Opinionsblogg

Huawei P10 och P10 plus – nya toppmobiler

Förra årets succé från Huawei hette P9. Mobilen var en mobil som hade det man förväntade sig plus dubbla kameror. Den ena kameran fångade bara färg och den andra bara svartvitt vilket gjorde att bilderna i slutändan blev mycket mer färgglada. P10 och P10 plus är förbättringar av förra årets modell och släpps i slutet på mars respektive i slutet på april. Priset för P10 blir cirka 6000 kronor medans du för plusmodellen får betala cirka 2000 kronor extra.

 

Lyxiga - men inte vattentäta

Den vanliga P10 är i storleksordning något större än en iPhone 7 medans plus modellen är något mindre än en iPhone 7 plus. Mobilerna är i metall med undantag från framsidan som självfallet är av glas. Telefonerna är ganska lika P9 men nu har man flyttat fingeravtrycksläsaren till framsidan, så att du kan komma åt den även om mobilen ligger på ett bord. Båda telefonerna kommer med den modernaste laddningsporten USB-C och hörlursutgång. Tyvärr är de inte vattentäta, något som annars är på väg att bli standard bland nyare telefoner.

Skärmarnas storlek skiljer sig åt. Vanliga P10 har en skärmstorlek på 5,1 tum, vilket är dagens standardstorlek för skärmar. P10 plus har storleken 5,5 tum vilket i sin tur är standardstorleken på större telefoner. Upplösningen är full-HD för vanliga P10 vilket betyder än väldigt skarp skärm, plusmodellen har upplösningn QHD vilket är bland det skarpaste på marknaden idag. Skärmarna skyddas av det mest spricktåliga glaset på marknaden, nämligen Gorilla Glass 5.

 

Kameror för färggladare bilder

Det som verkligen sticker ut med dessa mobiler är de dubbla kamerorna på baksidan. Den ena kameran är på 12 megapixlar och tar bilder endast i färgtoner medans den andra är på 20 megapixlar och tar bilder i svartvita toner. När du tar en bild kombinerar mobilen dessa två bilder och resultatet blir en bild som har mycket starkare färger än i vanliga telefoner och bilderna blir med andra ord bättre. Dessutom ska de enligt Huawei vara duktiga på att få till det där fina suddiga bakom ditt motiv. Kamerorna klarar av även av att filma i 4K. Selfiekameran tar bilder i 8 megapixlar och har en funktion som känner av hur många som är med i bilden. Behövs det så aktiverar den då vidvinkelsläget så att du kan få med flera i samma bild.

Batteritiden låter lovande

Gamla P9 hade en batteritid som var riktigt bra, nu är batteriet ytterligare lite större så vi kan förvänta oss riktigt bra batteritider från både P10 och P10 plus som har riktigt stort batteri. Dessutom slänger Huawei i vanlig ordning med ett batterisparläge som tar bort all funktionalitet förutom telefon och SMS-funktionen, så att du ska klara dig länge med bara några enstaka procent kvar av batteriet. Något annat som Huawei lagt in i telefonen är en slags säker laddning. Mobilen kontrollerar mängden ström, spänning och temperatur för att något aldrig ska gå snett under en laddning. Detta är nog någon slags säkerhetsåtgärd för att man ska känna sig trygg med sin Huawei, så att det inte händer samma saker som med Note 7. Slutligen finns även snabbladdning som enligt Huawei ska vara så snabb så att du klarar dig en hel dag på 20 minuters laddning. Det låter lite för bra för att vara sant, men det låter helt klart lovande.

 

Stor lagringsminne

Sist men inte minst, vad är det som driver mobilen? Jo det är en Kirin 960 processor som är väldigt snabb och som förmodligen garanterar en laggfri upplevelse. Detta kombineras med 4 GB RAM-minne hos P10 och helt otroliga 6 GB RAM-minne på P10 plus. För att sätta detta i perspektiv så har jag aldrig använt med än cirka 3 GB RAM-minne på min mobil, så det räcker och blir över. Lagringsminnet är på P10 64 GB medans plusmodellen har 128 GB, båda har även plats för minneskort eller om du så vill ett andra SIM-kort.

Slutligen måste jag säga att P10 inte är någon galet mycket bättre telefon än sin föregångare. Däremot är det en riktigt bra telefon som har väldigt få nackdelar och som de flesta förmodligen kommer vara väldigt nöjda med. Den lilla nackdelen jag ser med den är att vattentäthet saknas, så om du söker efter det får du leta vidare. Jag har kontaktat Huawei för ett test av P10 och P10 plus, har du några frågor eller har något speciellt jag ska titta på under testet så är det bara att lämna en kommentar.

Kommentarer

Kommentera