Opinionsblogg

Nya Oneplus 5 - bräcker alla konkurrenter

Oneplus 3 är mobilen jag personligen använder när jag inte testar någon telefon. Nu har uppföljaren, Oneplus 5, presenterats. Det handlar om en mobil som kommer i två olika versioner, en med mer och en med mindre minne. Oneplus 5 i den billigare versionen kostar 4995 kronor medans den dyrare kostar 5495 kronor.

Lik iPhone 7 plus

Designen i Oneplus 5 får en att tänka på iPhone 7 plus. Det är alltså en telefon i metall vi pratar om som har mjukt rundade kanter och en platt baksida. Oneplus 3T (föregångaren) har en högtalare som sitter längst ned till vänster på telefonen, den sämsta möjliga placeringen om du frågar mig, tyvärr är fallet detsamma på Oneplus 5. En annan stor nackdel med Oneplus 3T är att den inte är vattentät, inte heller där har Oneplus lyckats bli bättre. Tur är i alla fall att högtalarutgången inte plockats bort som på vissa av konkurrenterna, host, host, Apple och HTC. Skärmen är 5,5 tum stor (vilket betyder att den är väldigt stor) och av AMOLED-typ. Det är samma skärm som i föregångaren vilket betyder en riktigt, riktigt bra skärm med full-HD upplösning.

Dubbla kameror

Gällande kameran har Oneplus lagt in två stycken kameror på baksidan. Huvudkameran är på 16 megapixlar och har ett bländartal på f/1.7, något som förmodligen betyder att den gör ett utmärkt jobb i sämre ljus. Den andra kameran är på 20 megapixlar och är av mer inzoomad typ, vilket gör att när du zoomar så byter mobilen kamera. Detta medför svåröverträffade zoombilder! Däremot har Oneplus försämrat kameran på ett sätt jämfört med föregångaren. Oneplus 3T har nämligen optisk bildstabilisering, vilket betyder att kameran fysiskt flyttar sig lite för att jämna ut små vibrationer. Oneplus 5 har elektronisk bildstabilisering vilket gör att mobilen genom mjukvara stabiliserar bilden, något jag själv ofta upplever som sämre. Vidare filmar kameran i 4K och i slowmotion i 120 bilder i sekunden. Selfiekameran är även den på 16 megapixlar.

”överdrivet och onödigt”

Hårdvaran är den stora styrkan i Oneplus. Oneplus 5 är givetvis försedd med Snapdragon 835, den bästa processorn på marknaden idag, tillsammans med grafikkortet Adreno 540. Till arbetsminne får du i den billigare telefonen 6 GB (redan det onödigt mycket) och i den dyrare 8 GB, överdrivet och onödigt mycket med andra ord. Jämförelsevis har toppmodellen Samsung Galaxy S8 "endast" 4 GB arbetsminne. Lagringsminnet ligger på 64 GB för den billigare versionen och 128 GB för den dyrare, minneskortplats saknas tyvärr. Gällande mjukvaran så brukar Oneplus ha en ganska avskalad mjukvara och det som följer med är i princip det som följer med i originalandroid. Med andra ord är det minimalt med tillägg och skräpappar. Det finns dock några få inlägg, och det är ofta då saker som man gärna velat ha i originalandroid, exempelvis nattläge på skärmen.

 

 

Bra batteritid men inte bättre

Även om telefonen visades upp igår så har Oneplus låtit utvalda experter testa telefonen. Batteriet är något mindre än i föregångaren 3T men trots detta visar tester att batteritiden är lika bra som i 3T i medelsnitt. Däremot visar det sig att det finns stora skillnader beroende på vad du gör med telefonen. 3T hade en mycket bra batteritid vid telefonsamtal, vilken försämrats i Oneplus 5. Batteriåtgången vid surf har däremot minskats i Oneplus 5 och även batteriåtgången vid videouppspelning. Tyvärr saknar Oneplus 5 några riktigt bra batterisparlägen, däremot har den en snabbladdning som enligt tester laddar upp batteriet från 0 till 56 % på endast 30 minuter. Detta är det så vitt jag vet ingen annan mobil som klarar av.

Sammanfattningsvis så är det nog kameran som är största uppgraderingen från föregångaren. Kameran var redan i föregångaren riktigt bra så om du inte är en fantast av zoom så har jag svårt att se varför man skulle byta upp sig från Oneplus 3T till Oneplus 5 (byta från vanliga Oneplus 3 kan däremot vara vettigt p.g.a. batteritiden). Ska du däremot köpa ny mobil är Oneplus 5 ett vettigt val eftersom 3T tyvärr inte säljs mera.

Kommentarer

Kommentera