Opinionsblogg

Googles nya mobiler är lovande - men kommer kanske inte till Sverige

Google gör förutom Android, som sitter i princip alla mobiler utom iPhone, även sina egna mobiler. Google är inte ett företag som normalt sett gör hårdvara och har därför tagit hjälp av både HTC och LG för att snickra ihop sina telefoner. Det handlar om Pixel 2 och Pixel 2 XL. Om vi får se dem i Sverige vet vi inte ännu, men priset skulle i så fall bli cirka 8 000 kronor för Pixel 2 och cirka 9 500 kronor för Pixel 2 XL.

 

Simpel design

Google gör självfallet mobiler som både är stilrena och simpla. Mobilerna är i form ganska lika iPhone, rundade kanter i metall. Däremot har de en större glasyta längst upp på baksidan som jag själv tycker ser mindre bra ut. Pixel 2 och Pixel 2 XL är ganska lika varandra, XL modellen är däremot större, vilket namnet antyder. Båda har dubbla högtalare på framsidan vilket jag gillar starkt. Men i ljudväg så finns det tyvärr en stor nackdel, inget hörlursuttag. Däremot följer det med en adapter, men för mig personligen innebär avsaknaden av hörlursutgång att jag inte kommer att köpa någon Pixelmobil. Båda är också vattentäta på upp till 1 meter djup. Samsungs mobiler är vanligtvis tätade så de håller för mer än 1 meters djup, men det är inte de här mobilerna. Fingeravtryckssensorn sitter på baksidan på båda telefonerna, jag hade hellre sett den på framsidan, men med dubbla högtalare blir det mer eller mindre en omöjlighet.

 

Modern skärm – men bara i XL modellen

Båda mobilerna är försedda med OLED-skärmar. Alltså skärmar som kan lysa upp en del av skärmen medans andra delar är helt svarta. Det finns många fördelar med detta, skärmen ser bättre ut för ögat, mobilen blir strömsnålare och det finns utrymme för häftiga funktioner. Med häftiga funktioner menar jag ”always-on display”, som betyder att du kan se klockan fast mobilen är avstängd, något vi tidigare sett främst hos LG och Samsung. Skärmen i den vanliga modellen är på 5 tum med upplösningen full-HD, inget spektakulärt och en normalstor skärm där alltså. XL-modellen har en 6 tums stor skärm med upplösningen 1440*2880 pixlar, en stor, högupplöst skärm som dessutom är lite extra avlång. Något som vi tidigare sett i både Samsungmobiler och LG-mobiler. Skärmen täcker dessutom nästan hela framsidan, vilket gör att den är riktigt modern, tyvärr är det inte samma visa på vanliga Pixel 2, där vi har stora döda ytor på framsidan av telefonen.

 

Världens bästa kamera

DXOmark testar många typer av kameror och ger dem poäng. Förra årets Pixelmobil slog poängrekord i deras test. Nya Pixel 2 slår nytt poängrekord och är därmed enligt DXOmark världens bästa mobilkamera. Men i och med att mobilerna bara har en kamera kan man inte få någon extra zoom eller liknande. Jag hävdar att den bästa mobilkameran jag testat finns i Note 8, och när det gäller fotografi instämmer DXOmark, men de hävdar att Pixel 2 är bättre när det gäller film. Trots att det bara finns en huvudkamera i Pixel 2 finns det funktioner för att sudda ut bakgrunden, vilket av de bilder som hittills tagits med telefonen visat sig fungera väldigt bra, ibland. Vill du ha en bra kameratelefon är i alla fall Pixel 2 det kanske bästa valet på marknaden.

 En lyckad bild med suddig bakgrund. Källa: https://www.dxomark.com/google-pixel-2-reviewed-sets-new-record-smartphone-camera-quality/
 
En mindre lyckad bild, man ser tydligt att mobilen inte lyckades sudda bakgrunden på ett bra sätt. Källa: https://www.dxomark.com/google-pixel-2-reviewed-sets-new-record-smartphone-camera-quality/
 
Imponerande kvalitet, även de på de mörka områdena lyckas Pixel 2 fånga detaljer. Källa: https://www.dxomark.com/google-pixel-2-reviewed-sets-new-record-smartphone-camera-quality/
 

Bra hårdvara – modern mjukvara

Fördelen med Googles egna telefoner är att de är väldigt bra optimerade. Googles egna system flyger fram på telefonerna, dessutom får man snabbt uppdateringar och mobilen blir således modern ett bra tag in i framtiden. Båda telefonerna drivs av Snapdragon 835, världens tredje snabbaste processor, bara Samsung och Apple har snabbare processorer. 835 är även ganska strömsnål, vilket bådar gott för batteritiden. Till arbetsminne finns 4 GB, vilket betyder att telefonerna bör klara mycket saker samtidigt. Det finns telefoner med 6 GB arbetsminne, men Googles egna telefoner behöver nog inte mer än 4. Till lagringsminne finns båda telefonerna med antingen 64 eller 128 GB, tillräckligt för de flesta, men om det inte är det finns tyvärr inte någon möjlighet för minneskort.

 

Lovande batteriprestanda

I XL modellen har vi ett batteri på 3520 mAh, det är nog lagom stort med tanke på skärmen. Det finns inga tester på mobilernas batteritid än, men jag skulle tippa på att XL-modellen klarar sig helt okej. Någon väldigt imponerande batteritid blir nog svårt med tanke på skärmens storlek. Vanliga Pixel 2 har ett 2700 mAh stort batteri. Det kombinerat med den mindre skärmen verkar lovande, men återigen är det inte tillräckligt stort för att uppnå några fantastiska resultat. Snabbladdning finns som tur är i båda telefonerna. Däremot finns det inga bra batterisparlägen, jag fattar inte när Google och Apple ska inse att det kan vara smart att lägga in något sådant i sina mobiler.

Slutligen måste jag säga att de nya mobilerna känns lovande. Jag gillar att de har dubbla högtalare och att kameran fått ett så bra betyg. Att skärmarna är av den finaste varianten, nämligen OLED, gör att detta blir mobiler som blir bra att konsumera media på. I mina ögon finns det egentligen bara en stor nackdel, hörlursutgången. Gillar man inte trådlösa hörlurar som jag inte gör pga. att de måste laddas, så gillar man inte Pixel 2.

Kommentarer

Kommentera