Opinionsblogg

Årets mobiler 2016!

Som vanligt har årets mobiler blivit bättre än någonsin tidigare. Fokus för det här året har varit vattentäthet och experimenterande som dubbla kameror. De dyra mobilerna har blivit närmast perfekta och mellanklassmobilerna har nästan också blivit fulländade. Tittar vi till de billigaste mobilerna så har de blivit bättre och många är nu helt acceptabla. Telefonerna som är med är telefoner som säljs i många elektronikaffärer i Sverige vilket betyder att exempelvis Oneplus 3 inte får vara med. I parentes står förra årets vinnare. Har du några funderingar eller inte håller med, lämna gärna en kommentar!

 

Bäst allround - Samsung Galaxy S7 (Samsung Galaxy S6)

 

Precis som förra året är det enligt mig Samsung som lyckats producera den bästa allroundmobilen. Nackdelarna med den förra som knackig batteritid och avsaknaden av vattentäthet är nu korrigerade och Galaxy S7 är en oerhört komplett mobil. I år blev det dock en tight kamp tack vare iPhone 7 som har en riktigt bra kamera och som numera dessutom är vattentät. Båda är värdiga vinnare men Galaxy S7 är billigare och därför valde jag den.

Pris: ca 6 000 kronor

Bäst design - Lenovo Moto Z (Samsung Galaxy S6 edge)

 

Som sagt har många mobiler i år varit lite experimentella. Moto Z lyckades kombinera smarta tillbehör med en ruskigt snygg design. Mobilen är stilren och otroligt tunn. För att lyckas med den enligt mig snyggaste telefonen i år fick Lenovo ta bort hörlursutgång och krympa batteriet ordentligt. Själva mobilen blev alltså sämre tack vare designen vilket är tråkigt. Men vem tackar nej till en mobil som bara är 5 mm tunn?

Läs hela testet här!

Pris: ca 6 500 kronor

Bäst under 3000 - Huawei Honor 7 (Samsung Galaxy A5)

 

Varje år blir de billigare mobilerna bara bättre och bättre, och den här utvecklingen är intressant att följa eftersom den går så snabbt. Årets billigare mobil blir Honor 7 då det är en väldigt komplett telefon för pengarna med både en design och en upplevelse som motsvarar en betydligt dyrare prislapp. Vill man ge några hundralappar mer är även Oneplus 3 ett väldigt bra alternativ. Värt att nämna är att Honor 7 släpptes redan 2015 och börjar nu bli lite gammal, så skynda fynda!

Pris: ca 3 000 kronor

Bästa phablet - Samsung Galaxy S7 edge (Samsung Galaxy S6 edge +)

 

Samsung är förmodligen de som är bäst på att göra större telefoner. Visserligen är Apple också bra men de är dåliga på att utnyttja den större skärmen på samma sätt som Samsung lyckats med. I kategorin bästa phablet trodde jag att jag skulle få gratulera Note 7, men så blev det inte. S7 edge är inte lika bra som Note 7 var, men är trots det en mobil med ytterst få nackdelar. Dessutom är det den mobil som har bäst batteritid på marknaden!

Pris: ca 7 000 kronor

Bästa mindre mobilen - Apple iPhone SE 64 GB (Sony Z5 Compact)

 

Mindre mobiler blir svårare och svårare att hitta eftersom trenden nu är stora skärmar. I min drömvärld så skulle alla flaggskeppsmobiler ha en lillebror med samma saker under skalet som sin storebror. Så är det tyvärr inte idag. IPhone SE är dock en liten mobil som har prestanda som en iPhone 6S vilket betyder att det är en riktigt bra telefon på de flesta sätt. Den har dessutom en ruskigt bra batteritid tack vare att den lilla skärmen inte vill ha så mycket ström. Det du ska tänka på när du köper den är att kameran inte riktigt speglar prislappen…

Pris: ca 5 000 kronor

Årets besvikelse - Samsung Galaxy Note 7 (Nexus 5X)

 

Att utnämna årets besvikelse har i år varit lättare än någonsin. Här skulle jag egentligen kanske sätta LG G5 då den har en ganska ful design och inte riktigt håller måtten för hur en flaggskeppstelefon ska vara idag. Men LG hade tur och Samsung slog till med det kanske största fiaskot i mobilvärldens historia. Note 7 började som en otrolig succé och försäljningssiffrorna väntades bli väldigt fina. Sen visade det sig att den började brinna av sig själv, och en bra mobil som börjar brinna är ingen bra mobil.

Läs här om vilken supermobil det faktiskt skulle kunnat bli!

Pris: Kanske ditt hus

 

Kommentarer

Kommentera