Opinionsblogg

Sonys nya lilla mobil - Xperia XZ1 Compact

Dagens telefoner är riktigt stora om vi jämför med telefonerna för cirka 5 år sedan. På grund av detta så har det uppstått ett problem för de som fortfarande vill ha de telefoner vi idag kallar för små. Apples lösning heter iPhone SE och den enda andra lösningen, så länge du vill ha en riktigt bra telefon, finns hos Sony. Den heter Xperia XZ1 Compact och kommer till Sverige den 6:e oktober till ett pris på cirka 5 500 kronor.

Annorlunda material

För att vara en mobil som kostar över 5 000 kronor så har XZ1 Compact en väldigt annorlunda design. Istället för att köra med glas och metall som i princip alla andra tillverkare använder, så har Compact en design som är i plast. Materialet är detsamma som i X Compact vilket gör att den trots allt känns riktigt bra och trots att det är plast så andas det kvalitet. Som sagt så är Compact väldigt liten, lite mindre bred och lite kortare än iPhone 7, men något tjockare. Trots den lilla designen så har Sony fått in en 4,6 tums HD-skärm och dubbla högtalare på framsidan. Compact är också vattentät vilket är ett stort plus.

 

Selfiekamera för flera

Kameran i XZ1 Compact är densamma som i storebror XZ1. Det betyder att vi har att göra med en 19 megapixelskamera som både filmar i 4K och superslowmotion. Med andra ord en riktigt bra kamera som dessutom är riktigt rolig, att filma i superslowmotion tröttnar man inte på på ett tag. Selfiekameran är däremot inte samma som i storebror. Den är på 8 megapixlar och har en lins som benämns ”super wide angel lens”. I realiteten bör du få med mer en vanligt på en och samma bild med XZ1 Compact.

 

Nytt spännande program

Förutom att levereras med den senaste versionen av Android kommer XZ1 Compact precis som sin storebror med ett nytt program som kallas 3D Creator. Med appen kommer du kunna skanna in 3D-objekt i några olika kategorier, huvuden, ansikten, mat och ”friscanning”. Dessa får du sen upp i mobilen som 3D-modeller. 3D-modellerna kan du sedan använda som bakgrundsbilder, skicka med appar eller tillverka souvenirer om du råkar sitta på en 3D-skrivare. Det jag tror kommer bli det häftigaste med funktionen är att scanna in sin mat i 3D och sen dela den med vänner.

 

Det bästa, men Sony har snålat på minnet

Inuti mobilen sitter i Snapdragon 835 processor, den bästa på marknaden som tillsammans med den förhållandevis lågupplösta skärmen kommer göra mobilen väldigt snabb. Arbetsminnet kommer även det vara väl tilltaget på 4 GB. Det som Sony snålar med är lagringsminnet där du bara får 32 GB, visserligen inte så väldigt litet men fortfarande mindre än vanliga XZ1 och andra mobiler i samma prisklass förutom iPhone. Som tur är finns det plats för minneskort.

 

Batteri som är lika stort som hos storebror

Batteriet var något jag oroade mig med vanliga XZ1. Batteriet var ganska litet med tanke på skärmstorleken. I XZ1 Compact låter Sony samma batteri sitta i, detta kombinerat med en mindre skärm med lägre upplösning borde göra att Compact får riktigt bra batteritid. Tittar man på tidigare mobiler hos Sony med lika stort batteri och skärm så borde detta betyda att XZ1 Compact får en medelbra batteritid, inte dålig, inte riktigt bra. Det som Sony däremot gjort riktigt bra är att de lagt in grymma batterisparlägen tillsammans med teknik som gör att batteriets livslängd blir väsentligt längre än i andra mobiler. Ett mobilbatteri nöts nämligen som mest när det är fulladdat och tomt. Laddar man nattetid är därmed batteriet fulladdat väldigt länge. För att lösa detta känner XZ1 Compact av dina vanor och laddar till 90%, väntar tills du snart ska gå upp, och laddar till 100 %. På detta sätt blir livslängden bättre utan att man själv behöver drabbas av det.

Sammanfattningsvis finns det inte så mycket att klaga på hos XZ1 Compact. Den har sina specialfunktioner med slowmotionkamera och 3D-Creator, och samtidigt prickar den in de flesta boxar. Det som är bra för Sony är dessutom att den inte har så många konkurrenter. Vill du ha en liten mobil som dessutom är bra har du helt enkelt inte någon annan mobil att välja om du inte vill ha en iPhone.

Kommentarer

Kommentera