentet. Men är man noga så är det faktiskt Samsungs Noteserie som är flaggskeppsserien. Den senaste mobilen i Noteserien heter Galaxy Note 8 och jag har inte bara testat den, jag har köpt den. Note 8 finns med andra ord ute i butikerna nu i färgerna guld och svart, till ett pris på hissnande 10 000 kronor.

 

En riktigt stor mobil

Note 8 är stor, riktigt stor. Jämför vi den med exempelvis iPhone 8 plus så är den lite längre men också lite mindre bred, detta gör att den trots sin storlek ligger bra i handen. Designen är det vi numera är vana vid hos Samsung, glas som är rundat vid kanterna, både bak och fram. Rundat glas är mycket dyrt att göra, men det tillför att den ligger skönt i handen samtidigt som skärmen ser riktigt snygg ut. Runt om kanterna är Note 8 prydd i metall. Förutom knapparna som sitter på sidan har vi allt förutom skärmen längst ned, jag pratar då om hörlursuttag, ladduttag, högtalare och en penna (som vi pratar mer om senare). Högtalaren sitter lite dåligt placerad och även om den är helt okej hade jag väntat mig att den skulle vara ännu lite bättre, betalar man 10 000 kronor för en telefon så borde den också vara bättre. Skärmen som täcker upp hela framsidan hindrar också Samsung från att sätta högtalaren på framsidan, och inte heller fingeravtryckssensorn får plats där. Fingeravtryckssensorn är istället placerad på baksidan, den är lite klurig att hitta med fingret, men man vänjer sig ganska bra med det. Som alternativ finns även ögonscanning som upplåsningsmetod, tyvärr måste man ju då hålla mobilen på rätt avstånd och i rätt vinkel. Ligger mobilen på ett bord framför och man bara vill låsa upp mobilen för att kolla ett meddelande blir det lite jobbigare än med andra telefoner, tyvärr.

 

”Skärmen i sig är den bästa jag någonsin sett”

Som sagt ställer skärmen till det en del, men att den tar upp hela framsidan har sina fördelar. Den känns oerhört modern och att ha en skärm som täcker hela framsidan tillför verkligen något. Skärmen i sig är den bästa jag någonsin sett i en mobil, snäppet bättre än den i syskonen S8 och S8+. Den är 6,3 tum, men tack vare att den är mer avlång än i andra telefoner så känns den bara stor för ögonen, inte så stor för handen (den är fortfarande stor, men känns inte riktigt så stor som den är). Upplösningen är skyhög på 1440x2960 pixlar. Däremot är mobilen inställd på upplösningen full-HD från början, för att spara batteri. Det märks inte så stor skillnad, men det känns konstigt att man ska behöva sätta igång prestandaläget för att få tillgång till det man vill ha hela tiden. En annan fördel är att klockan kan vara igång även när skärmen är avstängd, detta genom ”always on-display”. Ytterligare något som är utöver det vanliga är att hemknappen som sitter på skärmen känner av hur hårt du trycker. Även om du inte kan se hemknappen då skärmen är avstängd eller om du spelar ett spel som tar upp hela skärmen, finns den tillgänglig genom att trycka extra hårt. Detta fungerar bra och tillför verkligen en fördel i den vardagliga användningen av telefonen.

 

Dubbla kameror – med livefokus

Det är inget snack om att detta är den bästa kameran jag har testat, någonsin. Det handlar om två kameror, en för inzoomning och en vanlig. Bilderna jag tar med Note 8 överträffar mina förväntningar konstant, och den briljerar som mest i dåligt ljus. En annan fördel, förutom zoomen, med dubbla kameror är något som Samsung kallar livefokus. Med detta kan du ta en bild på en person som står på cirka 1–2 meters avstånd och antingen live eller i efterhand justera hur suddig bakgrunden ska bli. Det fungerar bättre än väntat och bilderna blir här något extra. Även filmerna blir riktigt bra tack vare optisk bildstabilisering. Kameraappen öppnas enklast genom ett dubbeltryck på av/på-knappen och appen i sig känns modern, snygg och smidigt. Den är väldigt lätt att lära sig vilket tyvärr inte kan sägas om alla andra kameraappar. Slutligen så måste jag säga att negativa saker om den här kameran kan knappt sägas, vill du ha den bästa kameramobilen, köp Note 8.

 
 
 

Note 8 är hungrig på kraft, men kraften finns

Det som driver Note 8 är självfallet det bästa på marknaden. Skulle du köpt den i USA skulle du få en Snapdragon 835, i Europa får vi Exynos 8895 istället, lite snabbare och även strömsnålare. Note 8 är hungrig när det gäller kraft, och att Samsung lagt in otroliga 6 GB RAM är jag faktiskt tacksam för, 4 GB RAM hade inte riktigt räckt till. Gällande minne är 64 GB det vi får nöja oss med i Sverige, det räcker gott och väl för mig. Skulle minnet mot förmodan ta slut så finns det minneskort att köpa till. 128 GB extra kostar cirka 600 kronor och 256 GB går loss på cirka 1 500 kronor, bättre än att köpa ny mobil som hade varit alternativet om jag istället haft en iPhone.

 

S-Pen

Det som gör att Note 8 är något utöver det extra är S-Pen. Det är helt enkelt en penna som du kan dra ut och utföra allt vanligt på skärmen, plus en del extra. Jag skulle helt klart klara mig utan den, men den är rolig och ibland smart. Med S-pen kan du skicka roliga meddelanden som du själv ritar, de konverteras sedan till GIF-filer så att du kan skicka dem som MMS. Det går också att göra anteckningar på en avstängd skärm, något jag själv har upptäckt är både användbart, smart och smidigt. S-Pen tillför också en hel del små smart funktioner, som att hålla pennan över ett ord för att översätta det, eller att spela in saker på skärmen. Helt klart ett tillskott till mobilen.

 

En hel del extrafunktioner

Förutom S-Pen är Note 8 ganska fullproppad med extrafunktioner. Med Samsung Health kan du göra diverse saker, exempelvis ta pulsen med en mätare på baksidan, och appen håller också koll på hur mycket du promenerar. Det finns också Samsung Pay som fungerar med vissa banker och som gör att du kan ersätta betalkortet med mobilen. En annan funktion är Bixby. Bixby är en assistent som ska hjälpa dig med det mesta. Det går att säga ”Hi Bixby” för att prata med den (den pratar inte svenska). Tyvärr tror den att jag säger detta i princip hela tiden, även när jag är tyst, så den funktionen fick jag stänga av. Själva appen Bixby är i sig ganska tråkig, den kommer med en del förslag på youtubeklipp och folk du kanske vill kontakta och liknande, men den är knappast värd en egen knapp på sidan. Hade jag fått välja hade jag hellre haft en telefon utan Bixby. Å andra sidan kan det ju komma uppdateringar till funktionen, och i slutändan kan den ju faktiskt bli bra. I övrigt är telefonens gränssnitt snabbt, snyggt och modernt. Vid vissa moment känns mobilen seg, speciellt laddar den lite när jag öppnar Bixby. Är du extremt kräsen på snabbhet borde du välja någon annan mobil, Note 8 är kvick, men inte kvickast av alla.

 

Batteritid som är en besvikelse

Jag tycker inte Note 8 har någon riktig nackdel, förutom en, batteritiden. När jag testar en Samsung är jag van med att få en oerhört bra batteritid. Det kan inte sägas med Note 8. Batteritiden är tillräckligt bra för att klara en hel dag, men ibland med bara några procent kvar. Någon snabbladdning är inte att tala om, även med snabbladdaren som följer med så laddar mobilen ganska segt. En fulladdning tar uppskattningsvis närmare 2 timmar. Däremot finns det en hel del batterisparlägen, dessa är desto bättre. Med batterisparläget mellan kan du fortfarande använda mobilen som vanligt men mobilen sparar in på energi som används i bakgrunden, synkning av appar och liknande. Här kan du förlänga mobilens batteritid med cirka 25 %. Använder du batterisparläget max så kan du i princip bara använda mobilen till att ringa och SMS:a, men då klarar du dig länge även om du inte har så många procent kvar.

Slutligen måste jag säga att Note 8 är en mobil som i mina ögon är nära perfekt. Det jag saknar är bättre batteritid, bättre högtalare och en bättre placerad fingeravtryckssensor. Men jag måste säga att jag är nöjd trots att jag spenderat en hel del pengar på mobilen.

 

Betyg:

Design: 4

Kamera: 5,5

Användarupplevelse: 5

Skärm: 5

Batteri: 4

Hårdvara: 5

 

Totalt: 28,5/30

Mest kommenterade inläggen

Nya prylar

3D Creator - framtidens nyttoapp

3D, AR, VR. Samtliga är saker som för tankarna mot framtiden. Just 3D är nå...

Nya prylar

Test av Sonys nya lilla mobil - med extrem batteritid

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, vill man ha en liten bra mobi...

Nya prylar

Googles nya mobiler är lovande - men kommer kanske inte till Sverige

Google gör förutom Android, som sitter i princip alla mobiler utom iPhone, ...

Nya prylar

Ny mobil från Sony slår rekord i batteritest

Jag har precis testat Sony Xperia XZ1 och håller nu på att testa XZ1 Compac...