Opinionsblogg

Sonys nya flaggskepp - Xperia XZ1

Nu pågår IFA i Berlin och nya mobile pumpas ut. En av de stora nyheterna är nya Sony Xperia XZ1. Som namnet antyder handlar det alltså om en uppföljare till Xperia XZ som var och är en riktigt bra mobil, som dessutom har gått ned en del i pris. XZ1 kommer när den släpps den 6:e oktober att kosta cirka 7 000 kronor och kommer i färgerna blå, svart, silver och rosa.

 

Inte mycket nytt i designen – men bättre högtalare

XZ1 är en medelstor mobil, inte jättestor och inte jätteliten. Till skillnad från många av konkurrenterna väljer man att behålla en skärm på full-HD som med sina 5,2 tum är ganska liten med tanke på mobilen. Att LG och Samsung lagt in skärmar som täcker hela framsidan verkar inte påverkat Sony än. Att Sony stannat kvar vid stora döda ytor på framsidan gör att man kan behålla de dubbla högtalarna som är riktade mot användaren. Kvalitetsmässigt är de bland de bästa högtalarna på mobilmarknaden, däremot har de historiskt sett haft en låg högsta volym. Sony säger att man ökat ljudvolymen med cirka 50 %, något som är efterlängtat. Designen av XZ1 skiljer sig inte nämnvärt från föregångaren, något som knappast är negativt enligt mig. Däremot har man plockat bort några av skarvarna och vilket gör att mobilen blivit lite snyggare och även tåligare. Som vanligt finns både kameraknapp och av/på-knapp med inbyggd fingeravtryckssensor på höger sida, precis som volymknapparna. Något annat som är precis som vanligt är att telefonen är vattentät vilket vi idag förväntar oss för en mobil som kostar 7 000 kronor.

 

Kamera som filmar i superslowmotion

Sonys kameror har på senaste tiden blivit bättre, från att under några år haft problem i dåliga förhållanden. Kameran är densamma som i XZ Premium vilket betyder en kamera på 19 megapixlar. Kameran är inte den absolut bästa, men den är fortfarande riktigt bra. Specialfunktionen som finns inbyggd kallas superslowmotion. Med denna kan man under en bråkdels sekund filma i superslowmotion med hela 960 bilder i sekunden. En funktion som är unik och riktigt rolig, ett starkt argument för att köpa den här mobilen. Självklart går det även att filma i 4K om man vill det. Selfiekameran är på 13 megapixlar och kan ta wideanglebilder, så att du kan få med mer i bilden helt enkelt.

 

3D Creator – nytt spännande program

Förutom att ha den pinfärska versionen av Android, Android 8, så har Sony en ny unik funktion i mobilen. Den kallas för 3D creator. Med den kan man scanna in ansikten, huvuden, mat eller liknande, detta för att gör häftiga 3D-modeller som man sedan kan skicka, lägga upp på facebook eller till och med 3D-printa dem. Den här funktionen låter väl inte som ett genombrott när det gäller vad vi behöver, men det låter å andra sidan som något som kan vara riktigt roligt och något jag ser fram emot att testa.

– Vi ser begynnelsen till ett stort 3D-ekosystem, men det har hittills saknats en möjlighet för konsumenter att själva enkelt kunna skanna. Tack vare vår helt egenutvecklade och innovativa applikation 3D Creator och de nya Xperia-telefonernas Motion Eye™-kamera och kraftfulla prestanda kan Sony Mobile, som första mobiltillverkare i världen, erbjuda denna helt unika funktion, säger Rikard Skogberg, nordisk PR- och produktchef för Sony Mobile.

 

Ny bättre bluetooth

Under skalet har Sony skickat med det absolut senaste på processorfronten, den toppresterande Snapdragon 835, som med all säkerhet kommer göra att prestandan inte är något problem. Gällande RAM minne, det minne som hanterar alla program du har uppe samtidigt, så är det på 4 GB, alltså tillräckligt stort, mer behövs inte. Som lagringsminne finns 64 GB, räcker inte det finns även plats för minneskort. Något annat som är nytt är bluetooth 5.0, något vi inte sett i många mobiler hittills. Detta gör att bluetooth-signalen är starkare och snabbare, vilket gör att hackningar och liknande med bluetoothheadset eller högtalare är ett problem som minimeras.

 
Batteri som är oroväckande litet

Traditionellt sett har Sonys paradgren varit batteritiden. Batteriet i XZ1 är dock något litet, det handlar om 2700 mAh vilket tillsammans med skärmen och den kraftiga inbyggda hårdvaran kan bli ett problem. Föregångaren XZ hade en mindre bra batteritid och fick betyget 3 på en 5-gradig skala av mig. Jag är definitivt orolig för en bristfällig batteritid hos XZ1. Det som däremot värmer är att Sony har en smart snabbladdning som gör att batteriets försämring över tid är mycket mindre, dessutom finns som vanligt riktigt bra och smarta batterisparlägen. Mobilen känner exempelvis av hur du använder telefonen, och om den misstänker att batteriet kan ta slut innan dagen så frågar den om du vill sätta igång batterisparfunktionen. Sådana funktioner älskar jag och saknar när jag använder andra mobiler.

I slutändan tycker jag att detta verkar vara en riktigt bra telefon. Det jag saknar är som sagt ett större batteri, men hur batteritiden är i verkligheten återstår att se. Även om det är en bra telefon så är konkurrensen stenhård i segmentet och även om du förmodligen skulle vara nöjd med XZ1 så finns det många konkurrenter som även de har riktigt bra telefoner för samma pengar.

Kommentarer

Kommentera