Opinionsblogg

Sagan om Notemobilerna!

Noteserien är en av Samsungs mest lyckade serier, eller i alla fall till en början. Note har kommit både i surfplatteform och i mobilform, surfplattorna är kanske inte så intressanta så här går jag igenom mobilserien.

 
Samsung Galaxy Note (Generation 1)
 

Den första Noten

Det hela började 2012 med en mobil som blivit hyllad av såväl forskare som konsumenter. Den första Note var nämligen telefonen som på riktigt öppnade upp för telefoner som var stora. Skärmen var hela 125% större än vad iPhones skärm var på den tiden vilket gjorde telefonen till en bjässe. Dessutom erbjöd den en penna så att du med en stor skärm tillsammans med penna skulle kunna lämna anteckningsblocket hemma. Mobilen hade även hårdvara som slog alla andra mobiler på fingrarna, med andra ord skulle detta vara den ultimata businessmobilen.

 Samsung Galaxy Note 2

Generation 2

Den första Noten var som ett experiment, ett experiment som mottogs väl och Samsung beslutade att lansera Note 2. Nu erbjöds man en ännu större skärm, en skärm som till och med med dagens mått skulle tillhöra de större telefonerna. Skärmen var 5,5 tum stor jämfört med den första Noten som hade en skärm på 5,3 tum. Samsung hade då proppat in ett batteri som på den tiden var gigantiskt, och även om batterierna idag är effektivare så har de ofta mindre kapacitet.

Samsung Galaxy Note 3 med sin "fakeläderbaksida" 

Note 3 - större går inte

Generation 3 i Noteserien fick en ännu större skärm på 5,7 tum, en storlek som än idag klassas som den största du kan ha i en telefon. Populariteten var stor och ett år senare svarade Apple med en telefon i liknande storlek. Note 3 blev en av de första mobiler som klarade att filma i 4K. Samsung hade även lagt in en annorlunda typ av USB port för att öka funktionaliteten, men eftersom det krävde en annan sladd blev detta något som Samsung ångrade. Batteriet var även det gigantiskt och jämfört med konkurrenterna hade man en otrolig batteritid som ingen annan större telefon kunde mäta sig med. 

 Samsung Galaxy Note 4, med kanter av metall iställer för plast.

Note 4 - sista Noten?

Version 4 av Noteserien blev en otroligt bra mobil, så bra att den säkerligen skulle kännas modern än idag. Samsung arbetade om hela sitt system så att det klassiska Samsunglagget försvann. Designen på mobilen gick nu från plast till en lyxig design i bland annat metall. Man lade till och med snabbladdning och lyckades utan att förstora batteriet göra mobilen till en av de smartphones med bäst batteritid någonsin. När den kom ut hade den väldigt få nackdelar, den kanske enda var att du behövde dra fingret över fingeravtrycksensor för att låsa upp den. Med andra ord räckte det inte med att bara hålla ner fingret som idag. Man skippade även den avancerade USB-porten från Note 3 och gick tillbaka till den klassiska. Dessutom fick telefonen samma pulsmätare som introduceras i Galaxy S5.

 Baksidan av Galaxy Note 5.

Note 5 - not for sale

Den här mobilen hade jag personligen väntat på. Men tyvärr valde Samsung på grund av för hög efterfrågan att inte släppa den i Sverige. Designen var här omarbetad till den oerhört lyxiga vi är vana vid hos Samsung idag. Man hade försökt modernisera den med en ny bättre fingeravtrycksensor, en pulsmätare och tyvärr också slopat minneskortplatsen. Var man nöjd med minnet var annars den enda nackdelen avsaknaden av vattentäthet. Kameran blev hyllad som den bästa som suttit i en telefon. Inte konstigt att Samsung inte hann tillverka tillräckligt många för att släppa den i Sverige. Här fick vi nöja oss med i princip samma telefon, Galaxy S6 edge, men utan pennan.

 Samsung Galaxy Note Edge, första mobilen med böjd skärm som var Note 4:as systertelefon.
 

Note 6 - mobilen som inte fanns

Kanske onödigt att jag tar upp denna telefon, för den har aldrig existerat. Samsung valde nämligen att hoppa äver Note 6 och istället släppa Note 7. Detta för att konsumenterna inte skulle tro att Note 6 var äldre än Galaxy S7.

 Galaxy Note 7

Note 7 - mest uppmärksamhet någonsin

All PR är bra PR? Kanske stämmer det, vi får se med Note 8. Men Note 7 blev den förmodligen största katastrofen i mobilvärldens historia. Till att börja med skulle vi äntligen få se en Note i Sverige igen. Telefonen hade allt. Den snyggaste designen, världens bästa kamera enligt tester, riktigt bra skärm, bra batteritid, penna, vattentäthet, det var den första Samsungen med nya ladduttaget USB-C osv. Förutom en skyhög prislapp såg det ut som att Samsung lyckats skapa den perfekta mobilen. Men, den exploderade ibland. Tyvärr vart det ingen Note 7 och alla som fortfarande har en har fått laddningsmöjligheterna strypta av Samsung. Nu är det bara att hålla tummarna att Samsung gör Note 7 ett år modernare, tar bort explosionsrisken och släpper en underbar Note 8!

 

Kommentarer

Kommentera