Opinionsblogg

Mobilen med världens bästa kamera - HTC U11

HTC må kanske inte sälja så bra, men deras nya HTC U11 verkar ändå vara en mobil som är ganska bra. U11 är en stor mobil, den kostar kring 7500 kronor och anländer till butikerna i juni. Mobilen finns i tre färger; blå, svart och silver.

Ingen hörlursutgång

Designen på den här stora mobilen är ganska unik. Istället för att ha en mobil helt i metall som hos de flesta andra tillverkare har HTC valt att U11 ska sticka ut. Baksidan är av glansigt,rundat glas och smälter som samman med kanterna av metall. Telefonen ser verkligen annorlunda ut. Som sagt är detta en riktigt stor telefon, som även väger ganska mycket. En telefon som väger en del brukar inge en känsla av lyx så för mig är det positivt. I ljudväg har HTC lagt in dubbla högtalare som av de som redan testat telefonen ska vara riktigt bra. Det som däremot är sämre är att det inte finns en hörlursutgång, istället får du ta med dig en adapter om du ska lyssna på musik i hörlurar och inte har bluetoothhörlurar. Det bör även nämnas att U11 är vattentät. Skärmen är 5,5 tum stor, vilket gör att man kan säga att detta är en phablet, alltså ett mellanting mellan surfplatta och mobil. Skärmen i sig är högupplöst och bör vara ungefär det man väntar sig av en mobil i prisklassen, det vill säga en riktigt bra skärm.

Världens bästa kamera?

När mobilnördar jämför mobilkameror är DXOMark en sida där de flesta mobiler testas och får poäng utifrån hur bra de är. HTC U11 har fått det högsta betyget någonsin vilket gör att HTC kan marknadsföra U11 som den mobil med bäst kamera någonsin. Om detta stämmer överens med verkligheten är svårt att uttala sig om men det bör indikera att den i alla fall har en kamera av högsta klass. Kameran är på 12 megapixlar och har ett bländarvärde på f/1.7, något som brukar betyda att mobilen är riktigt bra att fota i mörker. Den bästa mobilkameran jag har testat finns i Galaxy S8 och av de jämförelsebilder som finns mellan mobilerna verkar de vara extremt jämna. I mörkare miljöer lyckas Galaxy S8 få ljusare bilder medans U11 lyckas bevara de verkliga färgerna bättre. Kameran filmar självfallet även i både 4K och slowmotion. Selfiekamera är på 16 megapixlar.

Ny spännande funktion

Alla mobiler är idag väldigt lika. HTC har försökt hitta på något unikt och detta kallas för edge sense. Med den funktionen kan du klämma på mobilen, som har sensorer längs kanterna, för att aktivera funktioner som du själv väljer. Det kan exempelvis vara ett kort kläm för att öppna kameran och ett långt kläm för att sätta igång ficklampan. Detta verkar som ett spännande inslag, men däremot behöver man trycka ganska hårt för att aktivera funktionen. Jobbigt när man ska använda den, men kanske nödvändigt för att funktioner inte ska aktiveras av misstag.

Litet batteri

Priset speglar väl vad som ligger under skalet på U11. Den bästa mobilprocessorn Snapdragon 835 sitter under skalet tillsammans med 6 GB arbetsminne, bättre än så blir det inte. Minnet är 64 GB stort vilket bör räcka för de flesta, och gör det inte det finns det plats för minneskort. Det som däremot är ett frågetecken är batteriet. Det är visserligen ganska stort, men tillsammans med den stora skärmen och den kraftfullaste tekniken under skalet har jag svårt att tro att batteritiden är mycket bra, däremot kan jag tänka mig att den är acceptabel.

Sammanfattningsvis verkar detta vara en bra telefon och nackdelen jag ser med den är att batteriet möjligen är för litet samt att det saknas ett hörlursuttag. Den stora frågan är varför du ska välja HTC istället för Samsung, svaret HTC har här är nog designen. Gillar du designen kan detta vara mobilen för dig.

Kommentarer

Kommentera