Opinionsblogg

Test av Xperia XZ - mobilen som ska hålla många år

Sony har det tufft och förändring behövs. Xperia XZ betyder en stor förändring designmässigt och för mig är detta en av de snyggaste mobilerna på dagens marknad. Xperia XZ är det bästa Sony erbjuder i dagsläget. Mobilen finns i färgerna Mineral black, Platinum, Forest blue och Deep pink. Priset på telefonen är cirka 7000 kronor.

 Foto: Simon Eriksson

Design från Nokia

XZ har en design som inspirerats från Nokias första Windowstelefoner. Den designen har hyllats av många, däribland Apple. XZ är väldigt avlång, har rundade kanter och är helt platt på toppen och botten. Att telefonen känns premium är det inget snack om. Den är skön att hålla i och inte lika hal som sina föregångare. Att den är vattentät är självfallet även det en stor fördel. XZ har dessutom dubbla högtalare som levererar en svårslagen ljudkvalitet, tyvärr går inte ljudet att vrida upp så mycket som jag önskar. XZ kan även skryta med kameraknapp och det nya ladduttaget USB-C. Fingeravtryckssensorn sitter i av och på knappen och är ruskigt snabb och fungerar bra med ett finger som är lite blött.


Går vi vidare till skärmen så är den 5,2 tum stor. Helt enkelt normalstor, men tack vare den stora ytan under skärmen kan det vara lite svårt att nå hela vägen och skärmen känns därav större än den är. Skärmen i sig är en av de bättre på mobilmarknaden. Den är av LCD-typ och inte av AMOLED(som normalt sett brukar vara bättre) som jag annars föredrar. Trots detta känns det som att skärmen i XZ är en av de bästa LCD-skärmarna i någon telefon. Exempelvis är svart på skärmen väldigt svart(och inte mörktgrått), något som är snyggt.

 Foto: Simon Eriksson

Förbättrad kamera

Sony har inte bytt kameran i XZ, men den är ändå förbättrad jämfört med tidigare telefoner. Det finns en rad punkter där Sony lyckats förbättra den, bland annat med hjälp av laserfokus. Bilderna från kameran har en maxupplösning på 23 megapixlar och blir oftast riktigt bra. Laserfokusen är snabb och det blir ganska stor skillnad i dåligt ljus med objekt som är nära jämfört med en vanlig fokus. Ackilleshälen med Sonykameror är foton i dåligt ljus, här tycker jag ändå att de bättrat sig, även om de är en bit ifrån de bästa på marknaden. Selfiekameran på 13 megapixlar gör även den ett bra jobb men det saknas någon slags ljusfunktion. I en iPhone kan du ju få skärmen att blixtra till när du tar en selfie. Huvudkameran kan inte bara skryta med bra bilder, utan även med 4K och slowmotion i 120 bilder i sekunden. Kameraappen är tyvärr lite krånglig och trots det saknas endel funktioner som finns i många andra mobiler. Däremot finns det en kameraknapp, något som är svårt att hitta i dagens lurar.

 

Mycket onödiga appar

I vanlig ordning bjuder Sony på ett snygg och väldigt snabb upplevelse vid pillande på telefonen. Förutom att kameraappen är lite seg och att uppstarten är långsam måste jag säga att Xperia XZ är en av dagens kvickaste telefoner. Jag tycker att systemet i telefonen känns lagom fräscht, en rejäl uppdatering hade jag dock inte tackat nej till. Sony slänger med väldigt många appar, lite för mycket kanske. Appar som AVG Protection, Xperia Lounge och sketch som är någon form av ritprogram kan visserligen vara bra att ha. Jag skulle dock föredra att själv leta upp dem i Google Play och ladda ner dem.

 Foto: Simon Eriksson

Bra batteritid - även om några år

Tidigare i år släpptes Sonys flaggskepp Xperia X, mobilen hade då förvånansvärt inte det bästa under huvven. Sony hävdade att den trots lite svagare processor skulle vara lika snabb för normalanvändaren. Förvisso stämde detta, men Xperia XZ har trots det det senaste under skalet. Vi hittar en supersnabb Snapdragon 820, 3 GB RAM och ett 32 GB stort minne som kan utökas med minneskort. Sammantaget gör detta telefonen till riktigt snabb.


Går vi och kollar på batteriet så har det genom åren varit Sonys paradgren. Numera har alla i princip samma batterisparfunktioner och ungefär lika stora batterier. Det blir med andra ord svårt för Sony att vara överlägsna. När jag har använt telefonen har jag klarat en hel dag utan problem, och detta med cirka 3 timmars aktiv användning och med GPS:en påslagen. Att Sony även kastar med superbatterisparläget Ultra STAMINA-mode gör inte heller något. Sist men inte minst vill Sony att du ska kunna behålla mobilen länge. De har därav gjort laddningen mer skonsam. Ett exempel på detta är att när telefonen lär sig dina rutiner så laddar den inte batteriet fullt förrän precis innan ditt alarm ringer. Detta ihop med annan teknik ska göra att batteriets livslängd blir mycket bättre. Den enda riktiga nackdelen här är att telefonen är ganska seg att ladda, möjligen beror detta på att laddningen är skonsam mot batteriet?


Sammantaget måste jag säga att XZ inte har så många nackdelar. Sony hade tidigare problem med saker som en skärm som inte höll måttet och en kamera som inte kunde mäta sig med konkurrenterna. Nu tycker jag de har bättrat sig ordentligt och XZ är en mobil som uppfyller det man kräver av en toppmodell.


Betyg


Design: 5

Kamera: 4

Användarupplevelse: 3,5

Skärm: 4

Batteri: 3

Hårdvara: 4,5


Totalt: 24/30

 

Kommentarer

Kommentera