Blogg

Historian om iPod nano - minns du?

Har du någonsin ägt en iPod Nano? Svaret är med stor sannolikhet ja, de har varit väldigt populära. Det är desto färre som fortfarande använder den, funktionaliteten finns helt enkelt redan i mobilen. Det har så klart Apple insett och har slutat producera den oerhört populära MP3-spelaren. Så här är lite historia om den legandariska iPod Nano.

Det började under namnet iPod Mini

 

IPod Mini släpptes i början på 2004. Den var ganska tjock med dagens mått mätt men för snart 14 år sedan var den däremot mycket modern. Den släpptes i två generationer där den andra generationen fick uppdaterade färger och minnesalternativ. Generation nummer ett hade endast 4 GB som alternativ, som räcker till cirka 1000 låtar. Köpte du andra generationen fick du välja mellan 4 och 6 GB.

Första generationen av iPod Nano

 

Även med dagens ögon så tycker jag att första iPod Nano var fantastiskt snygg. Allt var enkelt, du navigerade precis som hos Mini med ett hjul med touchfunktion. Skärmen var väldigt liten, men år 2005 spelade det mindre roll. Minnesalternativen var mindre än hos föregångaren Mini, du fick välja mellan 1, 2 och 4 GB.

Andra generationen

 

Året var 2006 och nu blev designen ännu snyggare. Designen var i aluminium med roliga färger, en design som helt klart hade fungerat idag i en telefon. Minnesmässigt fanns alternativen 2, 4 och 8 GB. Inte mycket idag, men 2000 låtar kommer man ganska långt på. Batteritiden var dessutom ypperligt bra, upp till 24 timmars musikspelande klarade den.

Tredje generationen

 

Året var 2007 och nu ville Apple lägga in videouppspelning som funktion. På grund av den nya funktionen ändrade man om designen och iPod Nano blev ganska fyrkantig med en för tiden ganska stor skärm. Minnesalternativen var 4 och 8 GB, tillräckligt för 1000 låtar och cirka 4 timmars film. Den här hade knappast sålt idag, men då var det häftigt.

Fjärde generationen

 

Nu var året 2008 och iPhone hade släppts. Designen gick tillbaka till den hos andra generationen men skärmen blev avlång, för att med hjälp av ganska modern teknik kunna lutas för att få innehållet på skärmen att hamna i landskapsläge. Minnet hade ökat till 4, 8 eller 16 GB, och färgalternativen uppgick till hela 10 stycken.

Femte generationen

 

Konkurrensen med mobiler börjar nu bli hård, året är 2009. Nu går man ifrån det borstade aluminiumet och började med polerat aluminium. Nya funktioner var videokamera, radio och stegräknare. 4 GB plockades bort och minnesalternativen blev nu 8 och 16 GB.

Sjätte generationen

 

Året är 2010 och nu börjar var och varannan ha en smartphone i fickan. Apple designar nu om iPod Nano helt och det blir en liten fyrkantig MP3-spelare. Hela framsidan täcks av en liten skärm som har touch. Det legendariska hjulet under skärmen plockas en gång för alla bort. Minnesalternativen är fortfarande desamma, 8 eller 16 GB.

Sjunde och sista generationen

 

Den sista generationen iPod Nano släpptes 2012, sen lät man den vara oförändrad tills den gick i graven i somras. Skärmen blev nu avlång och täckte nästan hela framsidan, men man lade till en hemknapp i botten av spelaren. Man släppte nya färger 2015, men annars har den gått oförändrad. Minnesalternativet var bara 16 GB, alltså inte mer än vad man kunde köpa 2008.

Vilka av dessa iPods har du ägt?

Mest lästa inläggen

Nya prylar

Tack för den här tiden!

Som ni kanske märkt har jag gjort lite sammanfattade inlägg på den sista...

Nya prylar

Bästa och sämsta mobilerna - någonsin

Efter att nu har gått igenom dem bästa och sämsta mobilerna i varje kate...

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst batteritid!

En mobil utan batteri fungerar inte. Oavsett hur bra en mobil är måste m...

Nya prylar

Bästa och sämsta skärmarna i mobiler!

Skärmar skiljer sig mycket åt i olika telefoner. Den typen som enligt mi...

Blogg

Moto Z2 Play - test av telefonen med extrem batteritid

Lenovo har under sitt varumärke Motorola i sommar släppt Moto Z2 Play. Z2 är en mobil som kostar cirka 4 500 kronor, men trots att priset är långt under de absoluta topptelefonerna har Motorola lyckats göra en mobil som likväl kunde varit några tusenlappar dyrare. Z2 Play finns i butik nu i färgerna grå och guld.

 

Alla Motorolas mobiler ser likadana ut

Motorola kör hårt på sina MotoMods, alltså delar du kan sätta på mobilens baksida för att tillföra funktioner. Det är riktigt smart och fungerar bra, men det gör också att mobilernas baksida måste designas exakt lika. Så rent designmässigt sticker inte Z2 ut överhuvudtaget, jag som ändå testat många mobiler har svårt att urskilja de olika Motorolamobilerna. Med det sagt är inte Z2 ful, utan väldigt snygg, modern och slimmad. Däremot sticker kameran ut mycket, detta för att kunna hålla MotoModsen på plats. Det gör att den annars tunna mobilen har svårt att ligga på ett bort utan att guppa vid användning. Lösningen på detta är ett bakstycke som följer med, det gör både mobilen skönare att hålla i och mer jämn på baksidan. På framsidan av Z2 hittar vi en fingeravtryckssensor, som sitter under skärmen, den enligt mig bästa platsen för en sådan sensor. De andra knapparna sitter på höger sida av telefonen. På undersidan hittar vi laddningsport och tack och lov en hörlursutgång. Mobilen är av metall både runt om kanterna och på baksidan, så designen känns lyxig. Högtalaren är ganska bra och sitter ovanför skärmen på framsidan, den bästa placeringen av även den alltså. Det jag saknar designmässigt är vattentäthet, Z2 ska vara vattenavstötande vilket är en fördel, men vattentät är den inte.

 

Väl godkänd skärm – men inte MVG

Skärmen i telefonen är som hos alla andra Moto Z-mobiler 5,5 tum stor. Den har en lite lägre upplösning än vissa andra på full-HD, något som i mina ögon är positivt. En högre upplösning hade knappt varit märkbart samtidigt som det hade försämrat batteritiden. Skärmen i sig är riktigt bra, den är väl kanske inte bäst på marknaden. I bildkvalitet så skulle jag säga att den får VG istället för MVG. En sak Motorola lagt in är att skärmen tänder sig själv när jag flyttar mobilen eller sveper handen över mobilen. Då kan du se klockan, batteristatusen och eventuella notiser. Riktigt smidigt, nackdelen är att skärmen ibland tänds utan att jag vill det, det blir då lite irriterande. Något som är positivt är att skärmen har ett nattläge, så på natten används mindre blåa färger vilket gör att det är lättare att sova efter användning av mobilen.

 

Misslyckad selfiekamera

Motorola har alltid haft svårt med kameror. På pappret har däremot Z2 Play en svårslagen kamera, i klass med den som sitter i Galaxy S8. Dessvärre är inte 12 megapixelskameran riktigt så bra, men den tar ganska bra bilder i både ljusa och mörkare förhållanden. Mitt intryck är att kameran håller en hög nivå med tanke på priset, men slåss med de absolut bästa kamerorna gör den inte. Den är lite som Arsenal, de är ett av de bästa lagen i England, men de vinner aldrig. Något som den däremot gör bättre än många andra kameror är att det bakom motivet blir suddigt, vilket kan resultera i riktigt snygga bilder. Kameran filmar i både 4K och slowmotion, vilket man kan kräva för priset. Gränssnittet är smidigt och snyggt, och kameran öppnas genom att man gör två tvister med mobilen. Selfiekameran är utrustad med en lampa, något som är ytterst ovanligt. Tyvärr är selfiekameran på 5 megapixlar inte alls så bra som jag hoppats på. Selfies jag har tagit inomhus har blivit långt under förväntan och tar du mycket selfies så är nog inte Z2 Play mobilen för dig.

 
 

Motorola har inte tagit ut svängarna

I systemet har Motorola knappt ändrat något från hur Android är i sitt original. De få ändringar man gjort är dels det med skärmen som kan tändas när skärmen är avstängd, att man kan öppna kameran med två tvister, och att man kan tända lampan genom att hugga med mobilen två gånger. Så mycket mer än det är det inte. Det gör att systemet är snyggt, snabbt och gynnar även chanserna att ha en mobil som under en lång tid framöver kommer att få uppdateringar. Däremot får Motorola svårt att sälja in sin mobil med speciella funktioner i systemet, men å andra sidan finns det gott om MotoMods som går att sälja in mobilen igenom. Nackdelen med systemet som jag hittat är problem med skärmrotation. Z2 vill rotera skärmen när jag inte vill det, när mobilen ligger plant i min hand snurrar ibland skärmen, så att jag trycker på fel sak. Ett mindre fel som inträffar ganska sällan, men irriterande.

 

Väl tilltaget med tanke på priset

Hårdvarumässigt är Moto Z2 Play långt ifrån bäst på marknaden. Men det som är bra är att det nästan inte märks. Mobilen är snabb och laggar aldrig, samtidigt som minnet är stort. Det ända jag märkt hårdvarumässigt är att GPS:en har lite trubbel. När jag var ute och sprang en mil registrerades bara att jag sprungit 8 km i min springapp, möjligen någon batterisparfunktion som går in och förstör för min löparapp. För prestandan har Motorola lagt in den något långsamma Snapdragon 626 tillsammans med 4 GB RAM. Även om det på pappret inte är toppenprestandra så säger verkligheten något annat. Minnet på 64 GB vill jag heller inte klaga på, det är egentligen mer än vad jag väntat mig för priset. Räcker det inte finns möjlighet att stoppa in ett minneskort.

 

En svårslagen batteritid

Även om jag tidigare skrivit en hel del bra om Moto Z2 Play så finns det något som slår allt annat. Batteritiden är helt fantastisk. Hur mycket jag en använder mobilen så lyckas jag inte döda mobilen på en dag, normalt sett slutar jag dagen på mellan 50 och 70 % kvarvarande batteri, vilket gör att jag utan större problem kan ladda varannan dag. På mina lediga dagar när jag använt mobilen riktigt mycket har jag fått ned batterinivån till 15 % på kvällen, då jag med en annan mobil förmodligen hade fått ladda upp batteriet både en och två gånger. Batterisparlägen finns det dock inte så gott om, bara det som följer med som standard i Android. Visst är det lite synd, men å andra sidan behövs det knappt finnas. Däremot finns snabbladdning, med 30 minuters laddning fick jag upp batteriet till 45 %, vilket är riktigt bra.

Slutligen måste jag säga att för 4 500 kronor så är Moto Z2 Play en väldigt bra telefon. Visst går det att klaga på att kameran inte är den absolut bästa och att den saknar vattentäthet, men med tanke på priset så slår den mina förväntningar på nästan alla områden. Jag kan starkt rekommendera Moto Z2 Play om din budget ligger runt 5 000 kronor.

Betyg:

Design: 4,5

Kamera: 4

Användarupplevelse: 4

Skärm: 4,5

Batteri: 4,5

Hårdvara: 4

 

Totalt: 25,5/30

Mest omtyckta inläggen

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst användarupplevelse!

En sak som är ett måste med en ny mobil är att den ska fungera bra i var...

Nya prylar

Bästa och sämsta kameramobilerna jag testat!

Jag har testat många mobiler och det finns en sak som skiljer dem åt väl...

Nya prylar

Moto Z2 Force - mobilen med skärmen som inte spricker

Mobilskärmar går ibland sönder, det händer även den bästa. Motorola har ...

Nya prylar

Bäst designade mobilerna någonsin - och de sämsta

Jag har testat många olika mobiler under tiden jag haft min blogg. Men v...

Blogg

Nya Note 8 - smakar det så kostar det

Det finns ett fåtal årliga telefoner som är riktigt intressanta. De tre mest intressanta är årets nya iPhone, årets nya Samsung Galaxy S och även årets nya Samsung Galaxy Note. I år var det dags för Galaxy Note 8, en efterlängtad mobil eftersom att det gått 3 år sedan den senaste Noten kom till Sverige. Note 8 finns i färgerna svart, guld, grå och blå, men om vi får se samtliga färger i Sverige är fortfarande oklart. Priset kommer att bli hissnande, det handlar om cirka 10 000 kronor, men smakar det så kostar det.

Stor – men väl utnyttjat utrymme

Samsungs Notemobiler har alltid varit väldigt stora. I Note 8 är skärmen större än någonsin på 6,3 tum, men tack vare de ytterst små kanterna är mobilen inte så stor som den skulle kunnat vara. Jämför man med iPhone 7 Plus så är Note en halv cm längre, men några mm mindre bred. Detta trots den mycket större skärmen. Skärmen täcker som sagt hela framsidan, några knappar längst ned som vi annars är vana vid hos Samsung finns inte. De knappar som finns är av/på-knapp, volymknappar och även en bixbyknapp (som vi pratar om mer senare). Det som däremot finns på framsidan är något som kan liknas vid en knapp. Längst ned på skärmen finns en yta som känner av hur hårt du trycker, trycker du något hårdare här hoppar mobilen igång, precis som om det varit en knapp. Precis som framsidan är baksidan av glas. Det handlar om Gorilla Glass 5, det stöttåligaste glaset på marknaden. Visserligen är det inte lika stöttåligt som ett metallbakstycke hade varit, men genom glas går det att ladda trådlöst, något som inte går genom metall. Något som är negativt är att fingeravtryckssensorn sitter nästan högst upp på baksidan, de som redan testat mobilen vittnar om att den kan vara svår att nå om du inte har väldigt stora händer. Det finns ögonigenkänning som kan användas för att låsa upp mobilen, men har du linser eller glasögon fungerar inte detta speciellt bra tyvärr. I övrigt är även mobilen vattentät, och detta gäller även pennan som sitter i mobilen.

 

S-Pen

En av Notes viktiga funktioner, och vad som gör det till en Note, är pennan. Pennan sitter i mobilen och med ett tryck på den hoppar den ut. Här öppnas en mängd funktioner, och den jag egentligen tycker är häftigast är att det går att anteckna på en avstängd skärm. Dra bara ur pennan och skriv något på skärmen, och anteckningen sparas, smidigt, smart och användbart. Det finns även en rad andra smarta funktioner som att du kan ta skärmdumpar på en liten del av skärmen, råkar det vara på en del av ett filmklipp, då blir det en animerad bild. Du kan även översätta ord, meningar, valutor och mängdenheter som MPH eller fot till våra svenska motsvarigheter, allt med hjälp av pennan. Med andra ord kommer säkert pennan bli något som används mycket.

 

Avlång skärm

Skärmen i Note 8 är som tidigare nämnt riktigt stor och med sina 6,3 tum är det den största skärmen någonsin i en mobil för den breda massan. Skärmen är dock mer avlång en vanliga skärmar vilket dels gör att filmer och liknande får svarta kanter på sidan, men även att du slipper scrolla lika mycket när du exempelvis läser någon artikel. Jag har inte sett skärmen, men Samsung brukar traditionellt sett ha de bästa mobilskärmarna på marknaden, så med stor sannolikhet är fallet så även här. Skärmen har även rundade hörn, anledningen till detta är inget annat än att det är snyggt, precis som att den kurvar sig lite längs med kanterna. Kurvningen är dock lite mindre än på tidigare Samsungmobiler, detta för att det inte ska bli konstigt att använda pennan. Något annat som är smidigt på skärmen är always-on display. Det är helt enkelt en funktion som gör att du kan ha klockan igång hela tiden, även när skärmen är avstängd, och detta utan att det slukar allt för mycket batteri.

 

Dubbla kameror

Även med kameran så har Note 8 något extra att erbjuda. De senaste åren har Samsung haft de bästa kamerorna på marknaden, det märks som mest i lite sämre ljus. Så är det även i Note 8, men nu har Samsung lagt till en ny kamera. Med den nya kameran kan du, precis som i iPhone 7 plus, zooma in utan att bildens kvalitet blir sämre. Dessutom kan de två kamerorna samarbeta, så att din bild får en snygg suddig bakgrund. Dessutom, och till skillnad från iPhone 7 plus, har båda kamerorna stabilisering, vilket gör att även om du skakar lite i handen när du tar kort eller filmar, blir bilden eller filmen fortfarande skarp. Kamerorna är båda på 12 megapixlar, så särskilt högupplösta är de inte, men 12 megapixlar brukar räcka gott och väl. Kamerorna kan filma i både 4K och i slowmotion med 240 bilder i sekunden. Selfiekameran är på 8 megapixlar och klarar även den att ta ljusa bilder även i dåliga ljusförhållanden.

 

Snyggt gränssnitt

Samsungs gränssnitt är som vanligt både snyggt och snabbt. Min personliga åsikt är att det är Samsungs och Apples gränssnitt som känns mest modernt av samtliga mobiltillverkare. Det finns mycket av extrafunktioner, kanske lite för mycket, men Samsung har i alla fall gjort det snyggt. En funktion som Samsung har är Samsung Pay, med denna kan du använda till mobil till att betala i vanliga butiker, häftigt! En annan funktion som Samsung trycker mycket på och som fått en egen knapp är Bixby. Detta är en assistent som hjälper dig med lite smått och gott. Senast jag testade den var den dock ganska värdelös, Googles egna assistent, Google Now, som även den följer med mobilen, är bättre. Dessutom fungerar Bixby inte på svenska.

 

Allt du kan tänka dig i hårdvaruväg

Hårdvarumässigt har självfallet Note 8 det bästa som du kan tänka dig. Samsungs egna Exynos 8895 levererar prestandan, precis som i Galaxy S8. Detta betyder kort och gott att mobilen är riktigt snabb och allt flyter på bra. RAM-minnet är på 6 GB, mer än tillräckligt, så sitter du och gör mycket samtidigt behöver du inte oroa dig på att mobilen laggar. Minnesmässigt har Note 8 antingen 64, 128 eller 256 GB, och minneskortplats finns. Detta betyder att du som mest kan ha hela 512 GB minne i telefonen. I Sverige kommer dock endast versionen med 64 GB att säljas, i alla fall till en början. Note 8 har även i Sverige plats för två SIM-kort, så om du vill kombinera jobbmobil med privat mobil så kan Note 8 lösa detta. Däremot kan du med dubbla SIM-kort inte sätta i något minneskort, eftersom SIM-kort nummer 2 och minneskortet delar på samma plats.

Finns det nackdelar med Note 8? Förutom den taskigt placerade fingeravtryckssensorn kan batteritiden bli ett problem. Skärmen är som sagt gigantisk, men batteriet är inte så stort. Samsung Galaxy S8+ hade inte en så bra batteritid som jag hade hoppats på, i Note 8 är skärmen större och batteriet något mindre. Visst finns det bra batterisparlägen och snabbladdning, men om batteritiden är bra vågar jag inte hoppas på.

Slutligen verkar detta vara en mobil som bjuder på det mesta av allt. Vill du ha marknadens bästa mobil så är nog Note 8 mobilen för dig. Men jag personligen kommer inte att förbeställa den, detta då jag är lite orolig för hur bra batteritiden egentligen kommer att vara. Sen så kostar ju den en hel del, men det kostar att ligga på topp.

Mest kommenterade inläggen

Nya prylar

3D Creator - framtidens nyttoapp

3D, AR, VR. Samtliga är saker som för tankarna mot framtiden. Just 3D är...

Nya prylar

Test av Sonys nya lilla mobil - med extrem batteritid

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, vill man ha en liten bra m...

Nya prylar

Googles nya mobiler är lovande - men kommer kanske inte till Sverige

Google gör förutom Android, som sitter i princip alla mobiler utom iPhon...

Nya prylar

Ny mobil från Sony slår rekord i batteritest

Jag har precis testat Sony Xperia XZ1 och håller nu på att testa XZ1 Com...