Opinionsblogg

Är elbilar snabbare än bensinbilar?

För några år sedan fick jag höra att elbilar är snabbare på att accelerera än vanliga bilar. Det skrattade jag bort och jag trodde inte alls på det, men så fel jag hade. Elbilar är väl inte helt överlägsna än, men nu är de påväg om bensinbilarna. En elbil har i grunden inte samma typer av begränsningar som en bensinmotor. Det går att trycka in extremt mycket el utan att den skadas, det handlar däremot om att batteriet kan bli för varmt. Däremot har elbilar ingen växellåda, så även om accelerationen är snabb så har elbilar inte så hög toppfart. Här går jag igenom hur snabb en elbil är.

Renault Zoe

 

Vi börjar med en vanlig elbil. Renualt och de flesta andra som bygger elbilar gör tyvärr inte så “coola” elbilar. En Renault Zoe kommer upp i 100 km/h på 13,5 sekunder och går i max 135 km/h. Det är tyvärr inte i närheten av en bensinbil för samma peng, en Volvo V40 kommer upp i 100 km/h på mellan 7 & 8 sekunder om man köper en med en motor som gör att bilarna kostar lika mycket.

 

Tesla då?

 

Elon Musk, VD och grundare av Tesla, vill att elbilar ska vara något coolt. Deras billigaste bil idag kostar 880 000 kronor, en Tesla Model S 60. Med den är man uppe i 100 km/h på 5,8 sekunder och bilen går i 210 km/h, med andra ord mer än tillräckligt för de svenska vägarna. Här blir det spännande, en liknande bil för samma peng fast med bensinmotor, hur snabbt går den? För det priset kan man få en BMW 650, visserligen en lite mindre bil men ack så häftig. Den är faktiskt lite snabbare och kommer upp i 100 på 4,6 sekunder och toppar på 250 km/h.

 

Teslas performencemodeller

 

Den i tidigare stycken är inte någon värstingbil, utan Teslas segaste bil. Tesla har även performencemodeller som går ytterligare lite snabbare. Nu får du betala ca 1 600 000 för bilen som heter P100D. Den klarar 0-100 på 2,7 sekunder och gör 250 km/h med gasen i botten. För det priset får man en Porsche 911 Turbo. Men den gör 0-100 km/h på 3 sekunder och kan därmed inte rå på Teslas snabbaste bil. Våran svenska Koenigseggbil då? Koenigseggs Regera går loss för ca 15 miljoner, för det får du alltså 9 superteslor. Den här bilen är självfallet sportigare än Teslan, men klarar 0-100 på 2,7 sekunder den med. Världens snabbaste bensinbil då? Bugatti Chiron klarar faktiskt samma spurt på 0,2 sekunder snabbare tid än Teslan, men då får du betala drygt 22 miljoner kronor, och en hel del i bensinkostnad.

 

Framtidens elbilar?

 

Det verkar med andra ord som att man idag får en snabbare bil om man köper en bensinbil jämfört med en elbil. Förutom om man köper Teslas värstingbil förstås. Men elbilen är ung och utvecklingen går framåt. Teslas nya Model 3 som kommer att kosta lite drygt 300 000 kronor kommer att nå 100 km/h på under 6 sekunder. För det priset får du en Volvo S60 som kommer upp i samma fart på nästan 7 sekunder. Elbilar kanske inte är mycket före nu, men utvecklingen går fort fram. Snart har kanske inte bensinbilar en chans.

 

Kommentarer

Kommentera