Opinionsblogg

Den första premiumsurfplattan med Android?

Normal sett känns surfplattor som inte går under namnet iPad ganska billiga, oavsett prisklassen. Samsungs nya Galaxy Tab S3 förändrar detta. Den baksida som vanligtvis brukar vara av plast är nu utbytt till en av glas vilket är snyggare men även medför att den lättare ser smutsig ut. S3 är inte bara lyxigare än tidigare surfplattor utan även väldigt tunn. Den tunnaste surfplattan har tidigare hetat iPad Air 2 som mäter 6,1 mm, självfallet har Tab S3 en tjocklek på 6,0 mm. En liten men ändå viktig skillnad då man kan kalla sig tunnast.

 

 

 

 

Fyra högtalare!

Precis som vi är vana vid hos Samsungs surfplattor är framsidan dominerande av skärmen. Under skärmen har vi en bakknapp och en multitaskingknapp som båda är touchknappar och inte riktiga fysiska knappar. Mellan dessa knappar finns en riktig knapp som både fungerar som hemknapp och fingeravtryckssensor. Samsung har även tryckt i 4 högtalare i plattan för att få in ett riktigt maffigt ljud, ett ljud som tack vare att det kommer ifrån så många källor inte lätt blockeras av händer. Längst ned på plattan finns en ljudutgång och ett ladduttag i form av den moderna USB-C kontakten. Det lustiga är att kontakten inte sitter på mitten av botten som vi är vana vid, utan sitter lite mer åt den högra sidan. Det ser lite fult ut.

 

 

 

 

Penna ingår i priset – men inte i plattan

Jag är själv ägare av en gammal Note 10.1 2014. Samsungs hittills senaste platta med penna som går att skjuta in i plattan. Den är nästan 4 år gammal och jag har längtat efter en uppföljare men det verkar inte komma någon. Tab S3 är dock den första plattan sedan dess från Samsung som har en penna som medföljer, men den har inte någon plats i surfplattan utan man får bära med sig den som vilken penna som helst. Pennan i sig är måttligt användbar, men i vissa lägen är det väldigt skönt att använda den, det känns även väldigt professionellt. Den har en del funktioner som att du kan skriva direkt med pennan och plattan känner av vad du skriver, den är också väldigt rolig att måla med eftersom den är väldigt känslig. Pennan i Tab S3 känner nämligen av hur hårt du trycker på en skala på 4096 olika hårdheter. Detta gör att känslan när man leker med pennan blir mycket äkta.

 

 

 

 

Kraftfull - men litet batteri

Tab S3 har en stor skärm på 9,7 tum med upplösningen 1536*2048 pixlar. Med andra ord behövs det mycket kraft för att driva den. Processorn är den modernaste på dagens marknad, en Snapdragon 820, detta tillsammans med 4 GB RAM borde räcka för en bra upplevelse. Lagringsminnet är 32 GB stort vilket möjligen är lite snålt när man vill lägga in serier och filmer på plattan. Därför är det tur att det går att sätta i minneskort på upp till 256 GB. Tab S3 har också två kameror, de verkar inte vara så prioriterade och klarar inte ens att filma i 4K. Upplösningen på dem är hur som helst 13 megapixlar för huvudkameran och 5 megapixlar för selfiekameran. Batteriet är på 6000 mAh vilket är i minsta laget för en surfplatta, förhoppningsvis ger det ändå en hyffsad batteritid.

Tab S3 känns som en platta som är i tiden. Den har allt den ska ha och är lyxig. Det som är nackdelarna är att den inte är vattentät, att pennan inte har någon plats i plattan och att batteritiden möjligen kan vara lite dålig. Annars ser den lovande ut. Priset då? Tyvärr alldeles för högt. 7000 kronor för den utan 4G och 8000 kronor för den med, vi får hoppas att priset faller snart för i dagsläget är den mycket dyrare än en iPad Air 2 som kostar kring 5000 (beroende på vilket minnesalternativ du väljer)

 

 

Kommentarer

Kommentera