Opinionsblogg

Xperia X Compact - världens bästa mindre mobil

Apple och Sony är förnärvarande de enda tillverkare som lyssnar på dem som vill ha mindre telefoner. Gillar du Apple får du välja iPhone SE. Gillar du däremot Android får du välja Xperia X Compact. Jag har testat den lilla rackaren som går loss för cirka 4 300 kronor(exakt som iPhone SE) och finns i färgerna svart, vit och ljusblå.

 Foto: Simon Eriksson

Annorlunda men lyxig

Om det är någon telefon som skiljer sig rejält från mängden när det gäller design och materialval så är det X Compact. Till skillnad från många andra dyrare telefoner är det plast som är materialvalet. Plasten är dock behandlad så att den känns och ser ut som nyvaxad bilplåt. Det ger både bra grepp och ett utseende jag gillar. Telefonen är också väldigt liten och i storlek är den som en lite fetare iPhone 5. Compacten har blivit lite tjock tack vare all teknik inuti, men det gör å andra sidan att den ligger skönt i handen. I mobilen har Sony fått plats med två grymma högtalare, en riktigt bra fingeravtryckssensor och kameraknapp. Laddningsuttaget är USB-C vilket gör att mobilen kommer att vara modern länge.

 

Liten skärm

Skärmen är 4,6 tum stor, för några år sedan skulle detta varit väldigt stort, men idag är det riktigt litet. Storleken på skärmen gör att det är väldigt lätt att nå överallt och har man små händer eller gillar att manövrera mobilen med bara en hand så är X Compact ett utmärkt alternativ. Skärmen i sig är nog bättre än genomsnittet och det finns egentligen inget att klaga på. Det är ganska realistiska färger vilket gör att skärmen av vissa skulle kallas lite tråkig, men bra är den.

 Bild tagen med Xperia X Compact.

Väldigt duktig kamera

Jag tycker att Sony lyckats finslipa på sin kamera och kameran i X Compact speglar en prislapp som är dyrare än vad den egentligen är. Sonys mobilkameror har tidigare ofta varit väldigt bra men haft problem i dåligt ljus. X Compact är däremot en telefon som är riktigt bra i dåligt ljus. När det är mörkt ute ser motivet ljusare ut i mobilskärmen än i verkligheten, något som inte många telefoner lyckas med. Kameran klarar att ta bilder i upp till 23 megapixlar, kan filma i slowmotion, men inte i 4K. Den främre kameran filmar även den i full HD och har en upplösning på 5 megapixlar. Kameragränssnittet tycker jag är lite tråkigt, långsamt och ofunktionellt. Det finns många kameraappar som är mycket snyggare en den här, så jag hoppas att Sony jobbar på att förbättra sin app.

 Foto: Simon Eriksson

Seg i galleriet

Vid användning av X Compact flyter allt på bra. Mobilen är snabb och även om den faktiskt inte har marknadens bästa hårdvara så är det inte mycket att klaga på. Den enda skillnaden jag överhuvudtaget märker mellan X Compact och XZ(som har bättre processor) är att bilderna i galleriet behöver någon sekund för att kunna ses skarpa. Med andra ord så är en bild lite småsuddig de första sekunderna man tittar på den i galleriet.

 

Inte bästa hårdvaran

Sony har mycket medvetet valt att inte sätta in marknadens bästa saker i X Compact. Personligen tror jag det beror på tre saker. Det första är att telefonen är väldigt snabb ändå, det andra är att det är brist på konkurrens när det gäller mindre mobiler. Det tredje är för att Sonys mobilverksamhet går trögt och man drar ned på sina kostnader. Hur som helst så är det fortfarande en ganska bra hårdvara som dessutom verkar vara väldigt snäll mot batteriet.


Batteriet är ganska stort, så en ganska bra batteritid väntade jag mig. Men inte alls så här bra. Vid vanlig användning får jag ut cirka 4 timmars skärmtid. Sitter jag hemma och bara tittar på youtube skulle jag få sitta i 6 timmar för att döda mobilen. Med andra ord är batteritiden riktigt imponerande. Det finns även riktigt bra batterisparlägen när det börjar krisa. Sony har även byggt in funktioner som gör att batteriets livslängd ska bli bättre vilket är bra då det inte går att byta ut batteriet. Det negativa med batteriet är laddningstiderna, tyvärr finns det ingen snabbladdning till X Compact så en fulladdning tar ett bra tag att göra.


I slutändan är X Compact en fantastisk mobil och vill man ha en mindre mobil har man inte heller så mycket att välja på. Huvudkonkurrenten iPhone SE är även den en bra telefon, men X Compact är bättre på mycket, exempelvis har den en bättre kamera.


Betyg

Design: 4,5

Kamera: 4

Användarupplevelse: 3

Skärm: 3

Batteri: 4

Hårdvara: 4


Totalt: 22,5/30

 

Kommentarer

Kommentera