Opinionsblogg

Finns Windowstelefoner fortfarande?

Det är inte svårt att gissa att mobilmarknaden totalt domineras av två operativsystem, Android och iOS. Ett tredje var någorlunda med i matchen för några år sedan, Windows, men var är det nu?

 

I en vanlig svensk mobilbutik finns det faktiskt Windowstelefoner att köpa. Det handlar om Lumia 550, Lumia 640, Lumia 640 XL, Lumia 650, Lumia 950 och slutligen Lumia 950 XL. Sammanlagt 6 stycken modeller, alla tillverkade av Microsoft. Senast någon känd mobiltillverkare utom Microsoft själv släppte en Windowstelefon var HTC, i slutet på 2014. Mobilen var HTC One M8 med Windows och säljs faktiskt än idag, dock inte i Sverige. Så lite händer på Windowsmarknaden.

 

Nya rapporter visar dock tyvärr att Microsoft inte ens sålde 1 miljon telefoner under senaste kvartalet 2016. Om vi gissar att det är 1 miljon sålda lurar (förmodligen en bra bit mindre eftersom det enda vi vet är att det är under 1 miljon) och räknar med att Microsoft haft en stabil försäljning 2016, så har de sålt 4 miljoner enheter under 2016. Det skulle i så fall betyda att Microsoft endast säljer cirka 1,8 % av antalet sålda iPhones, som uppgår till cirka 212 miljoner. Skrattar bäst som skrattar sist. Microsoft var de första att håna Apple för deras telefon, jag tror inte de skrattar så mycket längre.

Kommentarer

Kommentera