Opinionsblogg

Test av Samsungs nya mindre mobil – Galaxy A3 2017

Galaxy A3 2017 kom ut i januari och är en mobil som är av mindre modell med dagens mått samtidigt som den konkurrerar i mellanklassen. Mobilen känns som en mobil där Samsung kompromissat med oerhört lite och för sin prislapp på cirka 3500 kronor får man ganska mycket, även om konkurrensen är stenhård. Mobilen finns i färgerna guld, svart och rosa.

 

Liten och vattentät

Samsungs mobiler är idag bland de enligt mig absolut bäst designade. Motsatsen gällde för några år sedan och Samsung har verkligen bättrat sig. Även om A3 är en lite billigare mobil så delar den designen från förra årets Galaxy S7. Det betyder kanter av metall och fram och bakstycke av glas, där det bakre glaset är rundat längs kanterna för att mobilen ska ligga skönt i handen, vilket den verkligen gör. Mobilen är av modell mindre, något mindre än iPhone 7. I A3 har man även lyckats pressa in kameran så att den inte sticker ut, något som få andra tillverkare kan skryta med. På den högra långsidan har vi av/på-knapp och en högtalare. Att högtalaren sitter på långsidan gör att den är svår att blockera. Högtalaren är dessutom bra när det gäller ljudkvalitet och har mycket bättre kräm i sig än genomsnittet. På botten av telefonen finns en hörlursutgång och ett ladduttag av den moderna typen USB-C och på den vänstra långsidan finns volymknapparna. Framsidan av A3 är av klassisk Samsungtyp med en fysisk hemknapp med inbyggd fingeravtryckssensor (som är väldigt bra), en touch-multitaskingknapp och en touch-bakåtknapp. Som pricken över i:et är mobilen vattentät, något som gör den till en av de billigaste vattentäta telefonerna.

Lågupplöst skärm

Det som Samsung märkbart kompromissat med är den 4,7 tum stora skärmen. Den har upplösningen 720p vilket gör att den är ovanligt lågupplöst. De flesta lär dock inte ens märka av detta, den är nämligen ungefär lika skarp som den i iPhone. Men jämför man med andra dyrare mobiler så märks det faktiskt skillnad. I övrigt har dock skärmen det man vill ha i en Samsung, vilket betyder otroliga färger, grym kontrast och en skärm som är riktigt bra på svarta färger. När något ska vara svart är det nämligen inte som på vissa andra telefoner, att det är lite grått, utan pixlarna är helt avstängda. Detta möjliggör inte bara en bra bild utan även att klockan kan visas även när skärmen är avstängd, utan att detta slukar så mycket ström. Det är dessutom riktigt snyggt. Samsung har även lagt in ett nattläge på skärmen, med det igång så sänker mobilen det blåa ljuset när solen gått ned, så att du ska få lättare att somna även om du sitter på facebook långt in på kvällen.

Kamera som är bra på landskapsbilder

Att man ska få någon otrolig kamera i en mobil för 3500 kronor ska man inte förvänta sig. I Galaxy A3 2017 har vi en 13 megapixelskamera som filmar i full-HD, både slowmotionläge och 4K-inspelning saknas. Kameragränssnittet är däremot snyggt och fräscht, dessutom räcker det med att dubbelklicka på hemknappen för att få igång kameran. I gränssnittet hittar man några extrafunktioner, bland annat en ”pro” funktion där man normalt sett kan mixtra en hel del med roliga funktioner i kameran. I A3 är tyvärr proläget ordentligt nerskalat, och att kalla detta för pro tycker jag närmast är fel. Bilderna kameran tar blir riktigt bra när det gäller landskap, här fotar jag faktiskt hellre med A3 än Sonys dyraste telefoner. Inomhusbilder i lite mer mörka förhållanden är dock trassligt för kameran och den har inte helt lätt med att återge några bra färger. HDR-läget som finns inbyggt i kameran är dock riktigt bra, kameran jobbar här hårt och landskapsbilder blir ofta svårslagna med det läget igång! Nämnas bör även att selfiekameran är på 8 megapixlar.

 
 
 
Kunde varit mer minne

Tack vare den lågupplösta skärmen som jag tidigare skrivit om har Samsung inte behövt lägga så mycket krut på hårdvaran. En lågupplöst skärm gör att mobilen inte behöver arbeta lika mycket för att visa samma innehåll som för en mobil med högupplöst skärm. Processorn är ändå ganska stark men långt ifrån vad vi ser i mobiler som S8. Till hjälp finns 2 GB RAM minne vilket även det är ganska lite för en mobil i samma prisklass. Lagringsminnet är 16 GB stort och räcker ganska långt då Samsung lagt in funktioner i mobilen som rensar bort onödiga filer. Däremot hade jag ändå önskat 32 GB. Dock finns det en minneskortplats, så man ska inte oroa sig för mycket. Värt att nämna är att det finns inbyggd radio samt stöd för Samsung Pay för den som tänkt börja använda det.

Snyggt och fräscht

Överlag känns det som att Samsung lagt otroligt mycket pengar på systemet i telefonen. Det känns mycket genomarbetat och Samsungs egna appar känns modernare än apparna i någon annan telefon. A3 är väldigt snabb och allt flyter på bra, lite nu och då märker man att det inte är någon topptelefon men huvudsakligen går allt mycket fort. Det jag är lite kritisk mot är en meny som finns där man sveper vänster från startskärmen, det är en flipboardapp där man får nyheter. Här hade jag istället önskat något annat, eller ingenting. Samsung har även en drös med appar som följer med, exempelvis två internetappar, irriterande. En smidig app som följer med är dock ”hemlig mapp”, här kan du lägga in exempelvis bilder du inte vill att någon annan ska få se, kommer in i appen gör du med fingeravtryck.

Makalöst batteri

Batteritiden i A3 är enastående. Det är den mobilen med bäst batteritid jag testat på den här bloggen tillsammans med Honor 8 och Xperia X Compact. Dessutom går mobilen ganska snabbt att ladda, lite snabbare än 1%/minut. Går man in i batteri på inställningar finns det dessutom ganska mycket nyttiga funktioner för den som vill spara mer ström. Det finns två batterisparlägen, mellan och max. Du kan själv ställa in själv för hur hårt de ska spara ström. I skrivande stund har jag själv 26 timmar kvar att använda utan batterisparläge, med mellan har jag 32 timmar och med max har jag 94 timmar. Dessutom går det att ställa in att mobilen stänger appar du inte använt på länge. Har du exempelvis inte använt facebook på några dagar stänger mobilen automatiskt av facebookappen som annars går i bakgrunden, detta för att spara ström.

Sammanfattningsvis har Samsung gjort ett bra jobb med A3. Det känns som att det inte är så mycket de behövt ta bort från en dyrare mobil för att få fram A3. Det man offrar är framförallt kameran, som annars är betydligt bättre i dyrare telefoner, även om kameran i A3 även den kan ta riktigt bra bilder när förhållandena är bra. Tack vare att skärmen är något lågupplöst är mobilen både strömsnål och snabb. Vill du dessutom ha en vattentät telefon är A3 ett utmärkt val!

 

Betyg:

Design: 4,5

Kamera: 3

Användarupplevelse: 4

Skärm: 4

Batteri: 4

Hårdvara: 2,5

 

Totalt: 22

Kommentarer

Kommentera