Blogg

Hur stor är en pixel?

Pixlar är grunden till en mobilskärm och för att en mobilskärm ska vara skön att se på behöver pixlarna vara riktigt små. Men hur små är de egentligen? Det finns kanske inte något rakt svar på detta utan det varierar helt enkelt.

 

Vi kan börja med hur stora de var för 12 år sedan i de klassiska Sony Ericsson mobilerna. Det varierade såklart en hel del men i en standardmobil (W800i) så var en pixel 0,16 mm bred. Det betyder att det gick 5 pixlar på tjockleken av ett bankkort.Sen hände det inte så mycket, förrän iPhone 4 kom 2010. Pixlarna skulle nu vara så små att de inte längre gick att urskilja för det mänskliga ögat. Resultatet var pixlar som endast var 0,08 mm breda. Det är fortfarande ungefär dubbelt så tjockt som en plastpåse från en matbutik, men ändå extremt smalt.

 

Efter iPhone 4 har utvecklingen gått framåt, utan att det egentligen inte gör så stor skillnad för våra ögon. Världens mest högupplösta skärm som har funnits att köpa i en vanlig butik var Sony Xperia Z5 Premium. Här har pixlarna varit endast 0,03 mm breda, extremt små med andra ord. Faktum är att på en pixel i gamla W800i får det rum cirka 30 pixlar från Z5 premium, snacka om att tekniken har gått framåt!

 

Mest lästa inläggen

Nya prylar

Tack för den här tiden!

Som ni kanske märkt har jag gjort lite sammanfattade inlägg på den sista ti...

Nya prylar

Bästa och sämsta mobilerna - någonsin

Efter att nu har gått igenom dem bästa och sämsta mobilerna i varje kategor...

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst batteritid!

En mobil utan batteri fungerar inte. Oavsett hur bra en mobil är måste med ...

Nya prylar

Bästa och sämsta skärmarna i mobiler!

Skärmar skiljer sig mycket åt i olika telefoner. Den typen som enligt mig ä...

Blogg

Finns Windowstelefoner fortfarande?

Det är inte svårt att gissa att mobilmarknaden totalt domineras av två operativsystem, Android och iOS. Ett tredje var någorlunda med i matchen för några år sedan, Windows, men var är det nu?

 

I en vanlig svensk mobilbutik finns det faktiskt Windowstelefoner att köpa. Det handlar om Lumia 550, Lumia 640, Lumia 640 XL, Lumia 650, Lumia 950 och slutligen Lumia 950 XL. Sammanlagt 6 stycken modeller, alla tillverkade av Microsoft. Senast någon känd mobiltillverkare utom Microsoft själv släppte en Windowstelefon var HTC, i slutet på 2014. Mobilen var HTC One M8 med Windows och säljs faktiskt än idag, dock inte i Sverige. Så lite händer på Windowsmarknaden.

 

Nya rapporter visar dock tyvärr att Microsoft inte ens sålde 1 miljon telefoner under senaste kvartalet 2016. Om vi gissar att det är 1 miljon sålda lurar (förmodligen en bra bit mindre eftersom det enda vi vet är att det är under 1 miljon) och räknar med att Microsoft haft en stabil försäljning 2016, så har de sålt 4 miljoner enheter under 2016. Det skulle i så fall betyda att Microsoft endast säljer cirka 1,8 % av antalet sålda iPhones, som uppgår till cirka 212 miljoner. Skrattar bäst som skrattar sist. Microsoft var de första att håna Apple för deras telefon, jag tror inte de skrattar så mycket längre.

Mest omtyckta inläggen

Nya prylar

Mobilerna med bäst och sämst användarupplevelse!

En sak som är ett måste med en ny mobil är att den ska fungera bra i vardag...

Nya prylar

Bästa och sämsta kameramobilerna jag testat!

Jag har testat många mobiler och det finns en sak som skiljer dem åt väldig...

Nya prylar

Moto Z2 Force - mobilen med skärmen som inte spricker

Mobilskärmar går ibland sönder, det händer även den bästa. Motorola har bes...

Nya prylar

Bäst designade mobilerna någonsin - och de sämsta

Jag har testat många olika mobiler under tiden jag haft min blogg. Men vilk...

Blogg

Nya Samsungluren har grym batteritid!

Det är alltid kul med mer batteritid. Hittills har Galaxy S7 edge varit herren på täppan när det gäller batteritider och har enligt oberoende tester fått väldigt bra resultat. När de testats vid användning av 1 timme samtal, 1 timme video och en timme surf om dagen har S7 edge klarat sig i hela 98 timmar. Detta är givetvis ett test där man sparat in på all annan användning och i verkliga livet med facebook och en massa annat i bakgrunden kommer man inte klara sig i 98 timmar, men det ger ändå en fingervisning av hur bra batteritid den har.

 Samsung Galaxy A5 2017

 

Nu har tester från samma företag kommit med den nya modellen Samsung Galaxy A5 2017 och den presterar nästan lika bra. Den har nämligen klarat av att vara igång under 95 timmar. Samsung verkar med andra ord vara det mobilmärke du ska välja om du vill ha en riktigt bra batteritid. Kollar vi med konkurrenten Apple så har deras iPhone 7 endast fixat 61 timmar vilket visar på hur överlägsna Samsung är just nu!

Mest kommenterade inläggen

Nya prylar

3D Creator - framtidens nyttoapp

3D, AR, VR. Samtliga är saker som för tankarna mot framtiden. Just 3D är nå...

Nya prylar

Test av Sonys nya lilla mobil - med extrem batteritid

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, vill man ha en liten bra mobi...

Nya prylar

Googles nya mobiler är lovande - men kommer kanske inte till Sverige

Google gör förutom Android, som sitter i princip alla mobiler utom iPhone, ...

Nya prylar

Ny mobil från Sony slår rekord i batteritest

Jag har precis testat Sony Xperia XZ1 och håller nu på att testa XZ1 Compac...