Opinionsblogg

Test av Moto G5 - bäst mobil för 2000 kr?

Nu har jag testat Lenovo Moto G5 i drygt en vecka. Detta är alltså en telefon som kostar 2000 kronor och det finns faktiskt inte så mycket att klaga på. Det är en helt acceptabel telefon och till och med jag, som är van vid det värsta, tycker mobilen är helt okej att använda.

Funktion kombinerat med lyxigt material

G5 är en hyffsat liten mobil med dagens mått mätt och ligger skönt i handen. Baksidan är av metall vilket gör att mobilen blir ganska hal, men då den är liten får man ändå ett stadigt grepp om den. Baksidan är även löstagbar vilket medför möjligheten till att byta ut batteriet och även att sätta in inte bara ett utan två simkort, perfekt om du just nu konkar på två telefoner med andra ord. Tyvärr medför det även att mobilen trots sitt lyxiga material känns lite budget, dock känns den ändå något dyrare än den är. Högtalaren är helt okej och sitter på framsidan vilket är tacksamt eftersom ljudet alltid kommer rakt emot en, såhär borde alla mobiler ha. Längst ned på framsidan av G5 har vi en fingeravtrycksläsare. Den är riktigt bra, en fingeravtrycksläsare överhuvudtaget för det här priset är otroligt, att den dessutom är riktigt bra gläder ännu mera. Högst upp på telefonen har vi ett hörlursuttag och längst ned en gammal micro-USB kontakt för laddning. Tråkigt att Lenovo valt den gamla standarden dock. Skärmen är 5 tum stor och har upplösningen full-HD, otroligt skarp skärm för pengarna med andra ord. Skärmen i sig är kvalitetsmässigt ungefär vad man väntar sig för priset, inga otroliga färger och ingen superhäftig kontrast, men inte allt för dålig heller.

Tråkig kamera som tar bra bilder

I Moto G5 hittar vi en 13 megapixelskamera som filmar i full-HD. Den saknar slowmotion och 4K lägen och är i princip så standard som det går. Det enda som sticker ut är att den har ett avancerat läge där du själv får ställa in slutartid, ISO och andra avancerade inställningar. Perfekt om man vill lära sig grunderna inom kamerainställningar för att bli en bättre fotograf. Kameran tar riktigt bra bilder med tanke på priset. Vissa andra tillverkare har ibland ganska kassa kameror i sina budgettelefoner, i Moto G5 ska man dock inte klaga. I inomhusljus blir bilderna som väntat inget vidare. Utomhus däremot så klarar den både närbilder och landskapsbilder med ett resultat som för prisklassen är svårslaget. Däremot rekommenderar jag att man tittar på bilderna i datorn eftersom skärmen med sina tråkiga färger drar ned kvaliteten litegrann.

 

 
 
 
Mycket minne!

Moto G5 har riktigt bra saker under skalet, och det märks. Under testperioden har jag aldrig tyckt mobilen laggat. Den har alltid varit ruskigt snabb. Visserligen är de flesta mobiler i den här prisklassen i dagens läge ganska snabba, men de brukar kunna bli lite sega lite nu och då. Moto G5 är däremot snabb vid normal användning hela tiden. Börjar man pressa den med tyngre spel kan det dock bli problem. Minnesmässigt så får man 16 GB vilket bör räcka för de flesta när det gäller appar och liknande, sen finns det även plats för minneskort om det skulle bli trångt.

 
Bra batteri - seg laddning

Med billigare mobiler vet man aldrig hur bra batteriet är. Ibland har tillverkarna inte riktigt fått till det, och ibland är batteritiden helt otrolig tack vare att maskinerna under skalet inte är så strömkrävande. Med Moto G5 skulle jag säga att batteritiden inte är otrolig, men ändå bättre än medelsnittet. Jag har aldrig haft några problem med batteriet och brukar gå till sängs med cirka 30 % kvar. Däremot hade det varit bra om Lenovo fixade ett riktigt bra batterisparläge så att de där sista procenten endast kan användas för telefonsamtal och sms med en svartvit skärm. Detta finns ju redan hos Samsung, LG, Huawei och Sony. Sist men inte minst laddningen, den är i det segaste laget. Batteritiden är som sagt bra, men behöver du ladda upp den snabbt så går det inte. Räkna med att få knappt 1 % batteri/minut.

 

Stilren med smarta funktioner

Något som gör att den är så pass snabb är inte bara sakerna under skalet, utan även själva systemet. Lenovo har inte ändrat på så mycket från original Android. Det betyder en upplevelse utan en massa extraappar och att mobilen ser stilren ut när man använder den. Motorola har dock kastat in några extra funktioner. Den ena är att man vrider mobilen i handen två gånger för att starta kamera. Det fungerar riktigt bra och det är det smidigaste sättet att öppna kameran på. Dessutom öppnas den aldrig av misstag och fungerar varje gång man vill öppna den. Om man hugger två gånger med mobilen tänder man lampan, det fungerar lite sämre och ibland får man hugga några extra gånger. Däremot föredrar jag att hugga några extra gånger än att öppna mobilen och därigenom tända lampan. Något annat Lenovo lagt in är att skärmen tänds när du rör mobilen. Här visas eventuella meddelanden och även klocka och batteristatus. Det är snyggt och jag önskar att den kunde vara tänd hela tiden, det skulle dock dra för mycket batteri.

Slutligen måste jag säga att jag är riktigt nöjd med Lenovo Moto G5. För det här priset har den oerhört få brister och egentligen så hade Lenovo kunnat höjt priset med 500 kronor utan att skämmas. Är du ute efter en bra telefon med en budget på 2000 kronor är det här kanske det bästa valet du kan göra i dagsläget. Har du några funderingar? Lämna en kommentar!

Betyg:

Design: 3

Kamera: 2,5

Användarupplevelse: 4

Skärm: 2,5

Batteri: 2

Hårdvara: 2,5

Totalt: 16,5/30

Kommentarer

Kommentera