Opinionsblogg

Sonys nya telefon - med superslowmotion

Nu äntligen rivstartar 2017 med grymma nya telefoner. Det haglar mobiler från Mobile World Congress som är den årliga stora mobilmässan i Barcelona. Jag börjar direkt med det jag tycker är mest intressant, Sony Xperia XZ Premium. Den här mobilen är gjord för att bräcka alla konkurrenter. Priset kommer att börja på cirka 8 000 kronor och den släpps i Sverige vid månadsskiftet maj/juni.

 

Sony släpper något ingen annan tillverkare har gjort

Skärmen är bland det viktigaste i en modern telefon, det är ju den du ska kolla på när du använder telefonen. XZ Premium kommer med en 5,5 tum stor skärm, något som gör att den placerar sig i segmentet ”phablets”, med andra ord är det en riktigt stor telefon vi pratar om. Skärmen är världens första 4K HRD-skärm i en telefon. Det betyder att upplösningen är extremt hög, för att vara exakt så handlar det om 4 gånger så många pixlar som i iPhone 7 plus. Betäckningen HDR betyder att skärmen är extra bra på att visa färger i olika skalor, exempelvis så är de ljusa områdena väldigt tydliga samtidigt som de mörka områdena också är tydliga. På pappret är detta den bästa skärmen som någonsin gjorts, hur det är i verkligheten är en annan femma.

 

Vattentät lyx

Designen på XZ Premium känns igen från Sonys telefoner årsmodell 2016, enligt min egen åsikt är det bland de snyggaste telefonerna på marknaden. Premium är byggd huvudsakligen i metall och baksidans glas är så blankt att det kan ersätta din spegel, detta gör tyvärr förmodligen att fingeravtrycken lär bli många på baksidan. På nedansidan hittar vi ett USB-C uttag, den nya moderna standarden, och på ovansidan finner vi som tur är ett hörlursuttag. Alla knappar hos Premium hittar vi på den högra långsidan och det handlar om en startknapp med inbyggd fingeravtryckssensor, två volymknappar samt en kameraknapp, något som Sony i princip är ensamma om idag. Sony har inte sagt något om högtalarna än, men med all sannolikhet handlar de om dubbla högtalare på framsidan, något Sonyanvändare är vana med och som de gillar. Glaset som skyddar skärmen och baksidan är av den nya typen Gorilla Glass 5, det är det starkaste glaset mot sprickor vi sett i en telefon, dock ska glaset vara lite enklare att repa än tidigare glas. Som jag nämnde tidigare är XZ Premium en väldigt stor telefon, den mäter nästan exakt samma mått som iPhone 7 plus, så vill du jämföra storleken så är det bara att titta på den. Premium är väger även ganska mycket, 195 gram. Personligen gillar jag lite tyngre mobiler eftersom det känns lyxigare och mer rejält.

 

Sonys kameraavdelning har innoverat

Kamerorna blir bättre och bättre, men några nya funktioner i kamerorna var länge sedan vi såg. Idag är den mobilkamera med bäst slowmotioninspelning iPhone 7 som klarar att filma i 240 bilder, varje sekund. Sony slaktar det rekordet och XZ Premium klarar att filma i hissnande 960 bilder i sekunden. Det enda som man behöver tänka på här är att det förmodligen behöver vara väldigt ljusstarkt för att det ska gå att filma, 960 bilder i sekunden betyder nämligen att kameran har väldigt kort tid på sig att samla in ljus. Något annat som är nytt är att kameran hela tiden tar bilder, så när du trycker på kameraknappen får du fyra bilder att välja emellan, så trycker du på knappen försent kan du ändå lyckas få med den där spektakulära händelsen. I övrigt har kameran 19 megapixlar och filmar självfallet i 4K, selfiekameran är på 13 megapixlar.

 

Världens snabbaste processor

I dagsläget känns det onödigt att ha allt för starka mobiler, även en lite klenare telefon brukar vara tillräckligt snabb. Men köper man XZ Premium får man som namnet antyder det bästa. Processorn heter Snapdragon 835 och är så ny att detta förmodligen är anledningen till att Sony måste skjuta på släppet till sommaren, RAM minnet är på fullt tillräckliga 4 GB och minneskortplats finns om inte 64 GB minne räcker. Slutligen är batteriet inte så stort, 3230 mAh för en såhär kraftig och stor mobil får ses som medelstort. Däremot har Sony slängt in teknik som gör att batteriet ska få längre livslängd, så planerar du att köpa en mobil som du vill ha länge är nog en Sonytelefon ett bra alternativ.

Slutligen så måste jag säga att Sony äntligen kunnat visa upp lite innovation på den annars så tråkiga mobilmarknaden där det inte händer så mycket. Slowmotionfunktionen vill jag verkligen testa och jag tror att detta är något som kommer få mobilen att sälja mera. Jag har kontaktat Sony angående en testmobil men kan tänka mig att det kommer att dröja innan jag får den. Håll dig uppdaterad på bloggen, om inte annat för alla nya spännande mobiler som kommer i dagarna!

Frågor om XZ Premium? Lämna en kommentar så tar jag reda på det och svarar.

Kommentarer

Kommentera