Opinionsblogg

Supermobilen från Kina - så bra är den

Jag har nu haft mobilen Oneplus 3 i lite mer än en vecka. Vissa mobiler gillar man, andra älskar man, Oneplus 3 tillhör den senare kategorin. Mobilen bjuder på extra allt inklusive plusmeny och trots prislappen på 3 700 kronor så måste jag säga att mobilen känns näst intill fulländad. Snart finns även Oneplus 3T ute på marknaden som är i princip samma mobil men med ett något större batteri.

 
 

Helt i metall

Rent designmässigt har Oneplus lyckats. Designen är helt i metall och känns inspirerad av iPhone. Känslan när man håller i mobilen är att man håller i en väldigt dyr telefon. När man får telefonen levererad sitter även en extra glasskiva på ovanför skärmen. Så får du sprickor en gång kan du dra bort skärmskyddet och då ha en fin skärm igen. Nackdelen med designen är att den är väldigt hal. Det finns halare telefoner men Oneplus 3 är definitivt en av de halaste vilket gör att jag rekommenderar att man köper någon form av skal. Mobilen är väldigt stor så vill du inte ha en riktigt stor telefon bör du välja någon annan.

 
 

Dåligt placerad högtalare

Oneplus 3 har tre touchknappar under skärmen. Den mittersta assisterar även som fingeravtrycksläsare och den är en av de snabbaste i någon telefon i dagsläget. På vänster sida av telefonen finns förutom två volymknappar även en switch för att byta från “ljud på” till “ljud avstängt”. Kopierat från Apple men väldigt lyxigt. Förutom att mobilen är väldigt hal finns det två andra saker jag stör mig på när det gäller de fysiska sakerna. Det ena är att den inte är vattentät och det andra att mobilens högtalare sitter dåligt till. Har man mobilen i landskapsläge så täcker du helt enkelt över högtalaren med handen eftersom att högtalaren ligger till vänster istället för höger sida av botten av telefonen. Tyvärr svårt att förklara men något som man stör sig på när man använder mobilen.

 

Bättre skärmar får man leta efter

Något av det viktigaste i en mobil är skärmen. Det är ju den man tittar på när man använder mobilen. I Oneplus 3 sitter den kanske bästa skärmen i någon mobil idag. Färgerna är i mitt tycke i princip perfekta. Genom att ändra ljusstyrkan kan skärmen göras extremt mörk och även extremt ljus. Något ytterligare som jag gillar är att Oneplus lagt i något som kallas för “Nattläge”. Nattläget tar bort mycket av de blåa tonerna i skärmen vilket gör att du kan sova bättre efter att du använt den.

 
 

En bra kamera kostar

Vill du ha en mobil med bra kamera är grundregeln att du får lägga ut väldigt mycket pengar på din mobil. Oneplus 3 är förhållandevis billig men de har ändå fått in en ganska bra kamera i den. Bilderna blir i stort sett alltid bra, även i dåliga ljusförhållanden brukar den klara att leverera bilder som blir bättre än i de flesta andra telefoner. Däremot är vidvinkeln ganska dålig i telefonen och jag får ofta backa för att få med hela motivet. Kameran startas blixtsnabbt genom ett dubbelklick på power-knappen. Det som inte går lika snabbt är fokusen, den fokuserar helt enkelt lite segt när den behöver fokusera om. Själva appen är ganska simpel men saknar en del funktionalitet och jag önskar att Oneplus någon gång kan ordna detta. 16 megapixelskameran klarar som väntat att filma i både 4K och i slowmotion. Den främre kameran är på 8 megapixlar och filmar i full-HD.

 
Bild på tårta tagen med Oneplus 3.
 

Snabbt, snyggt och helt underbart

När man väl håller på med telefonen så är upplevelsen den kanske bästa på någon Android-telefon. Allt går blixtrande snabbt och lagg förekommer inte. Systemet är välpolerat och smidigt, Oneplus har inte lagt in massa skräp som man ändå inte använder. Kort och gott är upplevelsen så pass bra att jag inte kan komma på något att klaga på. Som jag sa tidigare finns det fysiska knappar under skärmen. Men tänk om man föredrar att knapparna är en del av skärmen som på många andra telefoner? Det går att fixa i inställningarna. Det finns även en del extrafunktioner som Oneplus lagt in. Till exempel smidiga genvägar. Du kan om du vill rita ett “V” på en avstängd skärm för att tända lampan. Vill du spara batteri kan du sätta igång “svart läge” som gör att alla originalappar får ett svart tema. Det finns inte så många extrafunktioner men de som finns är användbara och välgjorda.

 
 

“Extra allt med plusmeny”

När det gäller hårdvaran har Oneplus valt att helt enkelt göra den kraftigaste telefonen världen skådat. Både processorn och grafikkortet var det bästa som fanns på marknaden när telefonen släpptes. RAM-minnet är på 6 GB vilket är så mycket att jag måste säga att det är slöseri, jag har inte lyckats använda mer än hälften någon gång. Detta betyder hur som helst att telefonen är ruskigt snabb när du byter mellan appar. Apparna behöver aldrig ladda om. Lagringsminnet är 64 GB stort, men det finns inte någon minneskortplats. 64 GB bör ändå vara tillräckligt för de flesta. Oneplus har även lagt in dubbla SIM-kortsplatser om det skulle behövas.

 

Batteriet är väl det enda som Oneplus inte tryckt in så mycket det bara går av. Batteriet är inte så stort med tanke på skärmstorleken men det räcker ändå till cirka 4 timmars användning på en dag. Skulle batterinivån bli dålig finns det tyvärr inget riktigt bra batterisparläge vilket jag verkligen saknar. Däremot har Oneplus 3 den kanske snabbaste laddningstiden som finns. Har du ett tomt batteri räcker det att du laddar lite över 20 minuter så är det halvfullt.

 
 

Bäst i test

Slutligen måste jag säga att Oneplus 3 är den första mobilen på bloggen som har nått ett betyg över 25 på min skala, därav säger jag att den är bäst i test. Det finns helt klart saker att förbättra med telefonen och det finns bättre telefoner, men inte för priset. Själva användarupplevelsen är den kanske bästa i någon telefon i dagsläget och det som överhuvudtaget går att klaga på är designen, kameraappen och möjligen batteritiden. Sammanfattningsvis är det en mobil jag kan rekommendera till de flesta, speciellt om du vill ha en billigare mobil.

 

Betyg

Design: 3,5

Kamera: 3,5

Användarupplevelse: 5

Skärm: 5

Batteri: 3,5

Hårdvara: 5

 

Totalt: 25,5/30

 

Kommentarer

Kommentera